Програмист е моя татко, какъв да стана аз?

Представяме ви някои от приложенията, разработени, за да насочат младите хора към бъдещото им призвание

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Стихчетата за професиите на мама и тате се рецитират в детската градина. Хлапетата от малки умуват какви ще станат, но когато дойдат матурите, изборът често все още не е направен и не е лек. Още повече че дигиталният свят бързо прекроява идеите за кариера - едни професии изчезват, други се трансформират, трети се раждат във виртуалното пространство.

Как тийнейджърът да направи своя самостоятелен и осъзнат избор на образование и професия? Съветниците му са много - родители, учители, приятели, връстници, консултанти, медии. Мобилният телефон напоследък служи и като компас за кариерно ориентиране.

Многобройни приложения опитват да насочат младите хора към бъдещото им призвание. Задават въпроси, свързват с консултанти, предлагат избор под формата на игри.

1. CareerGuide

Приложение, разработено като едно дигитално гише за образование и кариерно консултиране. Предлага различни психометрични тестове за оценка на интереси и способности, проучвания, база от 115 000 отговора на въпроси от известни кариерни консултанти, видеосесии за консултации за различни класове и възрасти. Интелигентното приложение помага на учениците за вземане на решение и планиране на кариерата, като отговаря на въпроси като къде да уча, какво е най-добро за мен, кой са най-добрите институции, дори и каква е началната заплата на работещите специалисти в дадена сфера.

2. Aptitude test & career test

Дигиталното приложение предлага разнообразни инструменти за избор на кариера. На базата на тестове се прави профил на интересите и способностите и се дават препоръки за най-близките до него професионални области. Анализират се силни и слаби страни, какви задачи се изпълняват с повече лекота и удоволствие на базата на пет основни личностни черти. Дава упражнения за възприятие, изчисляване, разсъждение, пространство и памет. Също и съвети и техники за изграждане на добри здравословни навици за обучение.

3. Seekex: Career Counselling App

Seekex е безплатно приложение, където потребителите имат възможност да зададат своите въпроси за избор на кариера и развитие - подготовка за изпити, интервюта, консултиране с над 1000 експерти и ментори. Серия психометрични тестове очертават личностните способности, интереси и възможности за избор на кариера. Профилирани секции за изпити в отрасли като биология, медицина, физика, изкуства, търговия и др. Дава информация за обучение в чужбина - разходи, стипендии, програми, визи, изпити. Има възможност и за терапия като управление на стрес при изпит и тест за тийнейджърска депресия.

4. ICS Career GPS

ICS CAREER GPS дава възможност за информиран избор на кариера, като акцентира върху интереси, способности, таланти и стремежи. Организацията ICS има глобално присъствие и е един от пионерите в кариерното консултиране с дългогодишен опит. Мобилното й приложение се стреми да даде яснота при избора на кариера, като отговаря на въпроси като какво ще бъде най-добре за потребителя, подходящи колежи, курсове и изпити. Прави проучване чрез персонализиран тест за интереси и способности. Подпомага връзката с ментори и професионалисти в кариерното ориентиране, както и в различни професионални области.

5. Alison

Приложението залага на създаден от експерти психолози научен тест, който дава отговор за личностните предпочитания и интереси за мечтаната кариера. Оценката показва кои са силните и слабите страни, когнитивни умения, поведение в различни ситуации, предлагат се съвети за избор на подходяща кариера, дават се персонализирани препоръки за усъвършенстване на умения. Друго приложение на същата компания предлага повече от 3000 безплатни онлайн курсове в най-различни сфери - от ИТ до изкуство.

6. GoTalent

Приложението помага за откриването на ключови личностни качества, като оценява силните и слабите страни. Създаден от психолози, GoTalent помага да се види човекът зад автобиографията и е полезно за търсачите на таланти. Психометричният тест преценява в няколко направления, като например амбиция, постоянство, почтеност, лична ефективност, устойчивост на стрес, творчество, работа в екип, аналитичност, лидерски умения и др.

7. Youth Buzz

Приложение, адресирано към обърканите от многото възможности за образование младежи. Използва вградени инструменти за интерактивна психоанализа и чрез серия от тестове се прави оценка, която идентифицира истинските професионални интереси. Детайлен отчет показва персонално силни и слаби страни, възможности и заплахи, за да се планира професионалният път. Приложението предлага свързване с кариерни консултанти, за да се получи по-персонализирана оценка и да се идентифицират областите, в които потребителят може да подобри уменията си.

8. CareerXplora

Приложението се стреми да помогне на младите хора да открият кои са и коя е най-подходящата работа за тях. Дава възможност за чат и разговори с експерти в реално време относно избор на предмети, кариерно ориентиране, висше образование, курсове и квалификации. Има повече от 55 въпросника, които целят да се определи най-подходящото образование и професия, да се очертаят областите за най-добро личностно развитие. Съветва за изпити, тестове и възможности за финансиране на образованието.

9. Praditus

Praditus дава възможност да научите повече за себе си по достъпен и приятелски начин, за да не се чувствате объркан в необятните възможности за избор на професионален път. Предлага научно валидирани тестове, разработени от експерти по мениджмънт и психометрия. Приложението разкрива личностни черти, мотивации, интереси в работата, емоционална интелигентност, лидерски умения, начини за справяне с емоциите и стреса.

10. Psychological Assessment Test

Тестове, разработени от психолози и кариерни консултанти, които помагат за разкриване на вътрешния свят и достигане на по-голяма самоувереност.

Кариерните тестове са предназначени за тези, които не са сигурни с какво искат да се занимават, объркани са към каква професия да се насочат и как да открият истинското си призвание. Различни тестове помагат да разберете какво наистина обичате да правите, да намерите целта си и може би дори да откриете нови таланти. Тези тестове не само ви дават начин да разберете кой сте, но и ви помагат да тренирате мозъка си.

Все още няма коментари
Нов коментар