Да се учиш на инат

Д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия "Никола Тесла"

Екипът на Академия "Никола Тесла"
Екипът на Академия "Никола Тесла"
Екипът на Академия "Никола Тесла"
Екипът на Академия "Никола Тесла"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С какво последната учебна година беше по-различна?

Децaта надхитриха системата. Те не се страхуват от технологиите и за две години ОРЕС (обучение от разстояние в електронна среда) откриха хиляди начини да получават възможно най-високи оценки срещу най-малкото необходимо усилие. Да учиш стана още по-скучно. Загуби се личният контакт между поколенията. Силите и нервите на по-взискателните учители са на изчерпване. А обществото ни е склонно да си затвори очите за посредствените резултати.

Казвам всичко това с много болка, защото виждам как талантът и изобретателността на едно поколение се обръща срещу неговото бъдеще. Ние, техните родители и учители, сме длъжни да им помогнем да превърнат технологиите в инструмент за градеж, във верен съюзник, на който могат да се опрат, за да превърнат мечтите си, виртуалното в смислено и реално.

Как обучението може да бъде интересно?

- Далеч съм от мисълта, че училището трябва да се превърне в "развлекателна институция". Расте прекрасно поколение - умни, активни, находчиви деца, които носят цялата информация на света в джоба си. Нашата задача е да им предложим предизвикателства, достойни за техния интелект и потенциал, да им помогнем да оползотворят времето, да превърнем технологиите от непонятна магия в очарователна система от причинно-следствени връзки. Познаването на дори само един език за програмиране ни превръща от пасивни консуматори в създатели и новатори. Компютърните езици са врата към нови светове и възможности, подобно на всеки друг чужд език. Те ни позволяват да изградим умствен модел за дигиталния свят и ни дават възможност да го управляваме, да бъдем успешни в утрешния ден.

Каква е рецептата ви за успех?

- Да се учиш. Да потърсиш отговора в главата си, когато е по-лесно да го потърсиш в Google. Да си напишеш сам домашното, когато госпожата няма да разбере, че не си. Да виждаш очарованието на света, отвъд досадата на учебното съдържание. Да се учиш значи да искаш да знаеш, разбираш, да можеш, да създаваш, да бъдеш всеки ден по-близко до мечтите си. Днес живеем по-добре, защото вчера някой е достигнал до границата на човешкото познание и е направил крачка напред. Защото е учил. Учил е в дъжд, пек, сняг и в прекрасно време. Учил е на инат, защото е учил заради себе си. И е успял за радост на всички нас.

Какви летни обучения предлагате?

- Лятото е най-подходящият момент за интензивни курсове. Те фокусират вниманието и позволяват значителен напредък за кратно време. Предлагаме летни интензивни курсовепо математика и български език и литература за бъдещи седмокласници, за да им помогнем да блеснат със знанията си на НВО в края на следващата учебна година. Посветили сме втората половина на юни на най-малките с целодневни занимания по Robo English, а юли, август и септември - на интензивни двуседмични школи по програмиране на C++ за ученици от III до X клас. Всички летни занимания се провеждат присъствено в София в сградата на Академия "Никола Тесла" на бул. "Цариградско шосе" 17 - съвсем близо до Орлов мост (срещу Борисовата градина). Летни интензивни школи по програмиране се провеждат и онлайн в Discord.

Основен принцип на екипа на Академия "Никола Тесла" е да не връщаме ученик, който иска да учи. Може да ни намерите на www.ANT.bg