🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Без вода няма индустрия

Промишленото водоснабдяване засега е осигурено на повечето места в страната, но за някои компании има притеснения

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Работа или вода. Тази дилема става все по-осезаема в Перник, след като стана ясно, че предприятията в промишлената зона на града начело със "Стомана индъстри" могат да спрат работа, ако не получат вода от язовир "Студена".

Въпросът е актуален и на други места в страната, където има язовири с понижен обем и се предлагат ограничения в промишленото водоснабдяване. Засега критични зони няма, а и много от предприятията имат алтернативни водоизточници. Но това допълнително повишава напрежението и разкрива важността на ВиК сектора.

Разделеният Перник

След въведения рестриктивен воден режим в Перник и спирането на водоподаването към индустрията се оказа, че някои предприятия могат да ограничат или напълно да спрат работата си, което пък да засегне заплащането на хиляди перничани. Заради това синдикатите поискаха все пак да бъдат отпуснати определени количества, конкретно на "Стомана индъстри" около 6 хил. куб.м вода на ден, за да се гарантира работният процес.

"Надявам се, че няма опасност производството да спре, ако не ни дадат вода от "Студена", но това зависи от много фактори - дали ще има валежи, дали няма да е много студено и да замръзне водата. Като цяло не би трябвало да се стигне до спиране на "Стомана индъстри", но може да се намали производството", каза пред "Капитал" Антон Петров, представител на Viohalco, собственик на предприятието.

Що се отнася до другите ефекти, то малкият бизнес в градовете страда най-пряко. Например козметичните и фризьорските салони в Перник буквално не работят заради липсата на постоянно водоподаване. Проблем може да се появи и за заведенията, както и за училища, болници, детски градини. Нелепото в случая е, че до такъв проблем въобще не трябваше да се стига, тъй като само на 20 км от Перник има огромен язовир, построен точно за промишлените нужди на града. Става дума за "Пчелина", който в момента е пълен догоре и разполага с 20 пъти повече вода от "Студена". Само че необходимата инфраструктура за използването на тази вода липсва. "Още през април 2012 г. жители на село Калища, където минава водопроводът от язовир "Пчелина" към зоната около "Стомана индъстри", сигнализираха, че се вадят неправомерно тръби и е нарушен пътят на селото. Тогава съставих комисии и ги изпратих на място - оказа се, че "Напоителни системи" по устна заповед са решили да извадят съоръженията, които захранват част от този водопровод за промишлените нужди", заяви пред БНР кметът на община Ковачевци Васил Станимиров. Окръжната прокуратура в Перник вече се сезира и започна проверка по случая.

Подготвени за криза

Едни от най-големите промишлени консуматори на вода са ТЕЦ-овете и мините в комплекса "Марица-изток" край Стара Загора. Те се снабдяват от специално изградените за целта язовири "Розов кладенец" и "Овчарица". Въпреки намалените нива на водоемите по официални данни към момента при тях няма опасност - водите в "Розов кладенец" дори се увеличават през последния месец.

Много по-сериозно обаче изглежда положението за индустриалния регион край Девня. Промишлено водоснабдяване там се осигурява от язовир "Георги Трайков" (наричан още язовир "Цонево"). Неговият обем е на една трета и по информация на "Капитал" от предприятия, които се снабдяват от него, властите са им казали, че в язовира има вода за поне 10 месеца. В тази връзка от "Солвей Соди" обясниха за "Капитал", че в случай на недостиг на вода по различни причини съществува потенциален риск за ограничаване на производството на завода. "Като превантивна мярка правим мониторинг на ситуацията, в постоянен контакт с ръководството на "Напоителни системи", казват още от предприятието и посочват, че като алтернативни източници, за краткосрочно потребление, могат да се използват язовирите "Тръстиково" и "Елешница" с капацитет на водите от съответно само 20 млн. м3 и 10,5 млн. м3. В случай на спешна необходимост водите от тези язовири могат да бъдат доставени до производствените инсталации на "Солвей Соди" посредством съществуващ тръбопровод. "Използването на тези алтернативни източници обаче поради високата мътност и съдържание на хлориди във водите би затруднило производствения процес", обясняват още от девненския завод.

Друг от големите заводи в региона - "Девня Цимент", също не може да работи без вода, която да охлажда пещите. От предприятието, което се снабдява от язовир "Цонево", казват, че от няколко години имат собствен водоизточник и нямат притеснения от намаляващия обем в язовира.

Хипотетичният проблем има и при язовир "Тича", чието ниво също е ниско, но той не би бил заплаха за заводите на "Алкомет" и "Карлсберг". Те обясниха пред "Капитал", че имат собствени водоизточници и могат да се справят с евентуална водна криза.

Все още няма коментари
Нов коментар