Не е ясно кой отговаря за водопровода от Мало Бучино до Перник (допълнена)

Проектът попадна в Параграф 22, след като институциите си прехвърлят оговорността за неговото изпълнение

Водопроводът ще започва от резервоара при Мало Бучино, където ще се построи помпена станция
Водопроводът ще започва от резервоара при Мало Бучино, където ще се построи помпена станция
Водопроводът ще започва от резервоара при Мало Бучино, където ще се построи помпена станция    ©  Георги Кожухаров
Водопроводът ще започва от резервоара при Мало Бучино, където ще се построи помпена станция    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една от най-големите мистерии в страната продължава да бъде плана за нов водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да захрани бедстващия град с вода от яз. "Бели Искър". Близо две седмици след лансирането на идеята за водопровода има само идеен проект, но не и подробен устройствен план (ПУП), количествени сметки, материали и т.н. Ясно е кой ще е изпълнителят, поне на хартия - държавната фирма "Монтажи", но не и външната помощ, която ще се наложи да се ползва. Няма точна сума, само хвърлени в пространството числа - я 25 млн. лв., я 26 млн. лв.

"Днеска следобед, утре, започвайте да копаете траншеите. Първите два километра тръби пътуват, ще са тук до няколко дни. Да не губим часове, не дни в строителството", заяви в сряда премиерът Бойко Борисов в неподправения си стил. Очевидно е обаче, че това няма как да се случи.

В четвъртък от Министерския съвет (МС) отговориха на "Капитал" следното: "До няколко дни публично ще бъдат оповестени точната стойност и техническите параметри на проекта." В крайна сметка в събота министърът на икономиката Емил Караниколов обяви от Перник началото на строителството, въпреки че нито има публично разрешително за строеж. Част от тръбите бяха доставени на място.

Особено интересно в случая е, че държавните ведомства бягат от отговорността за този проект и сякаш нито едно от тях не го управлява. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) още в началото вдигна ръце и прехвърли отговорността на други институции, но както стана ясно от отговори до "Капитал", тя се връща при тях, без те да искат. Просто защото именно МРРБ следва да изготви подробен устройствен план (ПУП) за проекта.

Другото отговорно ведомство е Министерството на икономиката, но то не дава конкретна информация засега.

Какво се случи в събота

Започнаха строителните дейности по изкопите и полагането на тръбите за водопровода от Мало Бучино до Перник, обявиха от община Перник и Министерство на икономиката в събота. "Вече има тръби, работи се много усилено. Надявам се в рамките на месец и половина да започнем да черпим вода от водосбора на язовир "Белмекен" през язовир "Бели Искър". Това означава, че ще прекратим водовземането от язовир "Студена" и ще му дадем възможност с много по-бързи темпове да започна да се пълни", каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Досега от правителството твърдяха, че проектът ще струва най-много 25 млн. лв., но Караниколов обясни, че вече сумата е над 27 млн. лв. с ДДС. Имало е 1.9 млн. лв. непредвидени дейности, като министърът не уточни какви са.

В сумата се включва помпената станция при Мало Бучино и новият водопровод между селото и Перник, но и три крана са били аварирали по довеждащия водопровод. Освен това 150 хил. лв. ще бъдат инвестирани и най-после за мониторинг и управление на язовир "Студена". Проектът в понеделник ще е на страницата на Министерство на икономиката.

Що се отнася до индустрията в региона на Перник, има вероятност те да започнат да се снабдяват от язовир Бушляк, чиято вода не е за питейно-битови нужди.

Кой изобщо отговаря

"До момента "Монтажи" ЕАД няма сключен договор с възложител", отговориха от държавното дружество на "Капитал". На 20 януари 2020 г. зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви, че възложители на строителството на самия проект ще бъдат областните управители на София и Перник по специален ред. На 21 януари 2020 г. от областната администрация на Перник отговориха за "Капитал", че нямат общо и Министерският съвет движи нещата. От там пък тогава обясниха, че ще може да се даде конкретна информация относно срокове, доставчици на тръби, подизпълнители и т.н., след като Столичният общински съвет (СОС) се съгласи на проекта. Това се случи преди два дни, на 28 януари, но тези важни детайли още не са изяснени.

"За допълнителна информация може да се обръщате към Министерството на икономиката", казаха от правителствената пресслужба. От Министерството на икономиката изобщо не отговориха на две запитвания на "Капитал" в последните 10 дни.

"Бихме искали да ви информираме, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството няма отношение към поставените от вас въпроси", отговориха и МРРБ, запитани относно проекта.

Но парадоксално темата се връща по компетентност при тях и зависи от техни действия. "Съгласно чл. 124 а, ал. 4, т. 1 разрешение за изработване на проект за подробен устройствен план се дава със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството за обекти с обхват повече от една област. Областният управител на област София не би могъл да предприеме действия преди изработването на проект за ПУП", пише в отговор на запитване на "Капитал" от 21 януари Живка Такева-Първанова, зам. областен управител на София-област.

Какво имаме дотук

"Изпреварващо сме предприели действия по обследване на терена за изграждане, техническа обезпеченост, мобилизация на екипи по монтаж на тръбите, проверка на складове за материална обезпеченост с цел директно започване на изграждането след възлагането ни от страна на ангажираните институции с решаване на водния проблем в Перник", твърди в писмен отговор изпълнителният директор на "Монтажи" Тихомир Димитров.

Проектът за водопровод от Мало Бучино до Перник е изготвен от екип правоспособни проектанти, утвърдени във ВиК сектора, с главен проектант д-р инж. Атанас Паскалев под ръководството на представляваното от мен дружество", казва още той, като уточнява, че нищо не е заплатено досега.

Според оскъдната публична информация тръбите се изработват в момента и ще се доставят от Испания. "Трябва да се отчете фактът, че инвестиционният проект се прави в екстремно кратки срокове, и вероятността да има изменения, налагащи корекции по време на изграждане предвид теренните условия, е голям", допълва Димитров.

"Монтажи" вероятно ще използва и външна помощ, за да се справи, а опитът й е спорен. Изпълнителният директор изтъква 70-годишната история на дружеството. "През годините "Монтажи" ЕАД е изпълнявало редица значими проекти в утежнени условия на площадката на АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и други дружества, включително пречиствателни съоръжения и тръбопроводи", пише още той.

Съдът освободи от ареста шефа на "ВиК Перник" и временния кмет

В понеделник бившият управител на ВиК оператора в Перник Иван Витанов и и.д. кмет на града по време на кампанията за местни избори Севделина Ковачева бяха задържани от Специализираната прокуратура. Те бяха обвинени съответно в умишлена безстопанственост и длъжностно престъпление.

В четвъртък Специализираният съд ги освободи, тъй като няма опасност да се укрият, пише mediapool.bg. Ковачева e освободена с най-леката мярка - подписка, а Витанов срещу гаранция от 1000 лв. Решението не е окончателно.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 7

    Това е само една малка част от "невидимата ръка" на управлението на калинките. Партийните протежета, без образование, умения, знания и възможности се назначават масово от ГЕРБ. Администрацията ежедневно губи възможности и способности, така че за много неща няма да се знае кой отговаря.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Перник - умален модел на държавата, управлявана (експлоатирана!) от ГЕРБ. И догодина - пак за ГЕРБ, БСП, ДПС!

    Нередност?
Нов коментар