🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

САЩ ще напуснат договора "Открито небе", евросъюзниците в НАТО са притеснени

Вашингтон обвинява Русия в селективно прилагане на едно от ключовите международни споразумения за оръжеен контрол

Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки
Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки
Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки    ©  Цветелина Белутова
Споразумението "Открито небе", в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки    ©  Цветелина Белутова

Постоянните представители на страните - членки на НАТО, спешно се събраха в петък заради намерението на САЩ да се оттеглят от ключовия международен договор за оръжеен контрол "Открито небе", тъй като са в конфликт с Русия по прилагането му. Споразумението, в което влизат 35 държави, позволява невъоръжени наблюдателни полети на военни самолети над чужда територия, като така се укрепва доверието между страните членки и се гарантира превенция срещу изненадващи атаки.

Според САЩ обаче Русия прилага договора избирателно, като налага ограничения за наблюдение на определени "чувствителни" райони, като например Чечня, Калининград и окупираните грузински области Абхазия и Южна Осетия. Затова държавният секретар на САЩ Майк Помпео формално обяви в петък намерението на Вашингтон да денонсира "Открито небе", стартирайки 6-месечна процедура преди финалното излизане от споразумението. "Все пак ние може да преразгледаме нашето оттегляне, ако Русия започне да изпълнява договора в неговата цялост", уточнява обаче Помпео.

По време на извънредната среща на НАТО в петък много европейски съюзници са изразили притеснения заради плановете на САЩ. Причината за това е, че ако и Русия се изтегли от "Открито небе" в отговор, това ще сложи точка над всички наблюдателни полети над Стария континент и ще разклати европейската сигурност във време, в което подкрепяни от Москва сепаратисти контролират части от Украйна и Грузия. Подобна теза беше лансирана и от зам.-министъра на външните работи на Русия Александър Грушко, който използва случая, за да всее раздор в редиците на Северноатлантическия алианс. "Оттеглянето на САЩ от договора не само ще взриви основите на европейската сигурност, но и ще увреди ключови интересни на американски съюзници", коментира той.

Заплашени са и други договори

Също така опасенията в НАТО са, че ходът на Белия дом може да се окаже увертюра към непродължаването на договора "Нов СТАРТ", който ограничава Русия и САЩ до разполагането на не повече от 1550 стратегически ядрени оръжия. Въпросното споразумение беше подписано през 2010 г. и изтича през февруари догодина. Миналия август пък САЩ се оттеглиха от международния договор, ограничаващ балистичните ракети със среден радиус на действие, подписан през далечната 1987 г.

"Дълбоко съжалявам за това решение за изтегляне от "Открито небе". Ще работим с нашите партньори да убедим САЩ да преоценят намерението си", коментира външният министър на Германия Хайко Маас пред "Дойче веле". Според него Великобритания, Франция и Полша многократно са се опитвали да убедят Вашингтон, че проблемите от страна на Русия в крайна сметка не оправдават пълното оттегляне от "Открито небе".

"Всички членове на НАТО в пълна степен изпълняват задълженията си по договора. Русия от години налага ограничения на полетите, несъвместими със споразумението, в близост до Калининград и границата с Грузия. Това селективно прилагане подкопава "Открито небе", обяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в петък. Затова организацията ще се опита да върне Кремъл на масата на преговорите, като се опита да изглади проблемите по прилагането на договора в консултативния съвет НАТО - Русия. "Ще работим за съхраняване на договора, той е ценен и важен", е коментирал зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Financial Times.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ulv44560576 avatar :-|
    ulv44560576
    • - 3

    Правилно решение, така трябва да се прави с "блядовете"! Досега се правеха на големи хулигани и въздушни пирати.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    На никого ли не правят впечатление скучно повтарящите се пинизи на Тръмповите САЩ при прекратяване участието им в международни договори?

    1. Винаги е виновна другата страна;
    2.Винаги американските съюзници са абсолютно изненадани.

    Копи-пействането се повтаря и при излизането на САЩ от ЮНЕСКО, и при оттеглянето от договора за ракетите със среден и малък обсег, и при провалянето на ядрената сделка с Иран, и при прекратяване участието им в СЗО, и сега при Договора Открито небе.
    Слагам 100 лв, че същото ще се случи и в началото на 2021 при неподновяването на договора за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения.

    Един и същ шаблон. Никаква фантазия!

    А и на никого ли не прави впечатление и, че Капитал по грантова линия в подобни ситуации представя само гл.т. на донорите си и никога не представя доводите на другата страна? Още повече те са достатъчно широко озвучени:
    - САЩ не допускат инспекции над Хавай;
    - руските самолети по ДОН са задължение да летят над САЩ единствено по коридорите на гражданската авиация;
    - не се допуска квартируване на екипажите им в САЩ, което означава, че наблюдението е строго ограничено във времето

    И абсурдно глупаво звучи щаблонът за раздора, дето щяла да всее Русия в редиците на Нато, Някой да обясни на автора от Капитал, дато го озвучава, че не Русия, а вождът на този военен фусил вдига гълъбите и оставя съюзниците си зяпнали от изненада.

    Пък и какво пречи, ако Москва последва Вашингтон и се оттегли от ДОН, останалите 33 страни да си се разузнават помежду си на воля?

    Ами не е интересно, защото целта на всички полети на натовските разузнавачи над Русия е инфото да отива в единна база данни в САЩ.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 3

    Темата с патологичното излизане на САЩ от ограничаващите надпреварата във въоръженията договори се оказа, че има продължение.

    Вчера в Белия хаос е обсъждано възобновяването на забранените от 1992 г. ядрени изпитания, оправдавайки се с тривиалното: "заплаха от Русия и Китай":

    https://www.washingtonpost.com/national-security/trump-administration-discussed-conducting-first-us-nuclear-test-in-decades/2020/05/22/a805c904-9c5b-11ea-b60c-3be060a4f8e1_story.html

    А преди седмица - на 16 май - в Тихия океан десантният кораб USS Portland изпробва лазерно оръжие.

    Да обобщим:
    - САЩ под тъпи предлози напускат всички ограничаващи ги международни договори;
    - и се готвят за война.

    Интересно на Капитал толкова ли долари са му покрили очите, че нищо такова не вижда?

    Нередност?
Нов коментар