🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Задкулисни интереси ли стоят зад нелогичните промени за Черноморието

Ако премиерът не се намеси, резултатът ще е, че все повече млади хора ще тръгват към Гърция вместо към Бургас

Министър Ангелкова (вляво) и министър Аврамова не се притесняват от бетоновите безумия върху дюните - за тях главният проблем са плажните принадлежности и палатките
Министър Ангелкова (вляво) и министър Аврамова не се притесняват от бетоновите безумия върху дюните - за тях главният проблем са плажните принадлежности и палатките
Министър Ангелкова (вляво) и министър Аврамова не се притесняват от бетоновите безумия върху дюните - за тях главният проблем са плажните принадлежности и палатките    ©  Капитал
Министър Ангелкова (вляво) и министър Аврамова не се притесняват от бетоновите безумия върху дюните - за тях главният проблем са плажните принадлежности и палатките    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За автора

Кирил Петков е предприемач и съосновател на т.нар. Харвардски курсове в СУ "Св. Климент Охридски".

Когато Орлов мост се затваря от млади хора, част от които дори не са точно природозащитници, а протестират за тяхното море, лятна почивка и плажове; и когато граждански сдружения като "Да Запазим Корал" пускат сигнали в прокуратурата срещу министрите като последна мярка (последният ще е от сряда, 19.06.2019, срещу министър Ангелкова); и когато снимки с бетонови строежи на метри от водата заливат социалните мрежи, а група млади хора са пред вратата на президента, настоявайки за вето, е повече от очевидно, че нещо не е наред.

Едно е сигурно, действията на тези министри рушат обществената подкрепа и ако министър-председателят не се намеси, резултатът ще е, че все повече млади хора ще тръгват към Гърция вместо към Бургас.

Проблемът всъщност е ясен, както и решенията, учудващо е защо няма воля да се вземат. Промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), които забраняват "поставянето на плажни принадлежности и палатки върху дюните" - на фона на примери като дюните на плаж "Корал", които и в момента са заградени с колове и телени огради, без даже линейка да може да отиде до плажа, изглеждат жалки и реално глупави. Още по-ужасно е, че и предварителните карти на ОУП на гр. Царево продължават да показват дюните на "Корал" като урбанизирани територии с потенциал за огромно застрояване. Това би довело до поредните бетонови хотели, които не само правят туризъм с най-ниска добавена стойност в Европа, но реално взимат от приходите на малките хотели на местните жители.

Непрекъснато гледаме и как някакви "укрепвания" на български плажове имат стаи, хотели буквално до водата се издигат като вълноломи, а някакви мутри плащат на багеристи да заравняват цели дюни, за да имат по-добра гледка. Министър Ангелкова и министър Аврамова не се притесняват от бетоновите безумия върху дюните. За тях главният проблем са плажните принадлежности и палатките. Аз лично няма да си сложа палатката на дюните на "Корал", хавлията - също, но не мога да проумея обаче защо тези министри не вземат принципни позиции по незаконното строителство върху плажове и дюни, а се фокусират върху "обекти" от плат!

А решенията са прости:

1) Създава се нова зона "В" в радиус от 500 м зад трите плажа за природосъобразен туризъм - така най-красивите плажове и прилежащата територия зад тях ще бъдат спасени от бетониране. И тези "частни дюни" зад плаж "Корал", както и териториите зад Иракли и Карадере ще бъдат запазени от посегателството. Това са трите плажа, където младите хора, свързани с природосъобразния туризъм, обичат най-много. ЗУЧК вече им е дал такъв статут, сега територията от 500 метра просто трябва да бъде също запазена, за да има смисъл да се наричат "природосъобразни". Повечето от младите протестиращи реално са туристите, посещаващи точно тези плажове.

2) Допълва се ЗУЧК, като се забраняват всякакви строежи върху имоти с наличие на дюни и се премахва стабилитетът (непроменяемост след влизане в сила - бел. ред.) на издадените строителни разрешения върху тези терени. За тази цел специализираните карти на дюните, които са вече в МРРБ, трябва да бъдат официално публикувани и вкарани в кадастъра.

Така тези имоти ще бъдат запазени като дюни не само от палатки, а и от бетонови хотели, брегови укрепления със стаи, както и от булдозери на хора, които не обичат дюните да са им пред очите. Тук важно е да се отбележи, че за тази стратегия държавни пари не се искат, а само волята на правителството! Реално сигналът до прокуратурата за министър Ангелкова от сдружение "Да Запазим Корал" е защото за 5 години въпреки наличието на вече изготвени специализирани карти тя все още не е отправила заявление по реда на чл. 6, ал 10 от ЗУЧК за изменение на кадастрални карта и кадастрални регистри. Това е или професионално безхаберие, или защитаване на задкулисни интереси.

Толкова години вече правителството нищо не прави по тези теми. Над 200 граждански организации писмено подкрепиха гореописаните предложения и ги внесоха в Министерството на туризма, ръководено от Ангелкова. В МРРБ екипът на Аврамова е бил запознат многократно с тях. Има ясна стратегия как държавата да не плаща и лев за тези "частни дюни", като просто забрани застрояването на всички тези имоти. Незнайно защо министър Аврамова се оправдава с някакви суми от 1 млрд. лева, които нямат нищо общо с реалността.

И с последните промени, гласувани в парламента, вместо запазване на българското Черноморие това, което, получихме всички ние, гражданите на България, беше забрана за плажни принадлежности и палатки. Невероятно, безумно и без политическа логика!

Преди още млади хора да се запътят към гръцките ръкави, правителството може да се опита да направи тези промени в ЗУЧК, с които поне три плажа и тяхната прилежаща територия се оставят за следващите поколения - за да могат да видят и дюна, а не само хотел вълнолом!

Тези изменения, които биха показали реална политическа воля, може да се направят в следващите три седмици преди лятната ваканция на депутатите. Нищо не ги спира. Текстовете са готови, просто сега е времето министър-предателят да покаже лидерство и воля, преди подкрепата на неговото правителство да ерозира още.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chris_vicom avatar :-|
    White Rhino
    • + 1

    Как не са се сетили още да забранят и къпането в морето, курортистите да имат право да се къпят само в басейните на хотелите, пък на незаетите връзкарски хотели държавата да плаща нещо, като "студен резерв" за да може да върви далаверата.

    Нередност?
  • 2
    velev_gv avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 1

    Да правят повече КПП-та. И без това до няколко години никой няма да ходи на Черно море.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал