Дим в очите

Защо частичната забрана за пушене е несправедлива и за хората, и за собствениците на заведения

Във Великобритания с въвеждането на пълната забрана са спасени около 40 хил. човешки живота за следващите 10 години по изчисления на University College в Лондон.<br />
Във Великобритания с въвеждането на пълната забрана са спасени около 40 хил. човешки живота за следващите 10 години по изчисления на University College в Лондон.<br />
Във Великобритания с въвеждането на пълната забрана са спасени около 40 хил. човешки живота за следващите 10 години по изчисления на University College в Лондон.<br />    ©  Reuters
Във Великобритания с въвеждането на пълната забрана са спасени около 40 хил. човешки живота за следващите 10 години по изчисления на University College в Лондон.<br />    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българинът е пушач. Страстен, заслепен, роб на навика си. Цигарата в устата е неизменна черта в културния му портрет. Също както нетолерантността, ниската самооценка и незачитането на правилата. У дома, на работа, в бара и на масата за хранене никотинът е най-верният му приятел. Заедно се забавляват, издишвайки тежки облаци тютюнев дим в лицата на околните, задръствайки дробовете им с пороците на своята задружност.

Разпознахте ли се? Не, разбира се. Такъв е вашият образ само в кривото огледало на управляващата партия ГЕРБ, в което се оглеждат собствената й политическа слабохарактерност и стереотипите за лошия човешки материал.

В края на миналата седмица председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заяви пред bTV, че представители на сдружението са се договорили с премиера Бойко Борисов пълната забрана за пушене на обществени места да се отложи за 2014 г. По думите на Рагин Борисов лично дал една година отсрочка "от него". Впоследствие премиерът си взе обратно едната година, и се върна на 2013 г. като дата за въвеждане на забраната. "Моята вътрешна убеденост е, че трябва да има тотална забрана и в малките заведения. Тя дойде и от това, когато миналата неделя минах по "Витоша". В малки заведения хората с деца, с жени спират да пият чай, да обядват. Лисичарници вътре", коментира Борисов пред журналисти по време на посещението си в Япония. Пред "Капитал" обаче съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев уточни, че въвеждането на пълната забрана ще се обсъжда отново през 2013 г., "а дотогава има доста време" (тогава между другото са и следващите парламентарни избори). Промяна в наредбата за малките заведения пък въобще няма да има и те ще продължат да избират дали в тях да се пуши или не.

Благодарим ви, че пушите, драги избирателю!

Криволичещата и непоследователна политика на управляващите по отношение на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места, включително барове и ресторанти, е вредна и несправедлива както за гражданите, така и за собствениците на заведения. Безкрайното протакане и отлагане (уж "докато свърши кризата", а всъщност, докато приключи мандатът на това правителство и отговорността се прехвърли върху някой друг) също като тютюневите облаци бавно и сигурно разяжда стремежа за възпитаване на толерантна градска среда, базирана на убеждението, че твоят личен избор не бива да вреди на останалите. Европа свършва там, където гъстата димна завеса се спуска над зачитането на здравето на другите. България дори не знае със сигурност кога ще я повдигне.

Ако ГЕРБ не се бяха поддали на лобистките действия на тютюневата, ресторантьорската и хотелиерската индустрия и преди година не бяха гласували поредната си популистка мярка, заведенията вече щяха да са свободни от цигарен дим, непушачите да са спрели да правят компромиси със здравето си заради пушачите в компанията, а самите пушачи нямаше да негодуват, ако случайно попаднат на заведение, в което не се пуши. Затова и още когато отмяната на пълната забрана за пушене на обществени места започна да се обсъжда в началото на 2010 г., "Капитал" направи оставането й своя кауза. И продължаваме да настояваме, че пълната забрана трябва да се въведе веднага. Аргументите за това са много, най-важните от тях може да видите в следващите няколко текста.

1. Пушенето (активно и пасивно) оказва сериозна вреда върху човешкото здраве

Всички го знаем, но все пак да повторим фактите, защото са важни. Тютюнопушенето е основен рисков фактор за редица заболявания като онкологичните, сърдечносъдовите и белодробните. В цигарите се съдържат 8400 вредни химични вещества, 69 от тях например са канцерогенни, други водят до възпаление на тъканите в тялото ни, трети намаляват имунитета ни. По данни на Министерството на здравеопазването в България заболеваемостта и смъртността от рак на белия дроб са се увеличили почти двойно за последните 40 години. Броят на пушачите в страната остава доста висок, а възрастовата им граница непрекъснато намалява. "Към цигарите посягат 40% от учениците на 15-16 години, а немалко от тях са запалили първата си цигара под 10 години", цитират още от министерството. Според изследване на "Евробарометър" от 2010 г. пък тютюнопушенето е най-разпространено в Гърция, България и Унгария, а най-нисък е броят пушачи в Швеция – 16%.

И докато пушачите сами взимат решения за собственото си здраве, същото не важи за непушачите. По данни на Националния раков институт към министерството на здравеопазването в САЩ всяка година около 3000 американци непушачи умират от рак на белите дробове вследствие на пасивно пушене. Изследване на Европейското дружество по респираторни заболявания, Британската организация за изследване на рака и Institute National du Cancer във Франция, публикувано в началото на 2007 г. и проведено преди присъединяването на България, пък стига до резултата, че в ЕС над 79 хиляди пълнолетни лица умират годишно вследствие на различни заболявания, причинени от пасивно пушене. Според научните изследвания най-изложени на цигарен дим сме в баровете и дискотеките, четири часа забавление, в които се равняват на едномесечен съвместен живот с пушач.

Положителният ефект от пълната забрана за пушене върху здравето се доказва в страните, в които тя вече е приета. Там броят инфаркти и инсулти значително намалява, както и разходите на държавите за здравеопазване. Във Великобритания например спестените разходи са между 57.4 млн. и над милиард паунда, а по изчисления на Health Behaviour Research Unit на University College в Лондон с въвеждането на забраната са спасени около 40 хиляди човешки живота за следващите десет години. В съседна Турция, където забраната беше въведена през юли 2009 г. за период от една година, продажбите на цигари са паднали с около 16% по данни на агенцията, която регулира пазара на алкохол и цигари (TAPDK) в страната. В най-големия град Истанбул пък една година след забраната е бил регистриран 20% спад в броя пациенти, приети в болница заради заболявания, свързани с тютюнопушенето според Истанбулския здравен департамент и Медицинския факултет към университета Мармара. Това е спестило медицински разходи за близо 3 млн. турски лири, или 1.9 млн. долара (виж как работи забраната в Турция).

2. Бизнесът всъщност губи от отлагането на пълната забрана

Идеята на ГЕРБ, когато въведе частичните ограничения за пушене, беше те да действат само две години ("докато излезем от кризата") и след това да влезе в сила пълната забрана. Това на практика създава усложнения за бизнеса, защото инвестициите, които заведенията трябва да направят, за да отговорят на сегашната наредба, въобще не са малко - плътни прегради между салоните за пушачи и непушачи, работеща вентилация, която отговаря на дадени критерии, и т.н. "Най-много ни измъчва това, че не се знае какво става или какво ще стане. От здравословна гледна точка е по-полезно да не се пуши. Но за нас е важно да бъде съвсем конкретно откога няма да се пуши и да се даде възможност да се реагира. А не на всеки две седмици да се променят правилата. При предишните промени направихме инвестиции, за да разделим зоните. Но като не се знае дългосрочно какво ще се случва, тези инвестиции стават излишни", недоволен е управителят на Bitburger Club Вилхелм Лундберг.

И действително ето какво разказа мениджър на голяма регионална верига заведения в Сърбия и бившите югославски републики, където също се правят стъпки в посока пълна забрана за пушенето в барове и ресторанти: "Aко се спазват стриктно забраните за период от шест месеца, след това никой няма да помни за този проблем. И по принцип смятам, че индустрията може да бъде засегната само временно, а дългосрочно просто хората ще променят навиците си. Така стана в Англия. Първоначално винаги има негативна реакция."

