Кой се страхува от Лаура Кьовеши

Корумпираните елити от Централна и Източна Европа се опасяват от политическо земетресение

В Румъния, където политиката и бизнесът тясно се преплитат, Лаура Кьовеши си създаде мощни врагове, докато ръководеше антикорупционната агенция.
В Румъния, където политиката и бизнесът тясно се преплитат, Лаура Кьовеши си създаде мощни врагове, докато ръководеше антикорупционната агенция.
В Румъния, където политиката и бизнесът тясно се преплитат, Лаура Кьовеши си създаде мощни врагове, докато ръководеше антикорупционната агенция.    ©  INQUAM PHOTOS
В Румъния, където политиката и бизнесът тясно се преплитат, Лаура Кьовеши си създаде мощни врагове, докато ръководеше антикорупционната агенция.    ©  INQUAM PHOTOS
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Дойче веле" за реакциите след утвърждаването от Съвета на ЕС и Европейския парламент на бившата ръководителка на румънската антикорупционна агенция за първия европейски прокурор

За поддръжниците си в Румъния Лаура Кьовеши е символ на независимото правосъдие. За управляващите в Букурещ обаче олицетворява образа на врага. Социалдемократическото правителство положи немалко усилия да осуети номинирането ѝ за ръководител на бъдещата Европейска прокуратура. В Румъния, където политиката и бизнесът тясно се преплитат, тя си създаде мощни врагове, когато беше начело на антикорупционната агенция. Но не се уплаши - под нейно ръководство започнаха съдебни разследвания срещу министри, депутати и общински политици. Сред тях беше и лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня, дълго време най-влиятелният човек в Румъния. От май т.г. Драгня излежава присъда от три и половина години по обвинение за данъчни измами.

Привържениците на Драгня в румънското правителство се опитаха по всякакъв начин да провалят кандидатурата на Лаура Кьовеши за поста европейски главен прокурор. Министърът на правосъдието Тудорел Тоадер изпрати в началото на годината писмо до европейските си колеги, в което обвиняваше Кьовеши в "злоупотреба със служебно положение". Той твърдеше в него, че тя е ключила "таен и антидемократичен съюз" с румънските тайни служби, който напомнял за годините на комунистическата "Секуритате". Проправителствените медии пък я обвиняваха, че е агент на ЦРУ и че била получила милионен подкуп по нелегални канали. Самата Кьовеши се определя като твърдоглава. След като бе уволнена от антикорупционната агенция, тя се раздели с колегите си там с думите: "Корупцията може да бъде победена. Не се отказвайте от борбата!".

Новосъздадената Европейска прокуратура, която ще заработи ефективно през 2021 г., ще разполага със значителни правомощия и на национално ниво. "Най-вече корумпираните елити в Централна и Източна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши. Причината е, че тя най-вероятно ще пипа с много по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за сложните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес приятели. Просто защото познава добре тамошните привички", коментира "Ди велт". Изданието посочва и общото между Лаура Кьовеши и румънския президент Клаус Йоханис: "И двамата са от Трансилвания. Тя също започва кариерата си в Сибиу, където сегашният президент беше кмет. И подобно на него се смята за благонадеждна, коректна и ефективна".

На същото мнение е унгарският опозиционен вестник "Непсава": "Европейската прокуратура беше създадена, за да разследва престъпления с европейските фондове. И не е чудно, че срещу избора на Кьовеши най-упорито се противопоставят тъкмо правителствата на източно- и централнооевропейските страни, които особено бият на очи при разхищаването на публични средства. Унгария изобщо не се присъедини към Европейската прокуратура, но сигурно ще изпадне в конфузно положение, когато Кьовеши със свойственото си настървение на булдог започне да се рови в усвояването на европейски пари от зетя, бащата, старите приятели и партийните другари на Виктор Орбан. Автократичните режими се провалят най-вече заради корумпираността на политическите елити. В Будапеща, Прага, Варшава и София това е добре известен факт", пише изданието.

Швейцарският "Нойе Цюрхер цайтунг" припомня: "Наглостта, с която правителството в Букурещ се опитваше да запуши устата на Кьовеши, в крайна сметка дори подпомогна нейната кандидатура. Още от самото начало Европарламентът държеше на румънката - за да демонстрира, че в борбата си за налагане на правовата държава ЕС не възнамерява да се примири с авторитарните тенденции в някои страни членки".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • - 4

    Аз не. Но не публикувайте тази снимка повече, че ще почна.

    Нередност?
  • 3
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов
    • + 5

    Иване, това го четам май 123 път.
    Поне го осъвременявай.

    Нередност?
  • 4
    043 avatar :-|
    043
    • - 2
    • + 1

    Как кой, разградския Остап Бендер!

    Нередност?
  • 5
    hammurabi avatar :-|
    hammurabi
    • + 4

    Страхува се онзи, който ще строи магистрала "Струма" в последната част с обществени, а не с европейски средства. Причините са разнообразни, но имат връзка с вероятно бъдещо разследване. По вапцаровски разследването на Европейската прокуратура ще звучи така: "Разровиш ли го – ще мирише и ще горчи като отрова".

    Нередност?
  • 6
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Като знам, че икономиката ни се държи на европейските фондове (и емигрантските постъпления!), нищо чудно, че Бойко Борисов отначало не подкрепи избора на Кьовеши. След това, като стана ясно, че тя все пак ще бъде избрана, промени мнението си. Все едно, еврофондовете пак ще секнат, защото Кьовеши, явно, не си поплюва. А мафията, лишена от пари, няма да се задържи дълго на власт.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал