Тръбите за водопровода на Перник още не са пристигнали, готови са само 5 км

"Джи Пи груп", ГБС, "Грома холд" помагат на държавата за водопровода на Перник, без да е ясно дали им се плаща

Перник вече над три месеца е на воден режим
Перник вече над три месеца е на воден режим
Перник вече над три месеца е на воден режим    ©  Надежда Чипева
Перник вече над три месеца е на воден режим    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Все още не са пристигнали всички тръби, които трябва да се положат по водопровода, който да докара вода от яз. "Бели Искър" до Перник. Това става ясно от отговори на Областна администрация - Перник, до "Капитал".

Затова и строителството в момента не се извършва на трисменен режим, т.е. по 24 часа в денонощието, както беше планирано, за да може обектът да е готов възможно най-бързо. "Полагането на тръбите за деня е в зависимост от обема на доставеното количество и от броя на камионите, с които са транспортирани. При лоши атмосферни условия доставките се забавят", уточниха от ведомството. По план строителството трябва да приключи на 6 април, но се очаква това да стане по-рано, казват оттам. Към 20 февруари вече са положени 5 км от общо 13.5 километра от новия водопровод между с. Мало Бучино и Перник, съобщават от област Перник в отговор до "Свободна Европа".

"Всеки ден пристигат по 500 - 600 метра тръби, които са изключително добри и качествени. Вярвам, че екипите ще се справят в срок", коментира областният управител Емил Костадинов, цитиран от БТА. Фирмата - производител на материалите, е испанската Molecor.

Един договор - мистерия

На сайта на Областна администрация - Перник, най-после е публикуван и договорът за водопровода между Мало Бучино и Перник. Това нямаше да е толкова голяма новина, ако не се разминаваше с публичната информация на страницата на ведомството. Там е посочено, че документите са публикувани още на 6 февруари 2020 г., но реално на 13 февруари, когато "Капитал" изпрати въпросите си до областната управа на Перник, на сайта нямаше договор, а само техническо задание. В качения сега PDF с договора пише, че файлът е създаден на 19 февруари 2020 г.

Встрани от този странен детайл, от област Перник обясниха, че на обекта работят 60 души от държавната фирма "Монтажи", с която е сключен въпросният договор. Цената на обекта е 26.56 млн. лв. с ДДС.

В изграждането обаче са се включили и частни фирми - "Главболгарстрой", "Райкомерс", "Джи Пи груп" "Грома холд", като заявката беше те да работят безвъзмездно. Камарата на строителите пое ангажимент да помогне. Това може да е причина цената на водопровода все пак да се понижи, щом се включва и труда на "безплатни" компании.

Публикуван е и договор за строителния надзор - с фирма "Технострой инвест консулт". Той е на стойност 28 хил. лв. Обектът обаче още няма строително разрешително, тъй като не са издадени всички съгласувателни документи.

А как се мери изобщо водата в язовир "Студена"

Впечатление прави, че обявеният приток към язовир "Студена" се увеличава сериозно през последните дни. Обемът на язовира сега е 3.9 млн. куб.м. В края на януари е бил 3.37 млн. куб.м с полезен обем 907 хил. куб.м, сочи справка в графиците на екоминистерството. Въпреки увеличеният приток обаче водата в язовира още не е съвсем достатъчно - на месец за питейно-битово водоснабдяване на Перник на режим са нужни 700 хил. куб.м, т.е. в момента има вода за максимум два месеца.

Възникнаха и въпроси как се смята притокът на "Студена", след като преди време стана ясно, че данните за водата в язовира не са особено достоверни и че липсва водомер.

От община Перник преди дни обясниха за "Капитал", че информацията към тях се подава от "ВиК Перник". В отговори от регионалното министерство пише, че разходът от "Студена" се определя по разходомер, като

подадената водна маса за денонощие се трансформира като средноденонощно водно количество. "Измервателно устройство има за разхода. Притокът се измерва частично. Измервателен уред има монтиран на извор "Врелото". Като цяло приходът се определя на база на разхода, като се прибавя или изважда разликата в обемите на язовирното езеро за денонощие (след отчитане котата на водното ниво по рейка), преизчислени

също като водно количество, и се прибавят загубите от изпарение и филтрация", гласи отговорът им.