🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А мога ли да запаля "ей там"?

Как ще се контролира забраната за пушене и как тя да бъде ефективна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако запалите цигара в заведение в Турция, нищо чудно след малко край вас да се появи екип от полицай, представител на общинска полиция, здравен инспектор, служител на районния инспекторат по образование... В някои случаи може да дойде и жандармерия. Учтиво ще ви помолят да изгасите фаса и ще ви глобят 85 турски лири (около 72 лв.). След това ще огледат заведението и ако забележат други хора с цигари, пепелници по масите или пък липсата на отличителни знаци, че вътре не се пуши, ще напишат акт на собственика и ще го изпратят в областната управа. Оттам ще наложат глоба от 600 до 6 хиляди турски лири (от 500 до 5000 лв.).

Турция стана един от добрите примери за това как забраната за пушене на закрити обществени места може да се прилага ефективно. И доказа, че нищо страшно не следва от това. Трябва да уточним, че става дума за страна с немалък брой пушачи. Ефектите от мярката са изцяло положителни. Изследвания на медицинския факултет на университета Hacettepe и граждански организации показват, че след влизането в сила на ограниченията служителите в ресторантьорския и хотелиерски бизнес се оплакват значително по-малко от неща като затруднено дишане, кашлица и насълзяване на очите. Броят на спешните случаи заради кардиологични и дихателни проблеми намалява с около два процента при мъжете.

Интересно е да се отбележи, че продажбите на цигари спадат, но не и интересът към ходенето на ресторанти и барове. Броят на заведенията дори се увеличава, както и на работещите в този сектор (които между другото днес получават и по-високи заплати). В крайна сметка през 2010 г. Турция беше посочена като четвъртата страната в Европа (след Великобритания, Исландия и Ирландия), която се бори ефективно с рисковете от тютюна. "Не сме успели 100%, все още има много нарушения. Инспекторите не могат да проследяват всичко, но важното е, че на хората им хареса да живеят в среда без тютюнев дим", коментира проф. Назми Билир от университета Hacettepe. Той е член на борда за контрол на ограниченията за пушене в област Анкара и беше в България, за да представи опита на Турция по отношение на контрола върху спазването на забраната.

На 1 юни свежият въздух и в България отпразнува малка победа. Забраната за пушене на закрити обществени места, както и на някои открити като стадиони и детски площадки, влезе в сила.Така че, докато обядвате, клиент от съседната маса не би трябвало да ви дими в лицето. Или пък след питие с приятели в иначе приятен бар да се налага да оставяте дрехите си на балкона, за да се измиришат. По-голямата победа обаче ще дойде тогава, когато тези ограничения започнат да се спазват и контролират. И то без изключения и двойни стандарти.

Кой и как ще следи за забраната

Ограниченията за тютюнопушене и в момента се контролират от районните здравни инспекции (бившите ХЕИ-та). Техните служители - 600-650 за цялата страна, всъщност следят за спазването на всички изисквания по Закона за здравето, например санитарни и хигиенни норми. Това съвсем не е малко и капацитетът на практика е крайно недостатъчен. "Не може неколцина инспектори, в чиито ресор дори не са заведенията, да следят за спазване на забраната в цялата страна. Самите те признават, че не могат да се справят", коментира за "Капитал" Орлин Мирчев от гражданската инициатива "България без дим". Според него контролът трябва да се прилага съвкупно от здравните инспекции, полиция, упълномощени длъжностни лица от кметове и от гражданите.

"Броят на инспекторите не е особено голям", съгласява се д-р Димитър Димитров, и.д. директор на дирекция "Обществено здраве" в Министерството на здравеопазването. И допълва: "Но дори да има армия от контролни органи, пак е невъзможно до всеки нарушител да има по един инспектор." По-важният въпрос според д-р Димитров е как да направим така, че гражданите да приемат тези ограничения като обществена норма. Той дава пример с въвеждането на забрана за пушене в градския транспорт през 60-те години - в началото също е имало недоволни, но след време хората свикват. Освен това институциите разчитат и на сигнали от граждани за това къде забраната не се спазва. Според статистиката на софийската здравна инспекция сигналите на гражданите значително се увеличават през последните години (виж графиката).

И все пак няма да се мине без санкции. "Силата на инспекцията идва от правото на глобяване и от размера на глобата", установил е и проф. Назми Билир. С новите законови промени големината на санкциите стана по-адекватна от преди - от 300 до 500 лева за физическите лица (при повторно - от 500 до 1000 лв.) и 1000 и 1500 лева за търговците (при повторно - от 1500 до 3000 лв.). Досега глобите бяха по 50 лв., които собствениците на заведения плащаха без проблем. И освен това при повторно нарушение не се предвиждаше по-висока санкция. За да се глобяват физически лица, ще има нужда от полиция, тъй като само така могат да се изискат лични документи. Все пак д-р Димитров обяснява, че първото ниво на контрол ще бъде от собствениците на заведения, които според него няма да рискуват  наказания.

С цигарата - навън

"А на кого да сигнализираме ние, ако някой пуши", пита основателно Любомир Василев, собственик на верига от барове и ресторанти, сред които Motto, Mascara, Spaghetti Company, Brasserie и други. И допълва: "Ами ако някой се заключи в тоалетната и пуши, какво става след това." Според него именно тоалетните в нощните заведения ще се превърнат в "масови пушални".

Собственикът на бар Contrast Владислав Цветков се надява на разбиране от страната на клиентите, "защото това е положението". Притеснява се какво ще стане през зимата, когато ще трябва да инвестира в отопление на част от пространството пред бара. Според него промените в по-големи дискотеки и особено в заведения по морето ще бъдат драстични и е възможно да има бунтуващи се пушачи. Промени очаква и Станислав Раковски, собственик на "Скара бар". В едното им заведение забраняват пушенето много преди забраната да влезе в сила. Ефектът според Раковски е бил смяна на посетителите. "По-купонджийската част от клиентите изчезна", коментира той. И допълва:  "Рядко идват хора, които да празнуват, по-скоро само за бърз обяд или вечеря."

Георги Илиев, собственик на пицарии "Виктория", приема промените спокойно. Почти всички негови заведения имат градини и Илиев се надява да няма отлив на клиенти. Според него хората, особено в големите градове, са ходили в чужбина и имат представа какво е да не се пуши. Важното за Илиев обаче е законът да се спазва навсякъде и да няма двойни стандарти. "Ще си оставим обаче загражденията за пушачи и непушачи. Ако утре пак се сменят нещата, по-добре да сме готови", допълва той.

Все пак вече има дори пример от България, който показва, че забраната за пушене на закрити обществени места не е апокалипсис за заведенията. В Кюстендил - градът, който забрани пушенето във всички закрити помещения на 1 юли 2010 г., не е имало "драма" по думите на кмета Петър Паунов. Дори когато Административният съд на Кюстендил отменя наредбата, по-голямата част от заведенията продължават да спазват пълната забрана, защото виждат, че оборотите им не намаляват. Според Паунов важното е да има еднакво отношение на контрольорите към всички заведения, да се организира добра информационна кампания и да се преодолее "маниерът на част от ресторантьорите да шантажират законодателството". "Освен това настройката у младите е да се съобразяват с тези модерни, зелени тенденции", допълва кметът на Кюстендил.

Ако се върнем на примера с Турция, освен сериозния контрол страната инвестира много ресурс и в образователни кампании. Обучават се държавни служители, известни личности, медии, полиция, директори на болници и дори хората от образователното министерство. Гласува се законово изискване да има 90 минути на месец телевизионна програма, която да информира за вредата от пушенето. Бордът за контрол включва не само представители на общината, областната управа, университетите, но и ресторантьорите, дори шофьорите на такси. Те дискутират прилагането и ръководят дейността на инспекторите, които правят проверки 24 часа в денонощието всеки ден. Турция дори вече е на етап да се мисли за санкции за хора, които пушат в присъствието на деца дори в частни коли и домове.

По същото време в България задаваме въпроси от типа: "А мога ли да пуша, ако съм с един крак в детска площадка, а с другия навън..."

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    georgi960 avatar :-|
    КМЕТ В СЯНКА
    • - 9
    • + 31

    това са националните особености на българския ТАРИКАТ !!!

