🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво ще стане с "Музейко" : Детски научен център, училище или нещо по средата

От догодина Столична община става собственик на "Музейко" и от нея ще зависи бъдещето развитие и поддръжка на обекта

Лято 2022 г. е било най-силното на "Музейко" за последните 4 години, с по 8 хил. посетители месечно - повече, отколкото преди пандемията
Лято 2022 г. е било най-силното на "Музейко" за последните 4 години, с по 8 хил. посетители месечно - повече, отколкото преди пандемията
Лято 2022 г. е било най-силното на "Музейко" за последните 4 години, с по 8 хил. посетители месечно - повече, отколкото преди пандемията    ©  Надежда Чипева
Лято 2022 г. е било най-силното на "Музейко" за последните 4 години, с по 8 хил. посетители месечно - повече, отколкото преди пандемията    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От догодина Столичната община вече ще е собственик на "Музейко", след като фондация "Америка за България" реши да го дари на града.
  • Заявката е сградата на "Музейко" да продължи да функционира като детски научен център, а учебният корпус към него да стане иновативно общинско училище.
  • Притесненията са как общината ще развива пространството, ще запази ли екипа, как ще се справи с поддръжката, а част от отговорите ще проличат в Бюджет 2023 на София.

"Детският научен център "Музейко" става иновативно начално училище." Това медийно заглавие от пролетта предизвика много въпроси - защо се налага, как ще работи, какво ще стане с музея? А с идването на есента хора вече питат кога отваря въпросното училище и дали могат да запишат децата си. Други се притесняват - един от най-успешните столични музеи и единственото подобно пространство в града става общинска собственост, след като фондация "Америка за България" (инвеститорът в "Музейко") реши да дари центъра на Столичната община. Тя обаче не се слави като толкова добър стопанин.

Истина е, че трансформацията ще е голямо предизвикателство за общината. Бъдещето на "Музейко" досега не бе докрай ясно, но сега зам.-кметът по културата Мирослав Боршош дава следната заявка: "Сградата на "Музейко" ще продължи да работи като интерактивен детски научен център целогодишно." Въпросното общинско училище пък ще се организира в съседната сграда - учебният корпус, поясни той за "Капитал".

Едно малко, но все пак "истинско" училище

За това как ще изглежда училище и какъв точно ще е моделът му все още не се знае много. Съвсем наскоро са стартирали разговори между екипа на "Музейко" и дирекция "Култура" на общината, на които се обсъждат варианти. "Обменяме информация, като ние имаме готовност да подадем такава и за процесите, стратегическото управление, програмните дейности, за да има приемственост", казва главният изпълнителен директор на "Музейко" Бистра Кирова.

Учебният корпус в съседство до основната сграда на "Музейко", който ще се използва за бъдещото общинско училище, всъщност вече е бил учебна сграда - той е собственост на Химикотехнологичния и металургичен университет (ХТМУ). "Музейко" я взима под наем и я реновира, за да я използва за допълнителни учебни зали, лаборатория, кухня и др. Деканът на ХТМУ проф. Терзиева и министерството на образованието сега са решили да предоставят сградата на общината за бъдещото училище, а в замяна ще получат терен за спорт, който да се използва от студентите, обясняват от там.

Част от помещенията в корпуса и сега са класни стаи, но са слети и са по-големи. В момента има 4 такива стаи, които събират по 15-20 деца в група. В момента там се помещава безплатен дневен център за украински деца, посещаван от около 60 деца, чиито майки работят. "Ще направим повече класни стаи, както е позволено по нормативите на министерството на образованието", коментира за "Капитал" зам.-кметът Мирослав Боршош.

"Сградите и оборудването на "Музейко" са с висок потенциал за развитие както на образователен и дигитален център, така и развитието му като място за осъществяване на разнообразни творчески и научни изяви. Затова беше взето решение за разкриване на начално училище с фокус върху изучаването на природни науки, дигитални технологии, инженерно мислене и математика (т.нар STEM училище)", поясняват от Столичната община.

Тепърва ще се разработва конкретиката за програмите, приема, броя на паралелките и децата. По информация на БНР училището ще започне с по един клас на випуск от 1 до 4 клас. Би следвало приемът в него да става по начина, по който става за всички столични училища - чрез електронната система, като основен принцип е уседналостта в района.

От Столичната община и фондация "Америка за България" говорят и за бъдещ център за обучение на учители, но все още не са ясни подробности какво ще представлява той.

Опасенията: дейност, хора, поддръжка

"Откакто разбрахме, че "Музейко" ще бъде прехвърлен на Столичната община, основната ни препоръка е да продължи да функционира като детски научен център - с каквато цел е създаден. Нашата цел е да помагаме на формалното образование, да събудим любопитството на децата за наука. За да се постигнат тези цели и мисия, ключови елементи са екипът, образователните програми, адекватната поддръжка на сградата и интерактивните инсталации на "Музейко", развитие на нови изложби и инсталации", казва Бистра Кирова, главен изпълнителен директор на "Музейко".

Макар и сега да стои заявката, че "Музейко" ще си запази основната функция в добавка с планираното общинско училище, Столичната община оттук насетне ще бъде тази, която ще решава кой ще бъде в екипа, каква ще е структурата, какви ще са бъдещите планове за развитие.

Бистра Кирова предлага запазването на целия екип (25-30 души), защото той се състои от хора, които са запознати с всички дейности и образователни програми. Голяма част от тях работят тук от първия ден на "Музейко" (1 октомври 2015 г.).

Столичната община ще има и друга отговорна задача - тя сама ще трябва да покрива разходите на музея. Досега "Музейко" е разчитал на подкрепата на фондация "Америка за България", за да поддържа цените достъпни, както и за техническа поддръжка.

"За да изглежда "Музейко" по начина, по който изглежда, се изискват средства, грижа и хора, които да знаят как да поддържат инсталациите и изложбите, как да се обогатяват и обновяват. Средногодишно оттук минават 80 хиляди души, а откакто съществуваме, са минали половин милион посетители. Представете си - това са деца, които пипат и играят. Изисква се сериозна техническа поддръжка, почистване, много грижи", обяснява Бистра Кирова.

Възможности и реалности

Дарението на фондация "Америка за България" към Столичната община е безусловно, като се очаква да бъде завършено до края на годината. От фондацията казват, че са насърчили Столичната община да мисли за "Музейко" като за модерна образователна институция. "Това е нов и ефективен метод за обучение и на ученици, и на учители. Освен че ще предостави на учениците уникална учебна среда, "Музейко" ще предложи иновативен подход към образованието, свързан с използването на интерактивните изложби и експонати за преподаване на природни науки и други учебни предмети", казват от там.

Според Кирова Столичната община може да помогне много за работата на "Музейко", привличайки училищни групи в детския научен център. Това е услуга, която и сега се предлага от центъра, като представлява "изнесена програма", която да помогне на децата най-лесно да разберат уроците.

"Все пак училищата в София са общински и помощта от общината в тази посока би била сериозен плюс - било то чрез финансиране на посещенията, чрез организация и подпомагане посещенията на учебните групи", казва Кирова. И добавя, че според статистиката на "Музейко" близо половината от организираните посещения на училищни групи годишно са от провинцията, което означава, че в София има много училища, които не водят децата в научния център.

Сега на ход е общината. Тя трябва да реши как да развива пространството, като най-логично би било да запази съществуващите дейности - посещения на деца с родители, посещения на училищни групи, летни ежедневни програми, научни демонстрации, научни работилници, тематични уикенди и т.н. Това би означавало и повече приходи. Извън това обаче общината трябва и да мисли как да покрива разходите на пространството - нужното финансиране досега след приспадането на приходите е 1.2 млн. лв. средно на година.

Въпросът е дали същата община, която се слави с неподдържани пътища, училища с крещяща нужда от ремонт, запустели междублокови пространства, ще се справи добре с поддръжката и развитието на този модерен детски научен център, който е и така нужен на града. Това ще си проличи още през февруари догодина, когато се представя бюджетът за 2023 г. От него ще стане ясно дали общината наистина ще може да се похвали с "първото общинско иновативно училище от ново поколение", или ще си остане в добре познатата роля на лош стопанин.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    Комунистическата принцеса Людмила Живкова направи Детска асамблея Знаме на Мира! Днес пък е Музейко. На всякакви глупости имаме музеи. Важното е "да се усвояват едни пари". А за това, за което трябва да има музей, като например комунистическия терор в България (каквито има във всяка друга държава в Източна Европа) никога няма да го направим. И зат'ва винаги сме последни на опашката в Европа.

    Нередност?
Нов коментар