🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строител на капитализма: Папа Франциск

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск провокира остра реакция и гняв в Киев и западния свят, след като в интервю за швейцарската обществена телевизия изненадващо призова Украйна "да има смелостта да вдигне белия флаг" и да преговаря за прекратяване на войната с Русия.

"Нашето знаме е жълто-синьо. Това е знамето, с което живеем, умираме и побеждаваме. Никога няма да издигаме никакви други знамена", веднага контрира украинският министърът на външните работи Дмитро Кулеба в неделя. "В същото време, когато става въпрос за бяло знаме, ние познаваме тази стратегия на Ватикана от първата половина на ХХ век", продължи той, намеквайки за пасивността на папа Пий ХII по повод създаването фашистките концлагери през Втората световна война. В крайна сметка Кулеба призова Франциск "да застане на страната на доброто", да не поставя Русия и Украйна в една и съща позиция и да нарича това "преговори". Украинският президент Зеленски пък индиректно обвини папата, че влиза в ролята на "виртуален медиатор".

Няколко дни по-късно ръководството на Римокатолическата църква даде на заден ход и влезе в режим на кризисен пиар. Кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана и втори по ранг след Франциск, обяви в понеделник пред италианския вестник Corriere della Sera, че Русия "трябва преди всичко да прекрати огъня", определяйки страната като "агресор", а войната в Украйна като "несправедлива".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар