Кабинетът предлага малките ученици да се върнат в клас с щадящи тестове. На ход са родителите

За преподавателите от I до IV клас на практика се въвежда изискване за зелен сертификат

Отчет на служебното правителство Стойчо Кацаров
Отчет на служебното правителство Стойчо Кацаров
Отчет на служебното правителство Стойчо Кацаров    ©  Георги Кожухаров
Отчет на служебното правителство Стойчо Кацаров    ©  Георги Кожухаров

Учениците от 1-ви до 4-ти клас в районите с двуседмична заболеваемост над 750 на 100 000 души ще могат да ходят присъствено на училище, стига родителите им да се съгласят децата да бъдат тествани два пъти в седмицата с щадящи, неинвазивни тестове. Това обявиха на пресконференция днес здравният министър Стойчо Кацаров и образователният министър Николай Денков. Учителите на най-малките паралелки пък ще влизат в класната стая срещу сертификат, че са ваксинирани, че са прекарали вируса или срещу тест, който също ще се прави на територията на училището. Така на практика за учителите също се налага изискване за зелен сертификат.

Дали обаче това ще се случи реално всъщност не е сигурно, защото зависи и от това дали родителите ще разрешат детето им да се тества. Правителството предлага това да се случва с възможно най-щадящите тестове - такива, които не изискват взимане на проба от носа или гърлото, но въпреки това е възможно много родители да не са съгласни.

Мерките към момента се отнасят само за ученици в общини в тъмночервената зона като София-град, където присъственото обучение е изцяло преустановено от миналия четвъртък, и ще влезе в сила най-рано следващата седмица - може би още от понеделник, въпреки че служебните министри не се ангажираха с дата. В следващите дни служебното правителство ще поръча щадящите тестове на стойност 13 млн. лв., които според Кацаров и Денков ще бъдат достатъчно на брой поне за един месец напред. Планът на правителството е - ако мярката проработи, без да се повиши заболеваемостта - поетапно по класните стаи да се върнат и останалите ученици.

Решението за връщането на началния етап по класните стаи дойде ден след като президентът Румен Радев свика част от служебното правителство на извънредно неделно заседание и настоя за засилен контрол над мерките и изготвянето на план за връщане на децата в училище.

Кой и кога ще се върне в училище?

Кацаров и Денков подчертаха, че промяната сега засяга само за зоните, постигнали двуседмична заболеваемост от над 750 на 100 000 души. В момента такива са София-град, както и отделни общини в областите Перник, Кюстендил, Монтана, Видин, Ловеч, Габрово и Стара Загора.

Учениците ще бъдат тествани на входа на училището с безплатни щадящи тестове (повече за тях по-долу) всеки понеделник и четвъртък, предвижда планът на двете министерства. До училище присъствено ще бъдат допускани единствено ученици, чиито родители са съгласни децата им да бъдат тествани. Децата на несъгласните ще останат да се обучават онлайн, обясни министър Денков.

От учителите, преподаващи на 1-4 клас, и училищния непедагогически персонал ще се изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или тест. Ако нямат такъв, те също ще бъдат тествани на входа на училището два пъти седмично, но с нормален антигенен тест. "Връщането на децата в училище минава през осигуряването на безопасна среда в училищата. Това означава хората, които се събират на закрито, да са или преболедували, или с отрицателен тест, или да са ваксинирани", обясни здравният министър на днешната пресконференция. Учителите, които отказват да се тестват или да предоставят сертификат за ваксинация или преболедуване, ще преподават от вкъщи. Така на практика зеленият сертификат за учители ще бъде тестван първоначално с учителите на 1-4 клас.

Без проби от носа за децата

Целта на новото решение е проста - да се създаде филтър на входа, така че децата да могат да продължат да учат. Тестовете ще се правят от учителите след обучение от медицинската сестра на училището.

Тестовете, за които говори служебното правителство, са по-щадящи, тъй като не включват вземане на проба от носа на детето. "Механизмът на щадящите тестове е идентичен като при антигенните тестове, просто мястото на вземане на пробата е различно - може да бъде или с тампонче от устата, или с плюене в една малка паничка", обясни за "Капитал" пулмологът д-р Александър Симидчиев, като единствената разлика би била, че при някои пациенти вирусен товар има само в носа, не и в устната кухина. "Щадящите" тестове, които Симидчиев е виждал, показват около 90% съвпадение с нормалните антигенни тестове. От пресцентъра на МОН уточниха, че детето ще дава слюнка в малък контейнер или пликче.

Подобни тестове се използват в образователните системи на държави като Австрия и Германия два пъти седмично още от края на миналата учебна година, като процесът на тестване е превърнат в своеобразна игра за най-малките ученици.

Разпространението сред децата

"Това, което затваря училищата, не са министерствата, а рискът от заболяване и тежки последствия за децата", заяви още проф. Денков. Според статистиката, представена от образователния министър, ако около 15 септември т.г. са се разболявали около 100 деца и младежи на ден, то в някои дни от последната седмица този брой вече надхвърля 500 дневно. Денков обясни, че образователната система не може да работи без "филтър на входа".

Най-вероятно и тези данни са едва догонващи поради високия процент нерегистрирани болни ученици и необяснени отсъствия - в статистиката си МОН отчита само официално диагностицираните с ковид ученици, но не и масово отсъстващите без обяснение. "Много родителите не искат да бъдат спирани от работа - ако детето се окаже положително, те ще трябва дори без симптоми де факто да бъдат карантинирани. И в момента част от хората не стигат до официалната система, тестват се с антигенни тестове, закупени от аптеката, и ако са положителни, за два-три дни си седят вкъщи, докато са много симптоматични", коментира ситуацията Симидчиев.

След дъжд качулка

Образователният министър Николай Денков и директори в системата говореха за възможното ползване на именно такива щадящи тестове по германско-австрийски модел още в края на август. При изготвянето на насоките за началото на учебната година от МОН и МЗ обаче беше въведено изискването 90% от родителите в едно училище да са съгласни с тестването на учениците, за да се случи то - поради силното разделение в обществото по темата това направи тестването в училище практически невъзможно.

Образователният експерт и учител Петър Велков, който беше сред привържениците на масово и често тестване на учениците преди началото на учебната година смята, че мярката е прекалено късно. "Такива мерки не се въвеждат по време на толкова висока заболеваемост и изнемогваща здравна система. Когато достигнете такива нива, единствено онлайн обучението е работеща мярка за определено време поне. Тези мерки трябва да се въведат и да се спазват, когато спадне заболеваемостта", смята Велков.

Симидчиев също смята, че мерките от последната седмица, които засягат и учениците, можеха да бъдат въведени с месеци по-рано. "Със сигурност тестването в началото на вълната е по-смислено, защото там се очаква да има по-малко положителни. Тестването като профилактична мярка е добре да се прави рано, когато е подемът на вълната, но така или иначе работим с реалностите в България", каза Симидчиев пред "Капитал".