Малки строители победиха гиганти във ВиК търг на Пловдив за 81 млн. лв.

Поръчката се финансира с европари и включва ремонта на 11 км водопроводи и 12.6 км канализация

В момента ВиК операторите в редица градове, включително Бургас, Варна, Русе, Смолян, Враца, Силистра, Шумен и Пловдив, възлагат търгове за ремонти и строителство за 1 млрд. лв.
В момента ВиК операторите в редица градове, включително Бургас, Варна, Русе, Смолян, Враца, Силистра, Шумен и Пловдив, възлагат търгове за ремонти и строителство за 1 млрд. лв.
В момента ВиК операторите в редица градове, включително Бургас, Варна, Русе, Смолян, Враца, Силистра, Шумен и Пловдив, възлагат търгове за ремонти и строителство за 1 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
В момента ВиК операторите в редица градове, включително Бургас, Варна, Русе, Смолян, Враца, Силистра, Шумен и Пловдив, възлагат търгове за ремонти и строителство за 1 млрд. лв.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"ВиК - Пловдив" е избрало необичаен победител в търг за 81 млн. лв. без ДДС. Става въпрос за обединение между три компании - "Интерхолд", "Тес кънстракшън груп" и "ВиК инфраструктурно проектиране". За малко повече от година то ще трябва да изпълни реконструкция на близо 11 км водопроводи и 12.6 км колектори. Някои от колекторите ще са тръби с диаметър от 3.5 м и вероятно ще са най-големите в страната.

Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), по която сега се възлагат десетки поръчки в различни общини за общо над 1 млрд. лв.

Трите фирми в избраното от пловдивския ВиК оператор обединение са в пъти по-малки по приходи от някои от конкурентите в търга, но са успели да победят добре познатите в публичното пространство "ДжиП пи груп", "Иса 2000" и "Европейски пътища" (част от орбитата на "Хрома холд"), които попадат в топ 20 на най-големите строители фирми за 2019 г. в класацията на "Капитал" К100.

Скъп търг, но не за любимците

Въпреки високата стойност на поръчката интересът към нея не е бил особено висок - има едва пет кандидата. За сравнение, в друга поръчка на "ВиК - Пловдив" - за реконструкция на довеждащ водопровод от помпена станция "Катуница" до Асеновград за едва 10 млн. лв. без ДДС, оферти са подали цели 13 кандидата.

Според източник, близък до търга, слабият интерес има логично обяснение. На първо място, изискванията за изпълнение на проекта са заложени така, че печалбата вероятно няма да е особено голяма. Освен това дейностите са трудни за реализация. Планирано е например да се постави канализация с тръби с диаметър от 3.5 м в част от колекторите. "Това е направо тунел", коментира източникът, като уточни, че това ще е най-широката канализационна тръба в България.

Само едно от ценовите предложения е отворено - на победителя, тъй като другите кандидати са отстранени. Сред тях са "Иса 2000" на Юлиян Инджов, обединение на "Строително-предприемачески холдинг", обединение между "Парсек груп" и "Растер юг", както и едно между "Джи Пи груп", "Европейски пътища", и "Инвестиционно проектиране".

"Иса 2000" например има приходи от 79 млн. лв. за 2019 г. и спечели ВиК поръчки в Смолян, а "Джи Пи груп" е трета в сектора с над 215 млн. лв. оборот.

Първата фирма в класираното на първо място обединение - "Интерхолд", е собственост на Десислав Герданов. Дружеството има близо 20 млн. лв. приходи и над 120 служители за 2019 г. според регистъра КАПИ. Компанията е изпълнявала поръчки за Столичната община, но и за частни възложители като "Планекс инвест", сочи справка в регистъра на Камарата на строителите. Освен това дружеството спечели търг за мерки за защита на биоразнообразието в Кресненското дефиле на пътната агенция за 2.44 млн. лв. без ДДС наскоро.

"Тес кънстракшан груп" пък има едва 637 хил. лв. оборот за 2019 г. и 10 служители. Компанията е основана през 2017г. и е собственост на 25-годишният Теодор Евгениев Серафимов. Същият е бил упълномощен представител на ДЗЗД "Интерхолд - Парсек" в други търгове.

Последният партньор е "ВиК Инфраструктурно проектиране", която има традиции и опит във водния сектор от над 10 години.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    djr55699551 avatar :-|
    Zdravko

    Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

    Нередност?
  • 5
    cqm13699551 avatar :-|
    Стойчо

    Един много добър пример за просперитета в нашата България... Момчета, просто имате грешните атрибути за да направите и вие първият си милион от "комисионни" по сделки.

    Нередност?
  • 6
    fzr25699551 avatar :-|
    Антоанела

    Докато гореспоменатия господин е намерил друг начин за просперитет, измама и изнудване...

    Нередност?
  • 7
    ggf40699551 avatar :-|
    Irena

    И двамата са еднакви "професионалист", но за Харалампи Х. мога да кажа, че е доста изпечен измамник и единственото, което можете да направите за да се предпазите, е да избягвате такива съмнителни "финансови посредници" /измамници/!

    Нередност?
  • 8
    ubf55699551 avatar :-|
    Zoro

    Всеки ден излизат все нови милионери, забогатяли от измами. До кога в тая държава ще се забогатява или с външен вид, или с измама? Кога ще започнат да напрягат тия мозъци за нещо конструктивно, вместо как да прецавкат хората и да им вземат и малкото което имат?!

    Нередност?
  • 9
    jjf10699551 avatar :-|
    Stacy

    Срамота е да, че държата дава право на хора като г-н Хараланов да злоупотребява със закона, заради хилядите вратички и недоуточнения в него...

    Нередност?
Нов коментар