🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 1 млрд. лв. са платени за една година по схемата 60/40

При работодателите от Стара Загора са отишли почти 12% от изплатените средства, най-вече заради държавните "Мини Марица-изток"

   ©  Цветелина Белутова

Към 31 март 2021 г. плащанията към работодателите по схемата 60/40 за компенсиране на възнагражденията на служителите надхвърлят 1 млрд. лв., показва подробен анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който се занимава с превода на сумите. Експертите изтъкват, че целта не е да се направи цялостна оценка на мярката от гледна точка на ефективност, ефикасност, съответствие и др., а идеята е да се направи моментна снимка на постигнатите резултати, които на следващ етап могат да бъдат използвани за изготвяне на по-задълбочени оценки.

От данните се вижда, че основна част от парите са отишли към фирми от преработващата промишленост и много по-малка например към туризма.

Феноменът Стара Загора

Макар и с малко на брой работодатели област Стара Загора е получила близо 12% от изплатените средства. Причината за това е, че измежду подкрепените предприятия са големи работодатели от добивната промишленост и военнопромишления комплекс, регистрирани на територията на областта.

НОИ не обобщава информацията поименно - фирма по фирма, но по данни на "Капитал" един от най-големите получатели на подкрепа е именно държавната "Мини Марица-изток", която редовно се възползва от мярката е вече е получила над 50 млн.лв. по нея.

Сходен е случаят на области като Габрово и Търговище - при тях също има сравнително по-малък брой включени в мярката фирми, в които обаче работят по-голям брой работници и служители. На другия полюс са области, в които по-голямата част от включените в мярката предприятия са от търговията, хотелиерството и ресторантьорството - независимо от големия брой подкрепени работодатели, изплатените средства са по-малко, тъй като в тях работят по-малко хора.

Интересна е разбивката по брой наети. Оказва се, че осем от всеки десет работодатели, участвали в мярката, са предприятия с по-малко от 25 осигурени, а шест от всеки десет работодатели - с по-малко от 10 осигурени лица. Предприятията с 250 и повече осигурени са 1.5% от всички, участвали в мярката. В тях обаче са 37% от запазените работни места, показват още данните.

Бум на плащанията през есента

През октомври м.г. е отбелязан най-големият размер на плащанията досега - близо 165 млн. лв., като причината за това е, че през есента мярката 60/40 се сдоби с променен дизайн, с което обхватът на мярката бе разширен.

Интересно е и друго - средният брой месеци, които работодателите участват в схемата, е 5.6. Около 6% от работодателите са получили подкрепа само за един месец, а също толкова - за дванадесет месеца.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adon avatar :-@
    RUSE
    • + 2

    Тези помощи са голяма далавера и нямат нищо общо нито с конкуренцията, нито с пазарната икономика. Или ще подпомагаш всички, или никой. И аз мечтая хората ми да работят на пълен работен ден, а държавата да им плаща заплатите, които пораснаха без каквато и да е логика. Печалбите на фирмите не позволяват това, държавата, общините, банките са си отворили устата и ни доят безогледно... И друго - защо тази държава подпомага само София и Южна България. Вижте в таблиата най- ощетените са отново в Северна България. И то не само в Северозападна... - Тук освен Видин, Враца, Ловеч и Монтана, са Силистра, Търговище, Разград, Шумен... А в Русе такива пари получават основно 3-те чуждестранни предприятия... Българските фирми масово никой не подпомага, но сметката все те я плащат.

    Нередност?
Нов коментар