🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шумен събра офертите за ремонт на довеждащия си водопровод за над 56 млн. лв.

С изграждането на проекта ВиК операторът на града може да облекчи сериозно водните кризи

Град Шумен се изправя пред множество аварии по ВиК системата си.
Град Шумен се изправя пред множество аварии по ВиК системата си.
Град Шумен се изправя пред множество аварии по ВиК системата си.    ©  Цветелина Белутова
Град Шумен се изправя пред множество аварии по ВиК системата си.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ВиК Шумен успешно е събрало офертите в най-голямата си обществена поръчка тази година - за ремонт на довеждащия водопровод от язовир "Тича", основния водоизточник на региона. Прогнозната й стойност е 56.8 млн. лв. без ДДС или над 68 млн. лв. с ДДС.

Офертите бяха събрани преди около месец, но все още не са публикувани на сайта на ВиК Шумен. Въпреки това БНР публикува кандидатите, а "Капитал" получи през свой източник подробен списък на участниците по всяка от трите обособени позиции, на които е разделен търга (виж таблицата долу).

Ремонтът на довеждащия водопровод е част от водния проект на ВиК дружеството, финансиран по оперативна програма "Околна среда", който е на обща стойност 126 млн. лв. Договорът за получаване на пари по програмата за инвестиции във ВИК инфраструктура беше подписан през април тази година. След това шефът на ВиК - Шумен, Илиян Илиев напусна поста си, за да оглави новият Български ВиК холдинг - държавна компания с капитал от 1 млрд. лв.

Водните неволи на Шумен

Загубите по мрежата на "ВиК Шумен" според данни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) са сред най-високите в страната - 80%. Към 13 юли язовир "Тича" е пълен под 50%, като обичайното ниво за юли по принцип не е толкова ниско, сочи справка в сайта на екоминистерството. От документите става ясно, че ВиК - Шумен, и ВиК - Търговище, което също взима вода от язовира, не са депозирали заявления за издаване на разрешителни за водовземане от алтернативни водоизточници. Язовирът снабдява 100 хил. души с вода.

Довеждащият водопровод от водоема пък аварира сравнително често, като няколко пъти от началото на годината остави Шумен без вода. Затова и предвидената реконструкция е крайно необходима.

През март пък дружеството събра офертите и в търга за строителство пречиствателна станция за питейни води за над 20 млн. лв. Досега Шумен нямаше такава.

Кой подаде оферти

Единственият кандидат, който е подал оферта самостоятелно в търга за довеждащия водопровод, е "Джи пи груп", която в последните години е в топ 5 на най-големите компании по оборот.

Вероятно причината фирмите да се явяват основно в обединения е критерият за необходим опит.

ВиК - Бургас, обяви търг за пречиствателна станция на Карнобат

В понеделник ВиК дружеството на Бургас е обявило обществена поръчка за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води в Карнобат. Прогнозната стойност е 11.4 млн. лв. без ДДС, а крайният срок за подаване на оферти е 21 август 2020 г.

Интегрираният воден проект на Бургас, финансиран по ОПОС, е най-големият в страната - за общо 460 млн. лв. В рамките му ще се изпълнят сериозни ВиК инвестиции, включително ще се направи peĸoнcтpyĸция нa вече изградените пpeчиcтвaтeлни cтaнции в Бypгac, в кв. "Меден рудник" и в Обзор, както и на на две станции за питейни води - Камчия и Ясна Поляна, които работят към едноименните язовири в общини Поморие и Приморско.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар