🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И пак в същия ковид капан

Зелените сертификати са щадяща мярка за бизнеса, но едва ли ще спрат острия ръст на инфекциите. Рискът е от нов локдаун, този път без компенсации

Темата накратко
  • Служебното правителство избра най-щадящия вариант да се справи с четвъртата вълна.
  • Ефектът от зелените сертификати обаче може да се усети чак след няколко седмици.
  • Острият ръст на заразените носи риск от нов локдаун, този път без компенсации за бизнеса.

За да паднеш четири пъти в един и същи капан се иска особено старание, но изострянето на ковид епидемията в България през последните дни показва, че това е напълно възможно. Добрата новина е, че острата фаза от поредната вълна вероятно ще продължи само няколко седмици. Лошата е, че това може да е само началото на критичната част и в следващите дни ситуацията да се влоши. Рисковете са като предишните пъти - претоварени болници, невъзможност да се лекуват всички, които имат нужда (включително хора с други заболявания) и съответно огромна смъртност. За тези, които избегнат непосредствените здравни последствия, остава опасността от пълно затваряне, за да се предотврати срив на болничната система и да се гарантира сравнително хуманна грижа за по-тежко болните. Този път ситуацията е и по-трудна, защото без работещ парламент не могат да се пренасочат средства в бюджета за компенсации.

Служебното правителство засега се опитва да се справи без нов локдаун. След няколко дни на колебания във вторник България избра въвеждането на зелени сертификати за достъп до определени публични места. Решението идва на фона на видимо задъхващата се и на места вече претоварена здравна система, като дори служебният здравен министър Стойчо Кацаров призна, че сериозността на ситуацията е "почти 10" по скалата от 1 до 10, след като доскоро и той, както предшествениците си, предпочиташе да твърди, че "нещата са под контрол".

Големият проблем е, че заради много по-заразния "делта" вариант и ниското ниво на ваксинации, новата вълна може да се окаже със скала не 10, а 20. Никой все още не може да предвиди колко дълго ще продължи тя, кога и колко висок ще е пикът й, но случващото се в други държави в Източна Европа показва, че нещата този път може да са по-лоши от преди. Румъния изнася тежко болни към реанимациите в Унгария. Латвия обяви пълен локдаун за месец. Русия спря цялата държава, като пусна всички в платен отпуск за седмица.

Системата на зелените сертификати е щадяща за бизнеса и икономиката, но ефект от нея може да се очаква след месеци. Лекари и специалисти дълбоко се съмняват, че той ще е достатъчен, за да овладее навреме епидемията, без да се стигне пак до твърди мерки и частични локдауни.

А този път можеше и трябваше да е различно. България е презапасена с ваксини, а експертният характер на служебното правителство предполагаше взимането на компетентни, а не популистки решения за управление на епидемията. Обещанията бяха:

  • да има навременни решения, за да може да има и предвидимост;
  • бизнесът и икономиката да бъдат максимално пощадени;
  • училищата да затворят последни.

Вместо това обаче здравното министерство не наложи зеления сертификат по-рано, така че да засили ваксинационната кампания, бламира собствения си план за управление на новата ковид вълна, закъсня много в реакциите си, а усилията за пореден път са концентрирани най-вече в това как да се поберат повече хора в болниците, а не как да се попречи ефективно на разпространението на заразата. Така резултатите в идните дни и седмици вероятно ще точно обратното на заявеното:

  • заради закъснелите, колебливи и неефективни решения мерките ще се предопределят вече не от план, а от кризата и нуждата;
  • щетите за бизнеса много трудно ще бъдат избегнати;
  • училищата ще затворят преди заведенията и моловете; децата преминават към дистанционно обучение при нива на заболеваемост над 750 заразени на 100 хил. население, което вече е факт в няколко области (вкл. София), а за други ще е факт до дни.

Допълнителен абсурд в тази ситуация е, че тя се случва преди поредните извънредни парламентарни избори (които вероятно ще се проведат на пика на заболяемостта), а в същото време темата е един вид табу за общо взето всички политически сили. Нито една от тях не желае преди вота да поеме политическа отговорност и да ядоса избиратели, като застане зад непопулярни, но крайно необходими мерки - както спешни, така и дългосрочни.

Всъщност всичко случващо се в последната година и половина говори за сериозния държавен, социален и политически разпад на България, в която управлява епидемията, а не науката, медицината и политическото лидерство.

Каква е ситуацията в болниците?

С една дума: тежка. Около 6380 са хоспитализациите (към редакционното приключване на броя в сряда) при официално отредени за COVID-19 първоначално 7300 легла. Ако съдим по опита от предишната вълна, системата може да се разтегне и до над 11 хил., но тези допълнителни легла са просто кревати - системата няма нужните кадри, с които да ги обезпечи и да осигури на болните нужното адекватно лечение и внимание. А по думите на директорите на болници и шефове на отделения, дори подготвените кадри са вече толкова уморени и демотивирани, че все по-трудно се намират желаещи да влязат в ковид отделенията.

Хоспитализациите не са равномерно разпределени - докато в някои области като Плевен, Кърджали или Хасково все още не са под силен натиск, то големите болници в София, Варна и други областни центрове започнаха всекидневно да разкриват нови легла, отнемайки от капацитета си да лекуват други болести. А в най-тежко засегнатите региони като Монтана се стига до абсурди като този да настаняват по двама човека на легло.

Друг проблем е много високата динамика в болничния прием. Според статистиката на МЗ през уикенда и понеделник в болници са приети над 1250 души. А тенденцията ще се задълбочава в следващите дни, защото има остър ръст на заразените. " Ще сме изправени много скоро пред ситуация да сме силно затруднени да осигурим легла за болните", призна в сряда здравният министър Кацаров. И добави, че ако продължава тенденцията за настаняване на 1000 души на 2-3 дни в болниците, за 2-3 дни ще се изчерпат леглата в страната.

С 1500 нови заразени на ден в София в свободните легла се запълват за часове. В Спешна помощ повикванията в понеделник са били около 400 само за 12-часовата дневна смяна, като от тях за COVID-19 - около 90, а ден по-късно те са били вече около 430, от които 110 за COVID-19.

По информация на "Капитал" на среща в столичната РЗИ във вторник директорът на ведомството д-р Данчо Пенчев е поискал до края на седмицата болниците да отделят общо по 30% от капацитета си за лечение на COVID-19. В София-град работят 92 болници, като леглата в 30-те многопрофилни клиники са общо 7500, а в специализираните болници има още почти 3300 по данни на НСИ. Така при заети в момента 1700 ковид легла, могат да се разкрият още 560 в многопрофилните болници, а в специализираните болници вероятно може да се усвои и резерв от около 900 легла. Но без яснота дали има специалисти за тях и дали те са снабдени с кислород.

Но както отбелязва експертът по медицинско право адв. Мария Шаркова във фейсбук претоварването на здравната система не може да се реши само с разкриване на нови легла, защото всеки пациент има право на качествена и достатъчна медицинска помощ, а не на някаква медицинска помощ. Горчивият опит от предходната вълна доказва това - тогава пациенти бяха настанявани в очни клиники, ракови отделения и санаториуми, а резултатът бе хиляди жертви само за няколко седмици - преки и косвени.

Медиците са на мнение, че в тази ситуация зелените сертификати няма да са достатъчни, а е нужен локдаун въпреки огромната обществена съпротива. Те са и уморени и донякъде обидени. "Хората в лечебните заведения сме обезверени от това, че единствено ние поемаме цялата тежест. Всички мерки са свързани с това как болниците да се справят със ситуацията, а липсват мерки за останалата част от реалния живот. Излиза, че стана по-важно да идеш на кръчма, отколкото да пазиш здравето на околните и собственото си здраве", коментира д-р Венелина Милева, изп. директор на "Аджибадем сити клиник болница Токуда" пред "Капитал".

Д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем сити клиник болница Токуда"

Не вярвам да излезем от тази вълна без твърди мерки

Очаквам през следващите дни да влезем в една лавина на непрекъснато увеличаване на леглата, но това е все едно да лекуваш симптома, а не причината - докато държавата не поеме отговорност за ваксините и противоепидемичните мерки, това няма да помогне.

Хората в лечебните заведения сме обезверени от това, че единствено ние поемаме цялата тежест. Всички мерки са свързани с това как болниците да се справят със ситуацията, а липсват мерки за останалата част от реалния живот. Ние сме на предела - не може да бъде задължителна ваксинацията, за да отидеш на ресторант, а не за всичко останало. Излиза, че стана стана по-важно да идеш на кръчма, отколкото да пазиш здравето на околните и собственото си здраве.

Запазването на политическите стратегии на този и онзи са на гърба на здравеопазването. Не вярвам да излезем от тази вълна без твърди мерки спрямо цялото население.

Според лекари четвъртата вълна е причинена от липсата на интерес към ваксинацията и това, че хората не спазват мерките масово. "По улиците, в моловете, заведенията и в градския транспорт е пълно с хора без маски, може би вълната получи тласък от тръгването на децата на училище, но основната причина е, че всички живеят все едно няма ковид", коментира за "Капитал" медик на първа линия.

Ще подействат ли зелените сертификати

Зелените сертификати бяха въведени още преди месеци в ред държави в ЕС и те дадоха добри резултати, като едновременно ограничават разпространението на заразата, стимулират ваксинациите и позволяват на бизнесите да работят безопасно, макар и не с всички клиенти. В българската реалност обаче системата има някои пробойни:

  • Зелените сертификати работят добре в общества с високо ниво на лична и обществена отговорност, но в България те биха били ефективни само при постоянен и реален контрол. Държавата ще трябва да се довери на десетки хиляди бизнеси, че съвестно контролират достъпа. А те трябва да се доверят на стотици хиляди посетители, че са честни и коректни, тъй като нямат право да искат лични карти за сверяване на данните. Предвид множеството обекти, в които ще се прилагат сертификатите, едва ли можем да очакваме отличен резултат.
  • Злоупотребите са широко разпространен и още несанкциониран феномен. "За жалост не се направи нищо за ограничаване на злоупотребите със сертификати (например видеоконтрол при ваксиниране, присъствие на още едно лице и пр.) и тази мярка ще увеличи желаещите да се снабдят със сертификат, отразяващ извършена ваксинация, без да има такава", смята адв. Мария Шаркова.
  • Съпротивата срещу сертификатите ще е силна, защото мнозинството българи не е ваксинирано (само 24% са имунизирани), а много от преболедувалите не са официално регистрирани. За бизнесите това означава и твърде малко хора, с които да работят, и собствениците им ще имат стимул да не спазват правилата.

Адв. Мария Шаркова, експерт по медицинско право

Зелените сертификати ще са ефективна мярка само с постоянен контрол

Въвеждането на мерките е закъсняло спрямо скоростта на развитие на епидемията на този етап. Претоварването на здравната система не може да се реши само с разкриване на нови легла, защото всеки пациент има право на качествена и достатъчна медицинска помощ, а не на някаква медицинска помощ.

Зеленият сертификат не дискриминира хората и не представлява непропорционална намеса в личния им живот, тъй като се явява по-лека мярка от пълното затваряне и предоставя три алтернативи на гражданите: да се ваксинират, да докажат преболедуване или да си направят тест. Още повече, че държавата ще осигури безплатни медицински изделия за провеждане на изследванията. Сертификатът е по-лека мярка и защото чрез т.нар. локдаун ще се ограничат непропорционално и ваксинираните.

Но само постоянният контрол ще осигури ефективността на мярката. В противен случай епидемията ще продължи на напредва и ще се наложи приемането на по-строги мерки.

