🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Работодатели поискаха минималната заплата да не се увеличава догодина

Причината е корона кризата, а синдикатите традиционно се обявиха против мярката

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На прага на подготовката на бюджета на държавата за следващата година работодатели поискаха минималната работна заплата да не се увеличава и да бъде замразена на сегашното ниво от 610 лв. Причината е пандемията от коронавирус и икономическата криза, която според бизнеса ще продължава да се усеща и през следващите месеци.

Въпросът беше поставен от председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев във вторник пред "Нова телевизия". На този етап не е ясно каква е позицията на останалите работодателски организации, а синдикатите традиционно се обявиха против.

По план минималната заплата трябва да се увеличи с 40 лв. и да стане 650 лв. от 1 януари догодина.

Аргументите на работодателите

Работодателите не искат заплатата да замръзне, напротив - искат хората да получават повече, стана ясно от думите на Велев. "Но ръстът (на минималната заплата - бел. ред.), който беше направен за тази година - около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г. Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8.5% спрямо същия период за миналата година", каза още той, допълвайки, че прогнозата на ЕК за българската икономика е за спад от 7.1% за годината, както и че през 2021 г. европейската, включително и българската икономика, няма да се възстановят напълно.

Според прогнозата на Велев през настоящата година България ще слезе на нивото от 2017- 2018 г. като продажби и БВП. По думите му най-тежките месеци за индустрията са преминали, но в публичните финанси тепърва предстоят.

През деня пред БНР председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев коментира, че кризата тепърва предстои. "В момента българинът проявява изключителна разсъдливост и свежда потреблението до нещата, които са най-необходими, за да продължи да съществува семейството", каза още той. По думите му обаче това деформира различни сектори, като например вноса на автомобили, строителство и други.

От години работодателите настояват за приемането на механизъм за определяне на минималната работна заплата, който да е на база определени икономически показатели. В момента повишението й се определя от субективни, политически критерии. Изготвянето на механизъм за определяне на минималното заплащане в страната е и сред препоръките на ЕК към България.

Синдикатите се обявиха против

На фона на новите искания на работодателите синдикатите очаквано се обявиха против замразения ръст на минималната заплата. Пред БНР Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обяви, че работодателите искат служителите им да поемат тежестта на кризата. По думите й кризата и увеличаващата се безработица не са аргумент за замразяване ръста на заплатите, особено на минималната.

"Да, има увеличение на безработицата, но проблемът на бизнеса изобщо не е минималната заплата... Темата за минималната работна заплата е несъществена, защото тя е изключително ниска, не се доближава дори до производителността на труда в страната", каза още Григорова, допълвайки, че работодателите всъщност се притеснявали, че при увеличение на минималната заплата ще трябва да повишат и другите възнаграждения.

Пред "Нова телевизия" Любослав Костов от КНСБ пък обяви, че има няколко аргумента, заради които не трябва да се приеме искането на бизнеса да не се увеличава минималната заплата от началото на 2021 г. Един от тях е, че това е заложено в управленската програма на правителството и че минималната заплата все още се управлява административно и "не би трябвало да я обвързваме с пазарните конюнктури". Костов каза още, че на ниво ЕС се говори за изготвяне на методология за общоевропейска минимална заплата, а "ние говорим за замразяване на нашата, при положение че дебатът трябва да е точно обратният".

Малко по-рано днес по настояване на синдикатите и под заплаха от протести беше решено БЕХ да даде заем от 5 млн. лв. на държавните "Мини Марица-изток", който да послужи за увеличение на заплатите. В същото време държавното дружество е с намален обем работа (повече по темата тук).

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 5

    Всеки, който поне малко разбира от икономика, знае много добре основната причина да се вдигнат заплатите миналата година. Търсенето в пазара на труда беше много над предлагането. Хората сменяха работата си и я сменяха за повече пари, а работодателите ровеха абсолютното дъно на пазара за полуграмотни хора, които да обучават.

    Минималната заплата нищо няма да промени в тази ситуация. Ако един бизнес не може да плати минималните заплати, които се предлагат за догодина, по-добре да затвори. Явно изобщо не е печеливш.

    Нередност?
  • 3
    dke49388081 avatar :-|
    Андромах

    До коментар [#1] от "sfasaf":

    Прав си, но през тази година много бизнеси няма да са печеливши. Да се мисли, че в година на пандемия и спад на икономиката доходите могат и трябва да вървят само нагоре е нелогично.

    Нередност?
Нов коментар