В крайна сметка излиза, че единственият печеливш от отлагането на пълната забрана е тютюневата индустрия.

3. Частичната забрана създава неравнопоставеност

Ако сте непушач, но в компанията ви има хора, които няма как да седнат на кафе без цигара, кое заведение ще изберете - за пушачи или не? "Изборът на непушачите винаги е бил - или ходиш в одимени и вмирисани заведения, или нямаш социален живот. Kато непушач от 27 години ходя по заведения, където се пуши, защото няма избор. Личният ми опит сочи, че и един пушач да има в компанията, той/тя винаги настоява да се седне на маса за пушачи", пише във форума на capital.bg Събина.

Тоест частичната забрана е несправедлива, тъй като непушачите продължават да се излагат на цигарен дим. Законът от своя страна не цели да принуди пушачите да се откажат от вредния си навик (или страстта си - въпрос на гледна точка), плод на личен избор, а да ги спре от това да вредят на останалите над 60% от населението. Според резултатите от Европейско здравно интервю, проведено в България в края на 2008 г. и публикувано от Националния статистически институт, пушещите българи са 38,8%, като 29,2% пушат редовно и 9,6% - епизодично. "Все по-често непочтено се прибягва до неправдоподобния аргумент, че повече от половината българи пушели, затова пълната забрана на тютюнопушенето в затворените обществени места била немислима", коментират и от здравното министерство.

Половинчатите мерки са несправедливи и към заведенията, които са направили непопулярния избор да забранят пушенето - докато съществуват такива, в които то е позволено, останалите ще бъдат ощетени поради по-голяма толерантност на непушачите. "Регулацията трябва да е както навсякъде в Европа. Сега малките заведения имат право да избират, а не е редно. Всички заведения трябва да станат за непушачи. Ние в момента, спазвайки закона, изглеждаме като по-глупави от останалите", коментира Яна Петкова, съсобственик в "Скарабар" (едно от двете заведения от веригата е изцяло за непушачи).

"Единственият правилен ход на собствениците на заведения в момента е да обявят заведенията си за зони изцяло свободни от тютюнев дим, и да лобират чрез съсловните си организации за по-скорошна повсеместна забрана на тютюнопушенето", е мнението и на журналиста Павел Антонов, който изследва обществените и медийните норми в постсоциалистическата среда в Open University, Великобритания. Той е и комуникационен съветник на гражданската инициатива "България без дим".

4. Правата на персонала на заведенията са нарушени

И докато някои от клиентите непушачи могат и да се наложат над пушачите в компанията и изберат заведение без цигарен дим, хората, които работят в хотелско-ресторантьорския сектор, нямат този лукс и са принудени да се излагат на пасивно пушене. Още повече че в България дори не се въведе ограничението в помещенията за пушачи да не се сервира храна и така контактът на персонала с пушещите да бъде по-малък. Според доклад на Европейската комисия от юни 2009 броят на смъртните случаи вследствие на пасивно пушене в офиси и заведения в ЕС през 2008 е 6007, като 2500 от починалите са непушещи служители.

Според Павел Антонов, ако България въведе пълна забрана за пушене на обществени места, това би бил печеливш политически ход и от гледна точка на европейските амбиции на правителството. "Българската държава ще трябва да приложи стриктно новото европейско законодателство, за да докаже, че е способна да прилага закони – нещо, в което мнозина в Европа основателно се съмняват", смята Антонов.