Така съмненията, че мярката ще има нужния бърз ефект върху ръста на случаите са основателни. Още повече че отстъпките по мярката вече започнаха - тя трябваше да важи за всички над 12 г., но в последния момент бе разписано за над 18 г. Ден по-късно пък дойде предложение сертификат да се дава и на ваксинирани само с първа доза, макар рискът от зараза при тях да е почти като при неваксинираните.

В същото време дори мярката да има стимулиращ ефект върху ваксинациите, това няма да помогне в кратък срок, отбелязва пулмологът д-р Александър Симидчиев. "Ефектът ще е след 15-20 дни, но все едно, ние не разполагаме с тях в момента. Това, което трябва да се направи, е същото като при предишните вълни - да се ограничат социалните контакти", коментира той за "Капитал".

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог, кандидат-депутат от ДБ

Единственото решение е да се ограничат социалните контакти

Дори да се усили ваксинацията, ваксините няма да могат да помогнат в кратък срок, ефектът ще е след 15-20 дни - не разполагаме с тях в момента. Това, което трябва да се направи е същото като при предишните вълни - да се ограничат социалните контакти. Или пък да се прави това, което се прави предизборно - нищо и да вървим нагоре по стълбицата на първенството по заболяемост и смъртност.

Това, което истински липсва, е лидерство на кризата, независимо че ти струва нещо от политическа гледна точка - по-важно от това да спечелиш на изборите е да не загинат хора. Тези, които са поели отговорността, трябва да управляват. Липсата на лидерство се виждаше в предишното правителство, не се е променила и сега. От медицинска гледна точка е ясно какво трябва да се направи, но някой трябва да поеме отговорност.

Какви са алтернативите?

Дали ще има нов локдаун и тук е сложен въпрос, но вероятността е голяма. В момента новата вълна в България расте с остър темп от около 35-40% седмично, а таванът и продължителността й остават неясни. Реално намаляване на скоростта на епидемията (и то след около две седмици) може да дойде само от затварянето на училищата. При всички положения обаче пред страната ни предстоят седмици наред с високи стойности на заразени, а алтернативата на мерките е вълната да се самоограничи от само себе си. Приблизително това се случи при втората вълна от миналата пролет, когато министър Костадин Ангелов (ГЕРБ) обяви ограничения, след като пикът на епидемията вече беше подминал. Резултатът бяха рекордните 8500 официални жертви на COVID-19 и още над 10 хил. косвени жертви на блокираната здравна система. Сега въпросът не е дали ще има друг резултат, а само колко ще е различен - дали ще е същият, или много по-голям.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 4

    Ефектът от сегашните ще се усети след около 3 седмици, но дотогава ръстът на смъртните случаи ще е страшен - пак ще умрели по стълбищата на болниците.

    След около 3 седмици смъртните случаи ще паднат приблизително на сегашното ниво - което вече е доста високо, но така Радев ще може да отчете успех точно преди първия кръг на президентските избори

    Дали, обаче, това ще е достатъчно за да спечели на втори тур - това не е ясно

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    Не може да влезеш два пъти в една и съща река.
    С болестите е подобно.
    За тия две години се видя, че ковид инфекцията има крива, чиито пикове зависят от обективни фактори: общо здравно състояние, демография, сезонност, пътувания и пр. Не е задължително да са подредени в този ред.
    Видя се, че и след всеки пик идва спад. И независимо от ваксини, напрупан опит, отваряния/затваряния в определен момент пак настъпва пореден пик на заболяването.

    В този смисъл при 20-тина % ваксинирани т.н. зелен сертификат да се превръща в единствен пропуск си е локдаун отвсякъде.

    Държавата далновидно не затваря бизнеси, за да не е длъжна да плаща компенсации. И оставя дрогерии, ресторанти, магазини за обувки, дрехи, козметика, сувенири, туристически, спортни, ентъртаймънт и пр. бизнеси да работят при същите разходи за персонал, наеми, консумативи и т.н. само за тия 20% със "зеленушки" .

    После, аз като работодател на какво основание да накарам служителите ми да се ваксинират/да си правят PSR или антигенни тестове, за да ги допускам на работа?
    Ваксинираният, дето ми показва QR кода на телефона си, като нищо може да е вирусоносител, защото ваксината не възпрепятства това. Той защо не минава през контрол, а неваксинираните са длъжни?

    После - правото на труд е записано в Конституцията, а КТ не ми дава такива права. Кой ще плаща тестовете, защото няма закон, който да задължава както работодателите, така и работниците да ги правят?
    Е?

    Защото заповедта на Стайчо не кореспондира с доста закони, което я прави много лесно оборима в съда при обжалване на АУАН, наказателни постановления, заповеди и пр.поднормативни документи.

    Но пък и колкото да е са бланкетни мерките, едва ли някой може да предложи нещо различно от първото, което хрумва на всеки полуидиот: домашния арест, КПП-тата, затворените паркове и планини, пробвани като лекарство от умниците от НОЩ по времето на баце.

    И никой все още неще да говори, че и ваксините не са панацея, защото при 80% двукратно ваксинирано население в Израел и 70% в ОК и там епидемията вършее. Щамът бил нов и различен... Ами на корона вирусите изменчивостта им е коронния номер!
    Пък и ваксинираните също са приносители на к-вируса, боледуват, а и въобще не са безсмъртни.

    Напълно ваксинираният 84-годишен Колин Пауъл, например, почина онзи ден от усложнения на множествената си миелома, причинени от к-вирусна инфекция.

    А и кого интересува какво пише в смъртния му акт?

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#2]:

    Докторе, ковидиот си бяхте и ковидиот си останахте. Жалко. А иначе на други теми пишете и много смислени постове

    Сега по списък:

    Да, Израел има много новозаразени (по-малко от нас, но пак са много), но среднодневните смъртни случаи при тях са м/у 20 и 30 за последната седмица. При нас са почти 100. Като добавим и факта, че са над 9 милиона души, а ние сме под 7, то се получава, че при 80% ваксинирано население те имат 4-5 пъти по-ниска смъртност отколкото ние при население дето е ваксинирано на 20%. Как стигате въпреки това до извода, че ваксините не работят за мен е загадка

    Да, ваксините не дават 100% защита, ама то това никой не го е твърдял

    И, да, това, че пиковете зависят от обективни фактори също е вярно (има си хас да е от субективни), но сте пропуснал най-важния фактор - мерките за изолация. 2-3 седмици след въвеждане на локдаун случаите падат - навсякъде.

    И пиковете хич не са "независимо от отваряне/затваряне" - навсякъде 2-3 седмици след началото на учебната година има пик. И респективно, 2-3 седмици след края настъпва "долина". Това беше миналата година, така е и тази година. Не само у нас - навсякъде

    Миналата година зимата БГ беше с едни от най-малкото случаи на Ковид в Европа по простата причина, че училищата бяха затворени още през февруари преди Ковид да дойде - и останаха затворени почти 7 месеца. Това, както и строгите мерки през март и април бяха причината през пролетта на 2020 БГ да се размине със смъртност съпоставима с тази, която тогава имаше в Италия, Испания или Великобритания. Да, някои мерки бяха прекалени - напр. затварянето на паркове, но това е малък грях предвид това, че по онова време много малко се знаеше за вируса и, че подготовката беше нулева (липсваха дори маски по магазините)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Re: #3

    Отговарям ви по изключение.
    1.Ако епидемия, характеризираща се с активиране на хронични заболявания и летален изход в 2-3% от заболелите и то най-вече във възрастовата група над 80 г, се "лекува" единствено с изолация, каква е разликата от методите за "лечение" на чумата през Средните?
    2. Училище = образование. Втора година дистанционно си готвим неграмотно поколение. Бъдещите доктори вместо да провят аутопсии и да учат в лабораториите гледат картинки на телефоните си. С инженерите е същото.
    Децата доказано боледуват от ковид леко. Над 80% не го е усещат.
    3. Талибанство, талибанство, ама хайде доста!

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 6

    До коментар [#4] от "":

    С някои неща в този Ваш пост съм съгласен. Затварянето на училища има много негативни ефекти. Но при 20% ваксинация се оказва неизбежно.

    В Израел училищата са отворени. Отворени са и почти навсякъде, където нивото на ваксинация е високо (над 70%).

    Т.е. при високо ниво на ваксинация обществото може да живее с Ковид както живее със сезонните грипни инфекции - смъртност пак ще има, но ще е в пъти по-малка. В пъти по-малко ще е и натоварването в/у здравната с-ма. И икономическите щети ще са в пъти по-малко

    Т.е. високото ниво на ваксинация е единственият изход от постоянния цикъл на локдаун-и.

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 3

    Няма никаква здравна логика училищата да се затварят, а всички останали места за котакти- детски градини, магазини, гр.транспорт, кина, театри - не.
    Съгласен съм с колегата, че усложненеята на недолекувяните заради страха от заразяване с ковид болести, което си носим, са приченята за весоката смъртност.
    И неадекватно подреденята здравта система.


    Ваксините ще се правят на през 6-7 месеца, докато не се намере лекарство. Но май никой от биг фарма не го търси, защото вечтото ваксиниране е златен бизнес.

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#] от "6":

    Да, и детските градини разпространяват Ковид, макар, че малките деца го изкарват много леко (и слава богу!)

    Така или иначе, няма как всичко да се затвори. Училищата по-лесно може да се затворят от яслите защото все пак децата са малко по-големи (особено тези в по-горните класове).

    Ако затворят яслите и градините поне единия родител ще трябва да остане вкъщи, а не всички могат да работят от вкъщи

    Така или иначе, при условие, че пълен локдаун не е желателен все някъде ще трябва да се правят компромиси

    Дори и само училищата да се затворят това веднага ще се усети под формата на съществено по-малък брой заразени

    Нередност?
  • 8
    drakon avatar :-(
    Vassil Stoychev
    • - 6
    • + 3

    Когато успеете да докажете, че естественият ми имунитет подкрепен с високо ниво на антитела е по-слаб от този получен от ваксина ще обмисля ваксиниране. До тогава с или без Зелен бар код, ще продължа да си живея без ваксина.
    По форумите разни герои не спряха да обиждат народа ни за това, че се разболява по-тежко и умира повече от Ковид. А ако това е генетично предопределено? През пролетта изследвания показаха, че неандерталската ДНК е свързана с по-висок риск от тежко протичане на болетта. https://www.pnas.org/content/118/9/e2026309118

    Неандерталската ДНК е разпространена сред бялата раса и азиатците Ако сравним с държавите с най-висока смъртност покрива поти изцяло Балканите (България, Сев. Македония, Босна) + част от Централна Европа (Унгария , Чехия). В Италия, особено централна и северна хората също би трябвало да имат повече неандерталски гени.

    В България прави ли се скрининг за възможно тежко протичане на болестта? Ето методика за триажа в Гърция:

    Management of COVID-19 Patients in the Emergency Departmenthttps://www.mdpi.com › pdf

    И имам въпрос - защо никой не говори за лечение на Ковид с мононуклеарни (синтетични) антитела. Тези терапии са разрешена в САЩ. https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/anti-sars-cov-2-antibody-products/anti-sars-cov-2-monoclonal-antibodies/
    На думи всички много са загрижени за здравето ни, но когато се заговори за скъпа терапия - млъкват.

    Нередност?
  • 9
    knb avatar :-(
    Кнб

    До коментар [#3] смъртността в Израел в болниците беше под 1,5% преди да има ваксини. Сега в България е 5,1%. Над 3 пъти разлика. Смъртността даже при интубиране в Израел беше и е 40%. Сега в България е 90%. Ако намалим 3 пъти смъртността в болниците и болните са не 100 а 30, зеления паспорт ще е доста садистична мярка.

    А относно ситуацията: ефективността на ваксините в България е 13% от болните ваксинирани, спрямо 20% ваксинирани. Та 13/20, поне 65% от ваксинираните не са защитени. Само 35% са защитени до степен да не предават заразата и да не се разболеят. В други страни процента е около 75%. Причините за толкова ниска протекция може да са само фалшиви ваксини, например лоши партиди или условия за съхранение или каквото и да е. Или просто ниска ефективност, Бразилия публикува 37% ефективност. Интересно че във Франция е 75%. Дори да има 5% фалшиви сертификати, с по-малко от 50% инфекцията не може да се спре дори и ако има R0=1. Спада в смъртните случаи, доколкото те се дължат на Ковид ще е само два пъти. Така че спирането в България не може да стане чрез ваксините. Дори и 100% да се ваксинират.

    Какво може да се направи: ако разбира се някой изобщо го интересува да направи нещо, защото не е ясно, много власт и безнаказаност дава вируса. Ами да се въведе шведския модел. Забрана за изискване на тест. Единственият сертификат е този за антитела или клетъчен имунитет. Който е ваксиниран и е с антитела, около 35%, циркулира свободно. Който е преболедувал и имунен също. Също и преболедувалите с клетъчен имунитет или щастливците с клетъчен имунитет от ваксина - рядкост при Пфайзер и Модерна. Просто тези хора не бива да се броят като се събират много на едно место. Те не могат да заразяват.

    Основният проводник на заразата са училищата. Училището събира в затворено помещение 25 ученици за часове. Те се събират да речем с 4 в дома си за часове. Та ефективно се събират всеки ден по 100 за над 5 часа на закрито. За сравнение в ресторант, ако ходим веднъж седмично се събират 7-8 за около два часа. 250 пъти повече контакт чрез училището. Основният резервоар за корона вирусите са синусите, предимно на децата (Manhattan virome study, DARPA, DoD, 2016). Така че ако трябва да се спре изглежда ще трябва да се спират училищата.


    Което не е съвсем така. Ако се спрат рано, вълната ще дойде отново, както вече стана веднъж. Трябва да се изчака да се заразят и да го преминат достатъчен процент деца. Теорията е разработена още от Пастьор, който е считал че ваксина срещу грип не може да има. При R0=1 трябва да се изчакат 50% заразени или преминали го. При тази инфекция малко повече. Тогава целта е била да се намалят броя на болничните за майките. Ако се направи ваканцията по-рано, ами вълната идва отново. Ако се направи по-късно, ефекта върху имунизирането на родителите е негативен. За две седмици след достигане на 60%. И това е единственото, което трябва да се направи.

    И тук идва въпроса за бабата. Е бабата тази година е най-добре да иде на село. На запад не умират хора от училището, защото децата не ги гледа бабата, не заради магическия ефект на ниско ефективната ваксина. Разбира се, смелото решение е да се изкарат децата на лагер за да го изкарат. Изкарвайки го те създават изолиращ слой, неоровидим за инфекцията. Но май смелите сега са само в Китай.

    Нередност?
  • 10
    knb avatar :-(
    Кнб

    А за зеления паспорт - той си е чисто политическо създание. С катастрофални за България последици, както всичко прието от Брюксел, което ни е ограничавало. Единствените печеливши са тези, които го контролират чрез "експертите" от Германия. Но нали Радев трябваше отново да ни продаде, подписвайки ЕП 2021/593 през юли, сега ще сме като балеарските острови, местните чумави, сертифицирани разносвачи на инфекции от Германия носейки заразата както и където си искат, с правото да не се тестват докато нямат пневмония (и тогава ги извозват за Германия). Продажници и късогледи български политици, които за едни мимолетни заеми, подписват безсрочно и бели листчета. Като за ценообразуването на тока например. Нека коментира някой, който през юни е бил конкурентно способен да изнася.

    Нередност?
Нов коментар