🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е по-по-най (анти)натовец

Защо партиите разиграват предизборна руска рулетка с националната сигурност

Конвенцията от Монтрьо забранява присъствие на кораби от нечерноморски държави в региона за педиод над 21 дни, така че НАТО дори на теория няма как да изгради тук своя флотилия, освен ако България, Румъния и Турция бързо не измислят начин <em>да увеличат в пъти </em>размерите на своите военноморски сили.
Конвенцията от Монтрьо забранява присъствие на кораби от нечерноморски държави в региона за педиод над 21 дни, така че НАТО дори на теория няма как да изгради тук своя флотилия, освен ако България, Румъния и Турция бързо не измислят начин <em>да увеличат в пъти </em>размерите на своите военноморски сили.
Конвенцията от Монтрьо забранява присъствие на кораби от нечерноморски държави в региона за педиод над 21 дни, така че НАТО дори на теория няма как да изгради тук своя флотилия, освен ако България, Румъния и Турция бързо не измислят начин <em>да увеличат в пъти </em>размерите на своите военноморски сили.    ©  Reuters
Конвенцията от Монтрьо забранява присъствие на кораби от нечерноморски държави в региона за педиод над 21 дни, така че НАТО дори на теория няма как да изгради тук своя флотилия, освен ако България, Румъния и Турция бързо не измислят начин <em>да увеличат в пъти </em>размерите на своите военноморски сили.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко

- Темата за засиленото предно присъствие на НАТО по югоизточния фланг е на дневен ред още от есента на 2014 г.

- Конвенцията от Монтрьо практически блокира създаването на постоянна флотилия на НАТО в Черно море.

- Това, което казва Борисов, е манипулативно и удобно смесване на два паралелни сюжета.

- Става дума само за по-активна ротация на бойни кораби за участие в учения и патрули.

- Още миналото лято правителството на ГЕРБ подкрепи засилено военноморско присъствие, стига да е под натовско командване.

Ако случайно се зачетете в изявленията на практически всички големи играчи на българската политическа сцена от последните няколко дни, може да останете с тотално грешното впечатление, че България едва ли не е на крача... от въоръжен сблъсък с Руската федерация. Това, разбира се, е нелепа мистификация, очевидно част от махленските агитационни стратегии на партийните централи. А най-тъжното е, че партия с принципно уж евроатлантическа ориентация като ГЕРБ също започва да използва фразеология, извадена като че ли от изказванията на "Атака", а по-късно – и на БСП.

Темата за засиленото предно присъствие на НАТО по югоизточния фланг на алианса всъщност е на дневен ред от срещата на алианса в Уелс през есента на 2014 г. и се дискутира интензивно повече от година. Реториката обаче рязко мутира през последната седмица след рутинната февруарска среща на военните министри от алианса в Брюксел и вкара българските политически сили в режим на целенасочено насаждане на страх с цел привличане на гласоподаватели или отблъскване на такива от противниковата партия. Което в дългосрочен план е добре дошло единствено за хибридната кампания на Кремъл, целяща разклащане на увереността в защитата, гарантирана от Северноатлантическия алианс. Политическото кресчендо и манипулациите на тема "НАТО и Русия" достигнаха толкова високи октави, че принудиха дори уж проруския президент Румен Радев във вторник да се опита да успокои духовете с призива: "Нека всички политически сили, ангажирани с предстоящата предизборна кампания, да знаят, че темата сигурност не търпи некомпетентност и трябва да бъде обсъждана с изключителна отговорност."

Бай Ганьо прави геополитика

Първият залп на антинатовската реторика бе даден от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в понеделник. Бившият министър-председател директно нападна служебния министър Стефан Янев, че в Брюксел е подписал решение, с което уж превръща България в руска мишена. По принцип това е теза, истерично повтаряна от поддръжниците на "Атака" при всяко учение на чужди и най-вече на американски сили у нас. "Всички си спомняте времето, когато отстояхме позицията да няма флотилия в Черно море... Чакали са ме да падна, за да стане това решение и това се коментира", патетично обяви експремиерът. И добави: "Сега вече сме включени, имаме air policing, вече има флотилия, чужди кораби, всичко това е решено преди няколко дни... Сега сме поставени в много деликатна ситуация и вече сме цел, участници сме във всичко това." Всъщност флотилия няма, а всичко останало са неща, в които България участва активно още от анексирането на Крим. Това обаче не попречи и на лидера на БСП Корнелия Нинова веднага да влезе в темата "на скорост": "България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия", каза тя, добавяйки "ястребът Борисов се прави на врабче".

Всъщност това, което казва Борисов, е крайно манипулативно и удобно смесване на два паралелни сюжета. Когато говори за "антируска флотилия", лидерът на ГЕРБ има предвид малката геополитическа "буря в чаша вода", разразила се през юли миналата година по оста София – Букурещ – Анкара. Тогава Борисов обяви, че е отхвърлил предложение на румънския президент Клаус Йоханис за създаване на регионален флот в Черно море, който да обединява военноморските сили на България, Румъния и Турция. Позицията, която страната ни зае тогава, беше, че всякакво подсилване на отбраната в региона може да стане единствено под шапката на НАТО. Което и се случва в момента в изпълнение на решенията на натовските военни министри от миналото лято и последвалата лидерска среща на върха във Варшава.

Плуват ли корабчета...

"Това може да бъде инициатива, която България ще подкрепи само в рамките на формата на НАТО. Тази инициатива по никакъв начин няма да се различава от всичко друго, което ние правим в НАТО – става въпрос за учения, става въпрос за координация, става въпрос за действия на ротационен принцип", уточни още тогава президентът Росен Плевнелиев. Всъщност и в момента става дума точно за това – ротация на натовски военни кораби, които участват в учения в Черно море. Още по-важният детайл тук е, че бойни съдове на нечерноморски държави не могат да останат тук повече от 21 дни по силата на конвенцията от Монтрьо. Така че за създаването на каквато и да е постоянна флотилия на алианса не може да се говори. "Смятам, че и нашите турски и румънски колеги са съгласни с този подход. Тежките дисбаланси, внесени в Черно море след анексията на Крим, доведоха до момент, в който НАТО трябва да възстанови до някаква степен баланса. Изграждаме отбраната си не защото смятаме, че някой ще ни нападне, а защото знаем, че в близост до нас една държава беше атакувана", коментира тогава външният министър Даниел Митов.

По същото време бе взето и решението за създаването на сухопътния компонент на адаптираното присъствие на НАТО в Югоизточна Европа – мултинационална бригада с численост 4-5 хил. души, базирана в Румъния. България пое ангажимент да се включи в нея с батальон с численост около 400 души, които по думите на тогавашния военен министър Ненчев ще участват "в обучения и тренировки на ротационен принцип". Остана да бъде уточнено какви точно ще бъдат въздушния и морския компонент на въпросното засилено натовско присъствие.

Нещо във въздуха

Въпросът със съвместното патрулиране в небето на Югоизточна Европа пак беше решен в мандата на Борисов. По време на есенната среща на военните министри на натовските държави през октомври стана ясно, че алиансът ще разположи ескадрила британски изтребители "Юрофайтър" в авиобаза край румънския град Констанца. В България обаче бе проведен само едноседмичен "демонстрационен" еър полисинг с американски F-15. Решението за по-дълга мисия съвместно с друга натовска държава обаче бе отложено по политически причини, тъй като бившият командир на ВВС и настоящ президент о.з. ген. Румен Радев хвърли оставка именно заради плановете в тази посока. Последващото му избиране за държавен глава тотално постави инициативата на трупчета.

Отново на есенната среща на НАТО стана ясно, че алиансът ще вземе решение за подсилване на военноморското присъствие именно през февруари тази година, т.е. Борисов няма основание да се прави на изненадан. "Мога да потвърдя, че няколко нации демонстрираха своето желание да допринесат за нашето присъствие в черноморския регион по суша, въздух и море – Канада, Германия, Холандия, Полша, Турция и САЩ", уточни тогава генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. А пък миналата седмица стана ясно, че поради невъзможността на България, Румъния и Турция да се разберат за формата на мисията командването ще бъде поето директно от центъра за военноморско управление MARCOM в Нортууд, Великобритания. Тоест директно под командването на адмиралите на алианса, точно както България настояваше преди няколко месеца.

Така че словесната канонада от страна на Бойко Борисов и последвалата медийна престрелка с останалите политически сили не е някакъв рязък геополитически завой, а просто безотговорен популистки елемент от предизборната борба. Лошото е, че така кампанията се превръща в ефективна платформа за разпръскване на "алтернативни факти" за НАТО и ролята му за националната ни сигурност.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    marobo avatar :-|
    marobo
    • - 8
    • + 3

    Да си натовец е както беше да си комунист.
    Или си или не можеш да си намериш работа.

    Нередност?
  • 2
    brainless avatar :-|
    brainless
    • - 2
    • + 3

    Аз като гледам, само антинатовци навсякъде и всичките са или на върха или драпат за него.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 4

    Да се правят тежки изводи от народняшкото говорене на Борисов е или надценяване на особата или целенасочено търсен ефект.

    Това, че Борисов твърдеше, че иска "лодки платноходки" в Черно море е просто на ниво бъбрене. В същото време на двете срещи на върха на НАТО през неговия мандат - през 2014 г в Уелс и през 2016 г във Варшава- България бе представена от издигнатия от него президент Плевнелиев и назначените от него министри Ненчев и Митов. И те са участвали във вземанията на решенията, чиито плодове берем сега. Те някаква своя лична позиция ли са заявили там? Не на управляващата партия, която знаем колко авторитарна е?

    После - в договора Русия-НАТО от 1994 г. изрично е упоменато неразполагането на "значими въоръжени сили" в близост до руските граници. Опитът на президента Йоханис за "частна" румънско-българско-турска флотилия бе един от опитите за заобикаляне на тази договореност. Договорът от Монтрьо също не ограничава практически постоянното присъствие в Черно море на американски ракетоносни есминци, които просто на 20-тия ден се разминават в Босфора със следващия дежурен - я "Кук", я "Портос" (?)...

    Има нещо, което натовците се правят, че не съществува. Това са резултатите от изследването на Галъп. На въпроса "Към коя държава ще се обърнете за помощ, ако родината ви е заплашена от агресия", 42 % от анкетираните българи посочват Русия. Над този резултат са само гърците - 48%. Пък и двете държави са в НАТО...



    Нередност?
  • 4
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 3

    До коментар [#3] от " D-r D ": А вие лично към кого бихте се обърнали. Настрана оставям факта, че мога да проведа каквото ми хрумне проучване и да добия и коментирам резултати, каквито са ми удобни. Наапример- 58% от българите няма да потърсят Русия в случай на нападение. ;)

    Нередност?
  • 5
    fio41315648 avatar :-|
    fio41315648
    • + 3

    До коментар [#3] от " D-r D ": А вие лично към кого бихте се обърнали. Настрана оставям факта, че мога да проведа каквото ми хрумне проучване и да добия и коментирам резултати, каквито са ми удобни. Наапример- 58% от българите няма да потърсят Русия в случай на нападение. ;)

    Нередност?
  • 6
    panta_rhei avatar :-|
    Nedyalko Lazarov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#4] от " fio41315648 ": До коментар [#4] от " fio41315648 ": До коментар [#4] от " fio41315648 ": Със сигурност се знае, че поне 10-15-20% ( увеличават се в геометрична прогресия) от "българите" ще посочат Турция.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3

    До коментар [#4] от "fio41315648":

    Едва ли е нужно да ви обяснявам, че социологическите проучвания не дават готови решения на политиците, а изследват нагласи.
    Да, има значение как е зададен въпросът и какъв първосигнален отговор предизвиква. В случая почти точно преразказах формулировката на Галъп.

    Не съм взел участие в проучването и не съм отговарял. Всъщност отказвам участие във всякакви анкети. Смятам, че системата на представителна демокрация, до която е стигнало цивилизационното ни развитие, е задоволителна. На избори давам доверието си на партия, която смятам, че най-плътно доближава програмата си до моите виждания.
    Ако не го прави - ругая на воля :-)

    Нередност?
  • 10
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 2

    На вълка му е дебел врата , защото сам си върпви работата . Вижте Швеция , не са в НАТО , но си имат здрав и модерен оръжеен комплекс .

    Нередност?
Нов коментар