🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Доктрината "Банкя"

Или външополитическата визия на Бойко Борисов, обяснена с елементи на разсъждения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Из геополитическото изложение на премиера Бойко Борисов в Техеран, прекъсвано от журналистически въпроси.

Бойко Борисов "Виждате, че полагаме огромни усилия и се оценява това, че ние не сме войнстваща нация."

Коментар на Капитал: Едва ли някой си е мислил, че България е войнстваща нация. Единствените, които го оценяват, явно са в Русия. В резултат на импровизациите на премиера за отказа му от несъществуващата анти-руска черноморска флотилия, руските медии, не без основание, надълго и нашироко разсъждаваха как Кремъл има има енергиен лост върху България.

Б.Б "Разбира се, можем да се сбием със всеки и се ме го показвали в историята, че ще обявим на половин свят война ако трябва. Вярно след това доста от териториите ни ги няма де... Но сме го правили, едновременно на Съветския съюз, на Щатите, на комшиите, на кой ли не. По времето на втората световна война сме обявили война на всички."

К.К. През 1944 г. се налага България да обяви война на всички, тъй като първоначално е била съюзник на агресора. Може и през 1941 г. да е било трудно да се откаже на Нацистка Германия и Вермахта, но е факт, че заради това решение няколко години трябва да изкупуваме грехове.

Б.Б"Това сме го правили, можем да го направим и сега, да изляза и да кажа, че с флотилия искам да нападам всеки"

К.К. Засега не е известно някой да иска да напада някого, освен Владимир Путин. Борисов или си говори с него, или знае някой много секретен план в НАТО. Което би било интересно.

Б.Б "Разбира се, ако народа не го одобрява [мнението на ББ за Черно море, НАТО и Русия - бел.ред.] , ще си избере друг, ще води войни."

К.К. Изборът няма да е между водещ или не водещ войни, а между по-добър или по-лош политик от самия Борисов. Гласоподавателите не са идиоти, за да се хванат на толкова елементарни манипулации. Те дори и в БСП не се хващат, както показаха последните избори.

Б.Б "Аз искам Черно море да е зона където да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, с Грузия, Армения, цяла Азия. В България портовете да са пълни с търговски кораби, туристически кораби, това да носи добавена стойност, да се вдигат пенсии и заплати на народа и народа да живее по-добре. Когато има инфраструктурни коридори през които минава газ, петрол и стоки, там няма война. Те се пазят тези места."

К.К. Моля?! Премиерът чувал ли е за Украйна и нейните транспортни и газови коридори? За Персийския залив и неговата сигурност пък няма да споменаваме, въпреки че точно край него тази седмица беше премиерът.

Б.Б "Когато [има] огромни празни територии, каквито са в нашия регион с Румъния нагоре до Молдова и Бесарабия, е златно место за войни, това ли искаме?"

К.К. Това ДАНС ли го анализираха, или е импровизация? И всъщност - какво точно означава това?

Б.Б "Аз искам обратното. Народът избира какво и кой да го управлява. И как. Като не ме харесват ще си изберат като Мони Паси някой силен, смел, голям боец, да налита с крилати ракети и да пребива американци и руснаци, който му дойде на акъла. Нали, такива смелчаци има много в България. Те и в Банкя има много такива. Които много обичат в кръчмите да нападат, ама след това бягат."

Въпрос: А предложението си за демилитаризирана зона отправили ли сте го към г-н Путин? Всъщност той милитаризира Черно море...

Б.Б "Какво разбираме под демилитаризирана зона? Аз го разбирам така. За да стане ясно. И сега има военно присъствие, и на българския флот, и на турския флот, и на украинския флот, и на румънския флот. На всички. Вместо да вървиме в надпревара да се довъоръжаваме или масово да се въоръжаваме с ракети, подводници ядрени и какво ли не, да се опитаме да спадне напрежението в областта на Черно море. Никой няма да си нареже корабите, нямам тези илюзии, че Русия ще си извади флота, а ако може те да не го увеличават, ако може ние да не ги увеличаваме, да не харчиме едни..."

К.К. Първо Русия продължава да увеличава флота си и всъщност военният баланс е много на малко за нея. Второ, както показаха последните десет години, обръщането на процеса няма да стане с молби. И трето, от нас не се иска да се довооръжаване, а да не бъдем руски Троянски кон.