Частичната забрана за пушене в заведения



Заведения под 50 кв.м*

- избират дали в тях да се пуши или не

- ако са избрали да се пуши, на входната врата се поставя надпис, че в заведението е позволено пушенето и че е забранено за непълнолетни

- поставят на видимо място надпис с телефон на дежурния здравен инспектор, който може да бъде сигнализиран при неработеща вентилация

- обозначават, че в тях се пуши във всички описания на заведенията, които се предлагат за публично ползване

- веднъж годишно осигуряват измерване от акредитирана лаборатория на ефективността на вентилацията

- ако са избрали да не се пуши, на входната врата се поставя надписът "Заведение без тютюнев дим" и графичен знак с пресечена цигара

Заведения над 50 кв.м

- имат два варианта - или изцяло да забранят пушенето, или да обособят отделни помещения за пушачи

- площта на помещенията за пушене трябва да е по-малка от половината от общата площ

- помещенията за пушене се отделят с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати

- на вратата на помещенията за пушене се поставя надпис "Помещение за пушене. Забранено за лица до 18-годишна възраст" и знак със запалена цигара

- в помещенията за пушене се изгражда механична вентилация, която работи през цялото работно време на заведението. Поставя се светещ знак с надпис "Вентилацията работи" и се изписва  телефон на дежурния здравен инспектор, който може да бъде сигнализиран при неработеща вентилация

- веднъж годишно осигуряват измерване от акредитирана лаборатория на ефективността на вентилацията в помещенията, в които се допуска пушене



*Площта се отнася до залите за консумация

В заведения с изцяло нощен режим на работа пушенето е разрешено.

Кой и как контролира

Сложните правила от наредбата за пушене на обществени места се контролират в София от началото на 2011 г. от инспектори от Столична регионална инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Директорът на РИОКОЗ д-р Михаил Попов коментира за "Капитал", че най-честите нарушения са необособените помещения за пушачи, които трябва да са с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати. Често липсват и задължителните надписи. От началото на годината инспекторите са проверили 938 заведения и са съставили 34 акта за нарушения. Глобите, които могат да налагат, са от 300 до 1500 лв. за едноличните търговци, от 500 до 10 хиляди лв. за юридически лица и от 50 до 300 лв. за физически.

Интересното е, че в контрола над спазването на наредбата този път активно се включват и граждани (сигнали могат да се подават на телефоните на всеки РИОКОЗ). Гражданската инициатива "България без дим", която през пролетта организира протести и улични действия срещу отмяната на пълната забрана, инициира и създаването на мрежа за доброволен граждански контрол на забраната за пушене и интересът за участие е изненадващо голям в цялата страна. Доброволците участват в съвместни проверки с дирекциите на здравното министерство, срещат се със здравните инспекторати и останалите държавни и общински контролни органи.

"При положение че законодателите променят законови текстове така, че да се затрудни прилагането им, а от трибуната на Народното събрание чуваме, как законите не можели да се спазват в България, трудно можем да очакваме инспекторите да демонстрират чудеса от героизъм", коментира Павел Антонов, комуникационен съветник на "България без дим". Според него обаче този път гражданите са тези, които изискват прилагане и спазване на законите и тяхното участие в проверките ще осигури на инспекторите подкрепа и авторитет, с каквито те рядко са разполагали досега. По данни на РИОКОЗ обаче от общо 52 жалби на граждани за нарушения на забраната за пушене в София, само 15 са били основателни.
298 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    eugene_semenov avatar :-|
    Евгений Семьонов
    • - 6
    • + 65

    А какао е положение с пушане на други обществени места - асансьори, столбите, входове др? Такси?

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 18
    • + 125

    Типично по нашенски ще въведем забраната по трудния начин. Можеха просто да забранят да се пуши по всички обществени места и да пуснат инспектори с големи глоби. Ефекта щеше да е потресаващ, като бръкнеш дълбоко в джоба хората много бързо привикват.Отгоре на всичко е и здравословно. Отдавна не е модерно да се пуши, аз почти 7 години не пуша и не съм умрял. С приятели припалвам някоя пура понякога.

    Нередност?
  • 3
    dragozow avatar :-|
    Кум Вълчан
    • - 12
    • + 103

    До коментар [#1] от "Евгений Семьонов":

    Да си пуши у тях, в асансьора не би трябвало да пуши. Това че е пушач въобще не касае другите. Да си представим че с пушача в асансьора има и един пироман, той огън ли да запали?

    Нередност?
  • 4
    bzlateva avatar :-|
    Monstritta
    • - 15
    • + 111

    Абсолютно съм съгласна с аргументите в статията и не съм убедена, че пълната забрана на тютюнопушенето в заведения ще доведе до фалити. По стечение на обстоятелствата в сряда тази седмица посетих две заведения: Spaghetti House в ЦУМ - целият ресторант е вече за непушачи и беше почти пълен, и The Fox & Hound, където вече по-големият салон е за непушачи, и ВСИЧКИ маси бяха заети, като повечето бяха предварително резервирани.
    Мисля, че много клиенти биха предпочели заведения, които не приличат на лисичарници. Дори бих препоръчала на собствениците на ресторанти за непушачи да се рекламират по-активно като такива.

    Нередност?
  • 5
    silviyap avatar :-|
    silviyap
    • - 13
    • + 77

    Много хубава статия, но нищо не пише за тоалетните на заведенията. Казвам го, защото в едно от столичните заведения тя се намира в залата за пушачи, която отговаря на всички изисквания. Но все пак всеки клиент (включително деца или бременни жени) са принудени да минават през малко или много задимената част на заведението.
    Дано и други медии да вземат пример и започнат да се "държат" като четвърта власт. Току виж накрая и управляващите разбрали, че хората не искат да се пуши на обществени места, включително тези, които работят изцяло през нощта

    Нередност?
  • 6
    ventsy avatar :-|
    ventsy
    • - 9
    • + 91

    Отлична статия. Дано ББ я прочете. Него много го е страх да не ядоса някой - хем иска да задоволи непушачите и "Европейската практика" (поради липса на по-добра дума), хем иска и пушачите да са доволни.
    Затова се правят половинчати работи.

    6 месеца след налагането на пълна забрана, изобщо никой няма да се сеща че това някога е било проблем.

    Нередност?
  • 7
    manager avatar :-|
    Зам. Директор
    • - 15
    • + 23

    Пътят към цивилизацията върви много трудно.

    Явно все още нашите ръхуйводители се намират под влиянието на Тангра, Хановете Ювиги и други пришълци с "християнски" произход.

    После, аборигените били виновни за "прогреса".

    Нередност?
  • 8
    mrraff avatar :-|
    Vencislav Dimitrov
    • - 143
    • + 45

    Аз пък не съм съгласен. Пушач съм. Четири кутии на ден. Когато в компанията има непушачи (повече от половината ми приятели) се съобразяваме с тях. Но не виждам причина непушачите да ограничават моите права, като ми забранят да пуша навсякъде. Трябва да има заведения за пушачи и такива за непушачи. Всеки сам да избира къде да отиде, а компаниите да си се разбират помежду си, кой е по-толерантен към другия. Мое право си е как ще се самоубивам. Не ми го ограничавайте.
    А заведенията избрали дали да са само за непушачи, или само за пушачи - пазарът ще ги отсее.

    Нередност?
  • 9
    yard avatar :-|
    Yard
    • - 43
    • + 25

    "Разпознахте ли се? Не, разбира се. Такъв е вашият образ само в кривото огледало на управляващата партия ГЕРБ, в което се оглеждат собствената й политическа слабохарактерност и стереотипите за лошия човешки материал."

    Само не разбрах защо журналисти в уважаван вестник повтарят това за лошия човешки материал, изваден от контекста. Не ме изненадва когато го използват симпатизантите на опозицията, но ми е странно да го видя в статия.

    Нередност?
  • 10
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 39
    • + 12

    Струва ми се, че доста по-ефективно от специалните забрани би било значително, макар и плавно увеличаване на акциза за цигарите (както и за алкохола, разбира се :))). Естествено, за да бъде ефективна, подобна стъпка трябва да бъде допълнена и със значителни глоби, КОИТО ДА СЕ ПРИБИРАТ РЕАЛНО (не единствено да фигурират на хартия, както в миналото или да бъдат отменяни веднага, след като започнат да бъдат налагани, само защото някой си изревал, че санкциите били "драконовски").

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал