Водопроводът за 27 млн. лв. от Мало Бучино до Перник се строи без документи

Изграждането на обекта започна, но вероятно няма разрешение за строеж и ПУП, няма публикуван договор с изпълнител

Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км, между Мало Бучино и миньорския град, трябва да увеличи притока към язовир "Студена", за да се запази седемчасовият режим на водата
Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км, между Мало Бучино и миньорския град, трябва да увеличи притока към язовир "Студена", за да се запази седемчасовият режим на водата
Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км, между Мало Бучино и миньорския град, трябва да увеличи притока към язовир "Студена", за да се запази седемчасовият режим на водата    ©  Надежда Чипева
Аварийният план за Перник - водопровод, дълъг 13.5 км, между Мало Бучино и миньорския град, трябва да увеличи притока към язовир "Студена", за да се запази седемчасовият режим на водата    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият 13.5-километров водопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без подробен устройствен план (ПУП), без разрешение за строеж, както и без да е ясно кой изпълнява задължителния по закон строителен надзор. Няма и публикуван договор с избрания изпълнител по думите на управляващите - държавната фирма "Монтажи", или какъвто и да е документ за разходите за строителство. До момента има публикувано само решение за процедурата в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП), но дори то не дава особено много информация. В него например въобще не се споменава, че "Монтажи" ще прави ремонта.

Огромната липса на прозрачност се оправдава със спешността на дейностите. Това безспорно е факт, но се създава притеснението, че ще се похарчат 27 млн. лв., без да е сигурно, че ще има вода за Перник.

Защо са ни закони, ние сме държавата

Министерство на икономиката съобщи в събота, 1 февруари, че е започнало официалното изграждане на обекта. Самият министър Емил Караниколов, който, изглежда, е основното лице на процеса, заяви в понеделник пред БНТ, че първият километър вече е изкопан и се поставят тръбите. Във вторник във видео в профила на премиера Бойко Борисов във Facebook се видя, че са изкопани 1.5 км и са поставени 800 м тръби.

Все още обаче не е ясно дали са спазени процедурите, а повечето съществени детайли тънат в мистерия. Министерският съвет тихомълком е отпуснал 27-те млн. лв. за проекта на 31 януари с постановление, без да се обяви публично новата сума и да се публикува новината на сайта на ведомството. Караниколов обясни, че са възникнали непредвидени дейности за 1.9 млн. лв. и впоследствие уточни, че те ще се похарчат за възстановяване на пътната настилка, тъй като водопроводът се строи под третокласен път, за който отговаря пътната агенция.

В събота пред журналисти Караниколов заяви, че проектът за водопровода ще бъде публикуван на сайта на икономическото министерство. Оттам обаче не отговарят на запитванията на "Капитал" и не вдигат телефона на отдел "Връзки с обществеността", посочен на сайта.

Освен това на сайта на регионалното министерство, където се публикуват разрешителните за строеж, към 4 февруари такова за водопровода при Мало Бучино няма. Всички други разрешителни се публикуват в деня на издаването им, сочи справка на "Капитал".

Законът за устройство на територията гласи следното: При бедствени и аварийни ситуации разрешения за строеж по изключение могат да се издават по частични работни проекти. Строителните книжа могат да се комплектуват и по време на изпълнението на неотложните аварийни и възстановителни работи или след изпълнението им и се предават на органа, компетентен да издаде разрешението за строеж.

Това значи, че все пак може по направения досега идеен проект на "Монтажи", стига наистина да има такъв, да се издаде разрешение и то трябва да бъде публикувано.

Според законовия ред трябва и да се изготви ПУП, на база на който да има проект и разрешение за строеж. С отговор от 29 януари на въпрос на "Капитал" Живка Такева-Първанова, зам. областен управител на област София, каза, че не може да даде информация за договора с "Монтажи" или кои са доставчиците на тръби например, защото със своя заповед Аврамова трябва да изработи проект за ПУП. Министърът отговаря за обекти с обхват повече от една област, какъвто е водопроводът. От регионалното министерство обаче не са отговорили на преписката от областната управа, която е била прехвърлена към тях миналата седмица.

"Капитал" изпрати въпроси по темата до Министерството на икономиката, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и изпълнителя, държавната фирма "Монтажи", но не е получил отговори досега.

Непрозрачност? Разбира се

Решението за обявяване на процедура по договаряне без предварително обявление бе публикувано в Агенцията по обществени поръчки на 3 февруари. В него обаче няма посочен изпълнител, което е доста странно предвид заявката на държавата, че ще възложи проекта на "Монтажи". Не е ясно и какви са реалните срокове, какви подизпълнители ще се използват и т.н.

До момента още не е обявено името на компанията, от която са закупени тръбите за проекта. Знае се само, че е от Испания.

Оказва се още, че регионалното министерство има отношение към проекта, въпреки че областните управители на София и Перник са възложители, а самото то отрече преди няколко дни да отговаря за каквото и да е във връзка с водопровода.

"Ники Нанков (Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие - бел. ред.) в момента работи и министър Аврамова (Петя Аврамова, министър на регионалното развитие - бел. ред.), извинявам се, със строителната камара, така че и те да могат да поемат веднага, надявам се утре, някой от обектите", каза Караниколов по време на посещението на обекта с Борисов.

Какви точно ще бъдат отношенията със строителните фирми, дали и кой ще им плаща, както и кои ще участват не е ясно.

Логичен въпрос е кой ще носи гаранционна отговорност по обекта, когато бъде завършен.

Прогнозите на правителството са строителството да приключи до 30 дни. Дотогава според публичните документи ще има и вода в язовир "Студена".

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • - 2
    • + 7

    ГЕРБ са над тези неща. Да му мислят тези, дето някой ден ще трябва да експлоатират водопровода … Старият майстор ще върви напред и ще сочи - Аве тъка някъде беше тръбата! Аве ша я намерим! А поредният директор на ВиК ще се чуди къде му тече водата. Както се оказа, ВиК Перник не знае каква инфраструктура експлоатира. Трагедия от малоумие.

    Нередност?
  • 2
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • - 2
    • + 4

    В БГ територията законът е ,, врата у пОле " и важи само за простосмъртните . Бай Х не е от тях ,той си говори с началника...

    Нередност?
  • 3
    mero73 avatar :-|
    Мирослав Алексиев
    • - 2
    • + 3

    Това е пълен цирк.Не 27,а пъти по толкова ще изчезнаха, а себестойността пъти под разходването.

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 7
    • + 1

    Мдаа явно някои искат да се чака поне година докато се изкарат всички документи. Ей господа ДЖурналисти - законите са за да помагат на хората, а не да ги убиват със десетки хиляди.

    Гаранция - в случая по-добре пробит водопровод и калпав - но работещ някакси, отколкото никакъв.

    Нередност?
  • 5
    chichka avatar :-|
    chichka
    • + 2

    Това, че работят без проект за мен не е проблем. Проблем е персонала и техническия надзор на място!!! Тези меки тръби с връзки на О-пръстени..... трябва да се полагат на обработени легла, да се уплътняват.....
    Нашите мангали ще ги нахвърлят в канафката, ще бутнат малко пръст отгоре и след година ни тръби, ни път ще има!!!

    Нередност?
Нов коментар