🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Примерът на съседите

Страните около България вече въведоха пълната забрана за пушене

Собствениците на заведения в Гърция бойкотираха пълната забрана за пушене. Правителството все пак не отстъпи и засили контрола
Собствениците на заведения в Гърция бойкотираха пълната забрана за пушене. Правителството все пак не отстъпи и засили контрола
Собствениците на заведения в Гърция бойкотираха пълната забрана за пушене. Правителството все пак не отстъпи и засили контрола    ©  John Kolesidis
Собствениците на заведения в Гърция бойкотираха пълната забрана за пушене. Правителството все пак не отстъпи и засили контрола    ©  John Kolesidis
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция - Трудното начало

Месец след влизането в сила на пълната забрана за пушене на обществени места на 1 септември 2010 г. собственици на заведения в Гърция - страната с най-висока консумация на тютюн в ЕС (повече от 40%), върнаха пепелниците по масите като израз на протест срещу мярката на правителството. Много от тях предпочетоха да рискуват да платят глоби (от 500 до 10 хиляди евро) или да изгубят разрешителните си пред това да забранят на клиентите си да пушат. Проблемът е по-голям в малките квартални заведения и кафенета, където дори и малък спад на оборота се отразява зле на приходите им. На останалите обществени места като държавни институции, големи офис пространства в частния сектор, ресторанти, хотели и барове в центъра на градовете забраната се спазва въпреки негодуванието на хотелиери и ресторантьори. Доводите им не се различават от тези на колегите им в България - забраната ще навреди на бизнеса им, особено след негативните последствия от икономическата криза, като са изчислили, че около 15 хиляди заведения и хотели, повечето от тях малки, ще бъдат принудени да затворят заради забраната. Официална статистика в подкрепа на тези твърдения обаче няма.

"Мисля, че проблемът на хоремаг секторът е по-скоро свързан с икономическата криза, която накара гърците да харчат по-малко пари за забавления от всякакъв тип, отколкото със забраната за пушене", коментира Йоргос Кристидес, журналист от солунския вестник "Македония". Според него в общи линии забраната в момента е ефективна, но като пушач е на мнение, че собствениците на заведения сами трябва да решават дали да разрешат пушенето или не. "Техните клиенти са възрастни хора и може да им се вярва да вземат образовани решения дали да посещават места, където е разрешено пушенето или не", смята Кристидес.

Мината седмица гръцкото правителство обаче обяви, че няма да отмени пълната забрана и ще наеме още стотици инспектори, които да контролират спазването й. "Гръцката страна не може да продължава да става за посмешище", заяви тогава пред журналисти здравният министър Андреас Ловердос и потвърди, че ограниченията ще влязат напълно в действие.

При налагането на пълната забрана Гърция поиска помощ от университета "Харвард", който се включи в подготовката на стратегията на правителството за ограничаване на тютюнопушенето и в кампаниите за популяризирането на мерките. Представители на университета помагат на гръцките власти и за проучвания сред обществото, конференции и обучение на служителите, които отговарят за налагането на забраната за пушене, както и за насърчаването на култура без цигарен дим сред децата.

Турция- можело значи

Турция, която е сред страните с едно от най-високите нива на пушачи в Европа, показа нагледно, че пълната забрана за пушене на обществени места може и да се спазва ефективно. Ограниченията влязоха в сила от юли 2009 г. и са много по-рестриктивни в сравнение с други държави. Те забраниха рекламата на тютюневи изделия и използването на автомати за покупка на цигари. Телевизиите пък са задължени да излъчват образователни програми за отказването от цигари най-малко 30 минути на месец. Глобите при нарушения са 69 турски лири (около 45 евро) за физически лица и от 560 до 5600 турски лири за собственици на заведения. Налагането на строгите ограничения се дължи и на силната политическа воля за справяне с проблема - турският премиер Ердоган на практика никога не е правил компромиси с приемането на пълната забрана.

"Изненадващо е, че когато влезе в сила, хората спазваха забраната по-добре от очакваното", коментира Кан Ертуна, журналист в турската телевизия NTV. Според него това се е случило благодарение на стриктните мерки и постоянния контрол от страна на отговорните органи.

Собствениците на заведения както навсякъде първоначално протестират срещу забраната, но успяват да се адаптират сравнително бързо. Те разширяват например външните си части и купуват отоплителни тела за през зимата (което между другото се оказва златна мина за производителите на тези уреди). Недоволството на пушачите също отшумява с времето и в крайна сметка в страна се наблюдава и увеличен брой на хора, отказали цигарите. "Не съм сигурен дали мярката е толкова успешна, колкото твърди министерство на здравеопазването, но със сигурност имаше ефект", казва Кан Ертуна и добавя, че в крайна сметка всичко опира до стриктния контрол по места и ако той не се прилага и спазва както трябва, забраната ще си остане само на хартия. Това се доказва и от по-големия брой нарушения след първите шест месеца от влизането в сила на забраната, когато контролът е отслабнал. По наблюдения на Ертуна в момента властите и някои заведения са стигнали до "негласен компромис" и разрешават пушенето в отделени зони, а някои и навсякъде в по-късните часове. Въпреки това в официални и държавни сгради, летища, жп гари, кораби, офиси и т.н. забраната е все още доста ефективна и хората са започнали да приемат идеята, че там не се пуши.

Ефектите също вече се виждат - по данни на турската Агенция за регулиране на пазара на тютюневи и алкохолни изделия продажбата на цигари през първите осем месеца на 2010 г. е спаднала с 16.2 процента в сравнение със същия период на миналата година.

Сърбия – по пътя на разделението

В Сърбия цигарите са евтини, е едно от първите неща, които изпъкват при проучването как и дали работи забраната за пушене в страната. Толкова евтини, че са достъпни навсякъде и за всички. В сравнение с България цената им е два пъти по-малка. Това е една, но не единствената причина, поради която в Сърбия се пуши масово. Другата е чисто културно-манталитетлно-поведенческа. Както и в България, там цигарите попадат в устата на младежите от рано и остават там десетки години.

Въпреки това Сърбия тръгна по пътя на въвеждане на забраната за пушене. Макар че не е в Европейския съюз, страната е горе-долу на нашето ниво по ограничаване на тютюневия дим. През ноември миналата година беше въведено изискването всички малки заведения да решат дали да са за пушачи или непушачи. Като в България, само че границата не е 50, а 80 кв.м. Големите пък трябва да са разделени на две зони – със и без дим. Разликата с България е, че не се упоменава как трябва да става разделението и на места то е чрез невидима линия.

"Заведенията, които решиха да са за непушачи, са много по-малко от другите. Това са обикновено някои вериги като Mcdonald's или Costa и които са под 80 м.

"Отчитаме, че бизнесът е паднал, защото в Сърбия има много пушачи. Какво стана в моя бар: дори и непушачите отиват в зоната за пушачи. Там, където не се пуши, е празно. Тоест половината от заведението ми стои с празни маси. Това се вижда във всички барове", разказа Станко Старчевич, който е председател на сдружението на барманите в Сърбия и собственик на заведения.

Все още не се казва официално кога ще се въвежда цялостната забрана за пушене. Представителите на бизнеса очакват това да става постепенно. Трябва да бъдем информирани достатъчно рано, за да се подготвим за необходимите инвестиции, коментира Старчевич.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zaza avatar :-?
    zaza

    Един интересен филм за лобист за тютюневия бизнес!
    http://zamunda.net/browse.php?search=thank+you+for&cat=0&incldead=1

    Нередност?
  • 2
    europeycho avatar :-P
    еuroГаньо

    Много смешни табели сложиха- заведение без тютюнев дим.Идеята да не е да се мине на трева, а?

    Нередност?
  • 3
    europeycho avatar :-?
    еuroГаньо

    До коментар [#1] от "zaza":
    Благодаря, но ми е интересно дали има филм, който да покаже и другата гледна точка. Примерно- плюя пушачите и така си изкарвам парички за цигари и яхтичка, е някой ще ме разобличи като ме снима как си пафкам борото, но пък яхтичката ми е на кея, а аз съм вече в парламента. Може и друго- как борейки се против тютюна разчиствам пазара за други боклуци, които се смъркат, след това рекетирам производителите на алкохол като им обяснявам, че и тях може да ги застигне същата участ. Защо пък и да не се обявя за защитник на дискриминираните пушачи и направя партия- пак съм в парламента и пак имам яхтичка.Такъв филм ми се гледа, този ми е малко "партизански"!

    Нередност?
  • 4
    zaza avatar :-P
    zaza

    До коментар [#3] от "europeycho":

    Ами да не ти казвам, но краят му е подобен... Гледай го струва си! Разглежда точно, че на човека не му пука с какво ще се занимава, важното е да има пари... А приятелите му адвокати работеха за алкохолния и оръжейния бизнес :-) Т.е. не е партизански от гледна точка - забранете бургерите, забранете цигарите...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал