Безработицата в края на 2021 г. е най-ниска от началото на пандемията

Леко се увеличава броят на икономически неактивните лица, а заетостта намалява

Коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година е 4.5%
Коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година е 4.5%
Коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година е 4.5%    ©  Цветелина Белутова
Коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година е 4.5%    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пазарът на труда продължава да се възстановява, но все още не е достигнал предкризисните си нива, показват предварителните данни на НСИ. Коефициентът на безработица през последното тримесечие на миналата година е 4.5%. Така безработицата продължава да спада след пика от първото тримесечие на 2021 г., когато е била 6.3% и достига най-ниското си ниво от началото на пандемията.

Нивото на безработица е спаднало с 0.7 пункта за година, но остава малко по-високо в сравнение с последното тримесечие на 2019 г. Броят на хората без работа в края на 2021 г. е 146.7 хил. души, като е с около 26 хил. по-малко, отколкото година по-рано и е с около 8 хил. души повече, в сравнение със съответното тримесечие на предкризисната 2019 г. От безработните 15.6% търсят работа за първи път, а останалите 84.4% вече са участвали в пазара на труда.

Трябва да се има предвид, че новите данни не са напълно съпоставими с тези от преди 2021 г., тъй като тогава започва да се прилага нова методология за измерване на работната сила в съответствие с общ регламент за страните от ЕС, посочва НСИ. По новите правила към заетите например вече спадат лицата в майчинство, които получават фиксирано обезщетение, докато селскостопанските производители, чиято основна част от продукцията не е за продажба, а за лична употреба, не се причисляват към тази група.

Заетостта също намалява

Въпреки намаляващата безработица, заетостта също върви надолу. Общата заетост през месеците октомври-декември 2021 г. е 52.6% или 3.080 млн. души. Това е спад както спрямо същия период на предходната година, така и спрямо последните три месец на 2019 г., когато работещи са били съответно 3.127 млн. и 3.223 млн. души.

Най-голям дял от заетите са в сектор услуги - близо 64%, по-малко от една трета са в индустрията, а 6% работят в сферата на селското, горското и рибното стопанство.

Подобна е тенденцията сред групата между 15 и 64 години, която се счита за по-представителна. От нея заети са 2.99 млн. души или 68.5% от населението на тази възраст. Показателят е на почти същото ниво като година по-рано и 1.5 пункта надолу спрямо края на 2019 г.

Намаляването както на безработните, така и на заетите вероятно е отчасти за сметка на лицата, които излизат от работната сила. В края на миналата година икономически неактивни са 2.633 млн. души, които са съответно с 20 хил. и с 32 хил. повече в сравнение със съответните периоди на 2020 и 2019 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1

    Сега, ако Герб бяха на власт, Боко щеше да се изтъпанчи и да каже че въпреки тази безпрецедентна криза и световна пандемия, са успели да свият безработицата.

    Иначе по същество, безработица НЯМА! Който има две ръце, два крака, поне някакво количество функциониращ мозък и ИСКА да работи, има къде да работи.

    Нередност?
Нов коментар