    Нередност?
  • 2
    elencho avatar :-|
    elencho
    • - 20
    • + 15

    V toaletnite v zavedeniqta: alarma za pojari/pushek, kato doide 3x pojarnata i drusnat po edna seriozna globa na pushacha (ili ako toi si e ofeikal na sobstvenika - sledvashtiq pat ste se pogriji vinovnika da ne ofeika), problemat ste se razreshi barzo...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    cipisec avatar :-|
    cipisec
    • - 39
    • + 28

    "Ако запалите цигара в заведение в Турция, нищо чудно след малко край вас да се появи екип от полицай, представител на общинска полиция, здравен инспектор, служител на районния инспекторат по образование... "
    В Истанбул, в Амстердам, Мюнхен, в Лондон дори все още има заведения, където може да се пуши, не е вярно това. Всичко - на риск на собственика (обикновено той увеличава цените заради глобите - ако го хванат)

    Нередност?
  • 4
    bai_toz avatar :-|
    Без коз
    • - 8
    • + 20

    До коментар [#3] от "cipisec":

    Глупост си написал. Поне да беше проверил в нета това онова за градовете,които споменаваш.

    Нередност?
  • 5
    banananna avatar :-|
    banananna
    • - 23
    • + 13

    А може ли да бъде посочен телефон за сигнали за нарушения на забраната? Предполагам, че е различен за всеки град.

    Нередност?
  • 6
    dreamer79 avatar :-|
    атанас
    • - 21
    • + 34

    [quote#3:"cipisec"]В Истанбул, в Амстердам, Мюнхен, в Лондон дори все още има заведения, където може да се пуши, не е вярно това. [/quote]
    В Истанбул е нормално до полицай и до табела за забрана на пушенето да се пуши. В хотели, кафенета няма пепелници, но само посочваш, че искаш, и ти носят(Първия път, като ми се случи, направо бях ударен- до теб стои табелата за глоба, а всеки ти казва, че под нея се пуши. Просто познати си поискаха пепелник, аз все още си виках, че е нещо сериозно това с надписите.). В МОЛовете в заведенията(открито място и всички те виждат) се пуши въпреки забраната. Забрана има официално и е напълно бойкотирана от хората. Там съм пушил покрай местните в хотел, кафенета, ресторанти, около туристически обекти, във ферибот, в нощни заведения и това става все под табелите за глоба, които всички поставят. Едно е на хартия, друго е дали се спазва, при това турците се славят със страха си от полицията и закона(Заради условията в затворите за обикновения човек най-страшното е да го осъдят за нещо, а при казано "Ще извикам полицая." за секунди амбулантни търговци се разбягват.). Същото ще е и у нас, а накрая сигурно ще дойде и момент пушачите да се разгневят дотолкова, че да натиснат да се махнат забраните.
    В Германия и Австрия защо действа разделянето на зони в заведенията и избор дали да се пуши в по-малките? Само в две провинции в Германия има пълна забрана, като май вече се осмисля дали тя да се продължава.

    Нередност?
  • 7
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 8
    • + 39

    Написаните неща в статията са абсолютни глупости. В Турция навсякъде забраната за пушене се нарушава. Ама навсякъде!!! Ако и другите ви информации са толкова достоверни....

    Нередност?
  • 8
    dreamboxer avatar :-?
    hypercube
    • - 14
    • + 19

    Не съм пушач, но скоро двама мои клиенти преминаха на електронни цигари. Седят си в офиса, пафкат си и не пречат с дима си на никой друг. Даже въздуха в стаята има лек тютюнев аромат което не е неприятно сравнено с натрапчивите пръскалки с които зареждат офисите.
    Та въпроса ми е - защо не си купят пушачите по една електронна цигарка и вместо да плащат акцизи и да ги преследват забрани и табели не започнат да си пушат където им е кеф.

    Нередност?
  • 9
    vekko75 avatar :-|
    vekko75
    • + 14

    Те забраниха пушенето това е чудесно ..Но" Самите те признават, че не могат да се справят" няма как служител на ХЕИ да глоби частно лице

    Нередност?
  • 10
    owen avatar :-|
    owen
    • - 1
    • + 12

    има една полза от тази забрана, която никой не забелязва - че темата ще слезе от дневния ред и хората ще насочат вниманието си към по-важни неща. може би. само да отделяхме толкова енергия за обсъждане на социалните, здравните и други проблеми в обществото, колкото и за коментари за пушенето...

    Нередност?
Нов коментар