Б.Б "...това са милиарди, които трябват за народа, трябват за инфраструктурата, трябват ни за пенсии, в момента, в момента в който се надигне това напрежение и това въоръжаване, ние трябва да извадим от джобовете тези пари и да купуваме кораби, а на тея кораби да купуваме торпеда, ракети, хеликоптери... всичко останало."

К.К. Никой не кара България да купува кораби, правителството иска да го направи, тъй като ще са произведени в родна корабостроителница, която между другото е спонсор на футболен отбор... Второ, нали затова сме в съюз, за да си сътрудничим с партньорите. Ако тях ги нямаше, трябваше да купуваме кораби за много повече.

Б.Б "Което народа как ще го разбере, как ще го оцени, с кое ще му стане по-добре. И колкото повече нараства това напрежение, толкова повече тези разговори ще се увеличат."

К.К. Тези разговори се увеличават така или иначе. Ако България само си заравя главата в пясъка, единственият резултат е, че всички ще престанат да й обръщат внимание. Нека тогава Борисов се замисли кой изобщо ще му вдигне телефона и ако го вдигне, какво ще му каже на оплакванията, че има бежанци по границата, терористи, разни самолети прелитат... Смисълът на съюзите е да участваш в общото решение, а ако не можеш, или не искаш, оставаш на студено.

Б.Б "И не ми се увеличават тези разходи и за това в срещите, които съм си планирал в близко бъдеще, като се срещам с колегите ми, нека Черно море да стане зона за търговия, да стане зона на туризъм, да стане зона, където народите около него да го ползват за транспорт..."

К.К Това ще са интересни сцени за наблюдение, особено при среща с Владимир Путин. Може ли и ние да дойдем да гледаме.

Въпрос: Последното увеличаване на напрежението е заради агресията на Русия...

Б.Б "Аз никога не съм казвал, че Русия не.."

К.К. Премиерът а-ха да каже агресор, но прояви завидна обиграност и въздържаност

Б.Б "...увеличава напрежението. Ако си спомняте и декларацията ни в защита на Украйна, когато стана проблемът в Крим.."

К.К. Окупацията на Крим не е проблем. Тя е окупация. Проблем я наричат Путин и вероятно Волгин.

Б.Б "..най-силната беше на ГЕРБ. Винаги сме казвали, че неспазването на Минските споразумения довежда до санкции.."

К.К. Първо, добре е, че се изтъква терминът Мински споразумения - с тях западните сили се опитват да укротят Русия. В случая с руската агресия, това е нещо като да кажеш, че една жена "е от професията", вместо проститутка, но такава е природата на дипломацията - да измисля сложни и обтекаеми фрази на очевидни неща, за да може да ги решава без оръжие. И тъй като и България не е за ескалация на напрежението, нека използваме този език. Но ако казваш това, тогава няма причина за мърморене за санкциите. Те са част от същия този инструментариум - като не можеш да покажеш отношение с оръжие, го правиш със санкции. На всичкото отгоре, те са резултат от това, че Русия не спазва тези споразумения.

Б.Б"Винаги сме казвали Минските споразумение да се спазват. Оттам нататъка какво, да слушам Мони Паси как ще нападаме и ще се биеме. Това е несериозно, като го гледаш какъв ястреб е."

К.К. Със сигурност никой не казва да се обяви война на Русия, подобна абсурдна теза може да бъде вменена на всички само от безкритичната журналистика, която повтаря разпалени обобщения на Борисов. Но Минските споразумения не трябва да стават димна завеса като Мюнхенските. Т.е. нещата трябва да се казват, доколкото е възможно, с истинските им имена. За да няма след Осетия и Абхазия, Донбас, Нарва...

Б.Б "Геостратегическото положение (в Черно море - б.р) се поддържа така, както в Швейцария. Когато има общ интерес на всички да е спокойно и мирно и да генерира приходи"

К.К. Като оставим настрана, че Швейцария не е море, утопичният възглед на Борисов има нужда от... да го кажем дипломатично - допълнително изясняване. Иначе ще прилича на изказването от клипа по-долу - звучи добре, но в най-добрия случай е напълно безсмислено.

33 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    mxk43498737 avatar :-P
    Мухарем Сербезовски‏
    • - 5
    • + 30

    Почнал е да чете напоследък той, само с „Винету“ таквиз приказки като в Ганковото кафене не можеш произведе. Една друга книжица ми напомня, дето един нашенец думаше „И да се прегърнем братски хем с русите, хем с немците...“ :-)

    Нередност?
  • 3
    thelastghost avatar :-|
    Ghost
    • - 6
    • + 36

    Този се е смахнал тотално...

    Нередност?
  • 4
    ivailoa avatar :-|
    Ivailo Asparouhov
    • - 28
    • + 17

    Не съм определено от феновете му, но иронията на Капитал ми идва малко туу мъч.

    Нередност?
  • 5
    the_core avatar :-|
    The Core
    • - 9
    • + 10

    И кой е автора на това, по-горе?
    Анонимка някаква си, стил "Работническо дело"!
    Браво, Капитал!

    "....
    Сотир Цацаров: Ама те са проверявани и двамата. И единият, и другият са проверявани, като проверките са били възлагани на Националната агенция по приходите. И за единия, и за другия Националната агенция по приходите не е установила несъответствие. Ама това не променя разделението на медийния пазар, опитите за насочване на обществените настроения в една или друга посока, угодна на съответните два полюса.

    Репортер: Вие лично и прокуратурата равно отдалечени ли сте от тези две „олигархични групировки“, както ги определяте“

    Сотир Цацаров: А къде според вас /…/?

    Репортер: Знаете ли защо ви питам? Защото прави впечатление, че едните са срещу вас, а другите са ласкателни към вас.

    Сотир Цацаров: Принципно медиите на Прокопиев са винаги критични към главен прокурор, към институцията Прокуратура и всичко друго. Позиция, продиктувана от някакви интереси – политически, икономически, лични.

    Репортер: А другите са ласкателни, пак продиктувано от същите позиции, така ли?

    Сотир Цацаров: Не, другите – в момента, в който техните интереси също бъдат нарушени, също стават неласкателни.

    Репортер: Знаете ли къде е Пеевски?

    Сотир Цацаров: Не.

    Репортер: Редно ли е…

    Сотир Цацаров: А защо трябва да знам? А вие знаете ли къде е Прокопиев?

    Репортер: Не, не знам. Но не ми е работа да знам.

    Сотир Цацаров: А на мен защо ми е работа да знам дали Прокопиев е в Сингапур, а Пеевски – в Дубай?

    Репортер: Защото вие казвате като главен прокурор: те са двама олигарси, които са си разпределили империи.

    Сотир Цацаров: Ами, като са си разпределили империи, решението за това кой какво да получава, кой как да реализира бизнеса си и прочие дали е на главния прокурор, дали е на заместниците му, дали е на прокуратурата, или е решение, което опира до едни много по-крупни политически планове, в които говорим дори за определени икономически територии и решението за които не е свързано с престъпление и не зависи от прокуратурата?...

    Нередност?
  • 6
    castaliafons avatar :-|
    Добрият войник Швейк
    • - 6
    • + 22

    До коментар [#4] от "ivailoa":

    Аз пък мисля, че е редно с всички сили да се показва, че този човек е вреден, освен доказан престъпник.

    Нередност?
  • 7
    destino avatar :-P
    destino
    • - 7
    • + 20

    [quote#4:"ivailoa"]Не съм определено от феновете му, но иронията на Капитал ми идва малко туу мъч.[/quote]

    Т.е. плиткият ум на премиерът ни, както и неговото абсолютно угодническо поведение не ви идва туу мъч.
    Но статията е туу мъч.

    Или вие си мислите, че Борисов е корифей на международната дипломация, и тези негови бръщолевения са димна завеса за враговете?

    Нередност?
  • 8
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 3
    • + 29

    "Изборът няма да е между водещ или не водещ войни, а между по-добър или по-лош политик от самия Борисов. Гласоподавателите не са идиоти, за да се хванат на толкова елементарни манипулации. Те дори и в БСП не се хващат, както показаха последните избори."

    Де да беше така, щяхме да сме супер.
    Капитал се самозалъгва, че гласоподавателите не са идиоти, защото повечето от читателите на Капитал не са идиоти. Капитал обаче има относително малко читатели.
    Повечето гласоподаватели са идиоти.

    Нередност?
  • 9
    mcphisto38 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • + 22

    "К.К. През 1944 г. се налага България да обяви война на всички, тъй като първоначално е била съюзник на агресора."
    Грешен коментар, тъй като България НИКОГА не е обявявала война на СССР. Напротив, СССР на 5.9.1944 обявява война на България.

    Нередност?
  • 10
    Slick avatar :-@
    Slick
    • - 5
    • + 19

    Изключително неадекватен. Трябва скоро да си подаде оставката, преди да е сътворил още глупости.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал