Не, водопроводът от Мало Бучино до Перник все още не се "тества"

Вчера са доставени последните тръби, но водопроводът още не е готов въпреки информацията, публикувана в почти всички медии

Министърът на икономиката Емил Караниколов
Министърът на икономиката Емил Караниколов
Министърът на икономиката Емил Караниколов    ©  Юлия Лазарова
Министърът на икономиката Емил Караниколов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във вторник, 10 март, почти всички основни медии съобщиха, че "започват пробите на новия водопровод за Перник". Това обаче се оказа фалшива новина. Последните тръби, необходими за водопровода, бяха доставени вчера и той все още се строи. От Областна администрация - Перник, която е възложител на поръчката за 27 млн. лв., потвърдиха информацията за "Капитал".

Новината за започналите тестове беше публикувана, без да е посочен официален източник. Първо се появи в "Нова телевизия" в 6:32 сутринта, след което е разпространена и в други медии. Миналата седмица имаше планове тестовете наистина да започнат на 10 март, както става ясно и от репортаж на bTV от 5 март, но това в крайна сметка не се случи.

В интервю от понеделник, 9 март, пак пред "Нова", именно министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че все още чакат да пристигне "последният камион, с последните 105 м тръби" за водопровода. След това те трябва да се положат, да се изпълни и "дезинфекция" по думите на министъра, а чак след това да се пуска водата от помпена станция Мало Бучино. Това, разбира се, няма как да се е случило за 24 часа. Тестове вероятно ще започнат преди края на седмицата, но още не е ясно кога. Също така стои и въпросът с готовността на самата помпена станция в Мало Бучино.

Водопроводът започна да се изгражда от държавната компания "Монтажи" в началото на февруари като целта е да се докара допълнителна вода от язовир "Бели Искър" към Перник. Въпреки че това все още не е факт, в момента се очаква водният режим в града да бъде облекчен и водата да бъде спирана през нощта. Причината са препоръките за повишена хигиена като мярка срещу разпространението на коронавирус у нас, като заради дъждовете и снеготопенето нивото на яз. "Студена" се повиши повече от двойно спрямо началото на февруари. Кметът на община Перник Станислав Владимиров вчера е изпратил писмо до управителя на "ВиК Перник" Борислав Иванов, за да бъде извършен разчет за възможността за промяна на режима. След това трябва да се подаде искане към Министерството на околната среда и водите и то да одобри поправката в графика за водоползване.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 1

    За броени седмици се разреши проблем, който се е трупал с години. Това е поредното доказателство, че ако има политическа воля, могат да се намират решения на проблемите в родината ни.

    Жалко е, че ни управляват крадци, които проявяват воля само в краен случай. Изборите са догодина. Не гласувайте за статуквото, а за някой друг.

    Нередност?
  • 2
    chichi01 avatar :-(
    Чичи (Ice Man's fan)

    Първо се появило в Нова ТВ в 6:32ч и от там в другите медии, без ясен източник. Така се "правят" новини у нас.
    Кажи им журналя и няма нужда да ги обиждаш...

    Нередност?
Нов коментар