Американските компании имат проблеми с наемането на работници

Щедрите помощи заради пандемията са една от причините за затрудненията

Много икономисти очакват недостигът на работна ръка да бъде преодолян.
Много икономисти очакват недостигът на работна ръка да бъде преодолян.
Много икономисти очакват недостигът на работна ръка да бъде преодолян.    ©  Reuters
Много икономисти очакват недостигът на работна ръка да бъде преодолян.    ©  Reuters

Данните за работните места в САЩ разкриват озадачаващи факти: милиони остават безработни, след като са загубили работата си в пандемията, но компаниите твърдят, че не могат да намерят достатъчно хора, които да наемат. Неспособността на фирмите да привлекат нови работници предизвика поляризиращ дебат относно възможните причини за това, като републиканците и някои бизнесмени твърдят, че прекалено щедрите обезщетения за безработица обезкуражават хората да си търсят работа.

Главният виновник според тях е администрацията на президента Джо Байдън, която удължи изплащането на добавки от по 300 долара на седмица за безработните, съобщава Financial Times. В по-високоплатените щати комбинираните обезщетения могат да достигнат до 600 долара на седмица, което се равнява на близо 16 долара на час. Това е повече от два пъти федералната минимална заплата. Неочакваните трудности при намирането на работници заплашва да провали това, което много икономисти и предприемачи очакваха да бъде стабилно икономическо възстановяване.

Според Байдън икономическият му план "работи" въпреки забавянето в създаването на работни места през миналия месец, когато фирмите са наели 266 хил. нови служители, което е много по-малко от очакваните 1 млн. Президентът на САЩ настоява, че няма "много доказателства", че удължаването на осигуряването за безработни като част от плана му за стимулиране обезсърчава работата. "Трябва да останем съсредоточени върху реалните проблеми пред нас - да победим тази пандемия и да създадем работни места", заяви той.

Секторите с дефицит

Бизнесмените твърдят, че недостигът на работна ръка съществува в сектори, сред които хранително-вкусовата промишленост, транспортът и строителството. Собственици на франчайз на веригата магазини 7-Eleven умоляват компанията да не ги принуждава да се връщат към денонощна работа, тъй като не могат да намерят кой да работи през нощните смени. Мениджърите в обект на McDonalnd's в Тексас, който страда от недостиг на персонал, поставиха табела до менюто си с молба за търпение, защото "вече никой не иска да работи", правейки ресторанта известен в TikTok.

Производителят на зърнени закуски Post Holdings заяви, че недостигът на работници е причинил сериозни забавяния в производството. Националната федерация на независимия бизнес, малка бизнес група, заяви, че 42% от собствениците на малък бизнес твърдят, че не могат да запълнят свободните си длъжности. Сред тях е Мат Гласман, който е собственик на Greyhound Bar & Grill в Лос Анджелис. Две седмици преди да отвори отново, Гласман насрочил 15 интервюта за наемане на кухненски персонал. Но дузина кандидати не се явили, казва той. От тримата, които го направили, единият бил "напълно неподходящ за работата", а друг напуснал първия ден, оставяйки Гласман само с един служител.

"Опитахме традиционни начини, опитахме Craigslist, опитахме [сайта за наемане на персонал] Poached, кулинарни агенции, опитахме Instagram, опитах се да говоря с персонала си, опитах с разхождане нагоре и надолу по улицата", казва Гласман. "Нито едното не беше успешно."

Повишеният риск при работата на място по време на кризата заради COVID-19 накара много работници с ниски заплати да преосмислят дали работните им места си заслужават заплащането, твърдят специалисти по трудово право и икономисти. За хората с деца постоянното затваряне на някои училища и други детски заведения затруднява връщането на работа.

"Идеята, че трябва да се върна на работа и потенциално да изложа семейството си на риск и да заработвам една трета [от бакшишите], които съм заработвал преди, е решение, което вероятно не бих взел, ако бях на мястото на своя персонал", твърди Гласман.

Други казват, че обезщетенията за безработица са обезкуражили потенциалните работници. Сред петролните находища в Пермския басейн в Западен Тексас "има много хора, които наемат, и петролната и газовата активност се възстановяват", казва Уесли Бърнет, икономически директор в търговската камара в Одеса, Тексас. "Но федералната програма, която беше въведена, върна всички толкова назад, че те да искат да останат вкъщи, вместо да отидат на работа."

Хенри Макмастър, републикански губернатор на Южна Каролина, нареди щатът да спре да плаща допълнителните федерални помощи в края на юни, два месеца преди плана на Вашингтон за спиране на финансирането. "Това, което трябваше да бъде краткосрочна финансова помощ за уязвими и съкратени по време на разгара на пандемията, се превърна в опасно федерално право, което стимулира работниците да останат у дома, вместо да ги насърчава да се върнат на работното си място", смята Макмастър.

Плащайте повече

Либералните групи твърдят, че има прост начин за привличане на повече работници: "плащайте повече".

"Сега работодателите казват: "не можем да намерим хора, които да запълнят тези работни места ", но това, което всъщност трябва да кажат, е, че "не можем да намерим хора, които да запълнят тези работни места на заплатите, които предлагаме", казва Мелиса Ботич от либералния Национален женски юридически център. "И така, виждате, че когато имате търсене на работна ръка, трябва да увеличавате заплатите, за да увеличите предлагането".

Официалните данни показват, че някои работодатели са започнали да правят точно това. Предприятията за отдих и хотелиерство повишиха заплатите през април, въпреки че печалбите все още са под нивата отпреди пандемията.

Други стигат и по-далеч. Uber започна своя собствена "стимулираща" програма на стойност 250 млн. долара, за да привлече нови шофьори. Компанията заяви, че разполага с 22% по-малко шофьори, отколкото по това време миналата година, дори когато търсенето на шофьори е нараснало, което повишава цените.

Фабио Сандри, изпълнителният директор на производителя на пилешко месо Pilgrim's Pride, заяви пред анализатори, че компанията му е похарчила 40 млн. долара за увеличаване на заплатите през първото тримесечие на годината. Той каза още, че продължават да инвестират в автоматизация.

Много икономисти очакват недостигът на работна ръка да бъде преодолян, като прогнозират, че с намаляването на случаите на COVID, отварянето на училищата и изтичането на допълнителните обезщетения за безработица през септември, част от работниците ще се върнат. Но някои може никога да не се върнат към работата, която са вършили преди пандемията.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Апцуютна тъпотия.. Меринджеите там не можели да фанат тъпаците там да ги убслужват... правилно... и нема как... нема как да им плащат доход, докато ги обучават да им обслужват роботизацията....
    Ама как? Хм...
    Лошото е как всички меринджеи мрънкат подобно по целия свят - дори китайските вече! На подобни статии единствената цел е - как някой друг да плати за... екстреналитис..

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Крачка напред към световния базов доход ...

    Нередност?
Нов коментар