Бюджет 2022: Още пари за всеки протестиращ - от БАН, през земеделци до таксита

Управляващата коалиция засега е решила максималният осигурителен праг да се вдигне на 3400 лв. от 1 април

Председателят на бюджетна комисия в парламента Любомир Каримански (в средата) обяви, че управляващите преговарят със синдикатите около исканията им за увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари.
Председателят на бюджетна комисия в парламента Любомир Каримански (в средата) обяви, че управляващите преговарят със синдикатите около исканията им за увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари.
Председателят на бюджетна комисия в парламента Любомир Каримански (в средата) обяви, че управляващите преговарят със синдикатите около исканията им за увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари.    ©  Велко Ангелов
Председателят на бюджетна комисия в парламента Любомир Каримански (в средата) обяви, че управляващите преговарят със синдикатите около исканията им за увеличение на заплатите на полицаи и пожарникари.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Управляващите са склонни да дадат повече на почти всички, които заплашиха с протести - БАН, музейни работници, земеделци, таксита... Това става ясно от внесените в парламента предложения за промени между двете четения на Закона за бюджета на държавата за тази година. Пари се режат от прокуратурата и обезщетенията за съкращения на държавни чиновници, които явно ще са по-малки.

Вероятно повече средства ще получат и МВР и пожарникарите - преди ден пред "Нова телевизия" председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) заяви, че е в процес на преговори искането на полицейския синдикат за 20% увеличение на основните им заплати. Междувременно днес с протест заплашиха и картофопроизводителите заради липса на помощи...

Така и без това пораздутият откъм текущи разходи Бюджет 2022 ще бъде увеличен в тази му част още повече. Този тип пера обаче се свиват най-трудно, веднъж увеличени, заплати или пари за издръжка не се понижават.

Липсват и исканите от "Демократична България" промени, свързани с максималния осигурителен праг. Правителството предлага от 1 април той да се увеличи с 400 лв. до 3400 лв., а за земеделските стопани с 290 лв. до 710 лв. По информация на "Капитал" на коалиционния съвет на лидерите, който се е състоял тази неделя, се е взело решение да не се внасят предложения в тази посока. Все още обаче не е ясно с колко ще се свие увеличението в осигурителния доход за земеделските производители.

Предложенията тепърва ще се обсъждат в ресорната комисия и в зала, където не са изключени изненади. А и управляващите вече дадоха заявка и за актуализация на бюджета в средата на годината, която да отрази част от политиките, заложени в коалиционното споразумение. Пак преди ден председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански (ИТН) увери, че предстоящата актуализация през лятото няма да е "голямо харчене". "След като видим каква част от капиталовите разходи са реализирани и как се движат, е възможно да има намаление на дефицита", заяви той пред "Нова".

Дребни поправки от управляващите, идеи за милиарди от опозицията

Срокът за внасяне на предложения за промени на Закона за бюджета между двете четения изтече, а входираните текстове от управляващи и опозиция са общо 108. От тях става ясно, че мнозинството е решило да не влиза в схватка с БАН и предлага да му бъдат отпуснати допълнителни 20 млн. лв. за увеличение на заплатите. Средствата за това ще бъдат за сметка на бюджета на прокуратурата. В мотивите се посочва, че се предлага намаление на текущите разходи "предвид отчитането на необходимостта от спешно реформиране и преструктуриране на прокуратурата, с оглед постигане на по-висока ефективност".

Има и още предложения за дребни допълнителни разходи - 7.2 млн. лв. за Министерството на външните работи с цел осигуряване на средства, свързани с членството на България в различни международни институции, 4.8 млн. лв. за командировки на преподаватели от висшите училища, 1 млн. лв. за заплати на българските културните институти в чужбина и 1 млн. лв. повече за заплати на музиканти и хористи на щат към БНР. По 200 хил. лв. се заделят за подкрепа на български общности в чужбина, за неправителствената организация Съюз на тракийските дружества в България и за стопанската академия в Свищов. Повечето от тези нови разходи се предлага да бъдат покрити от фонда (общо за 317 млн. лв.), който правителството обяви, че заделя за преструктуриране на администрацията и за изплащане на обезщетения при съкращения. Така излиза, че е свиването на държавния апарат няма да е в първоначалния размер.

Предлага се и да бъдат заделени още 5 млн. лв. за еднократна подкрепа на дребни и микро земеделски производители, като тези пари ще са за сметка на намаление на капиталовите разходи на МРРБ.

Заради намаления патентен данък на таксиметровите шофьори (на 300 лв.) се предлага общините да се компенсират с трансфер от държавния бюджет. Така секторът, в който от години доходите са на тъмно, и съвсем наскоро получи административно вдигане на цените, получава нов подарък.

Извън общите предложения, от ИТН искат да бъдат заделени 20 млн. лв. за повишаване на заплатите в държавните висши училища, като те да са за сметка на 10 млн. лв. от парите за извънкласни дейности и 10 млн. лв. за сметка на заделените средства за съкращения в публичния сектор. Пак от този фонд ИТН предлага да се вземат още 600 хил. лв. за подкрепа на родителите на деца, които не са приети в общинска ясла или детска градина.

Депутати от ИТН предлагат още държавната субсидия за партиите да стане 1 лв. за глас.

От "Демократична България" пък са внесли текст, който предвижда с ваучерите (които ще са освободени от данъци и осигуровки вече до 200 лв. месечно) да се плащат не само битови сметки за ток и за вода, но и за топлинна енергия и газ.

Председателят на земеделската комисия Пламен Абровски (ИТН) пък настоява БАБХ и ИАГ да останат под шапката на земеделското министерство (идеята на правителството е те да минат към Министерския съвет), както и 10% увеличение на парите за заплати в тези две структури и земеделското министерство. Между другото подобни текстове има и в предложенията на ДПС. Освен това Абровски предлага и плодовете и зеленчуците да се облагат с 9% ДДС.

Най-активни от опозицията пък са ГЕРБ, които настояват за повече средства за множество регионални проекти, чийто сбор вероятно би надхвърлил милиард.

Според ДПС приходите в бюджета са подценени с малко над 1 млрд. лв. заради по-ниска прогнозирана инфлация през тази година. Затова предлагат да бъдат предвидени още разходи - 200 млн. лв. за земеделски помощи.

Казусът с осигурителните прагове

Един от най-дискутираните въпроси при първо четене на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване беше за увеличението на максималните осигурителни доходи, както и този за земеделските производители. Поне засега явно партиите от коалицията са се обединили около предложението на финансовия министър Асен Василев максималният праг да се вдигне още от 1 април на 3400 лв.

Предложения в посока той да остане 3000 лв. са направили и от ГЕРБ, и от ДПС. Движението е внесло още няколко щедри текста. Единият предвижда да отпадне задължението на работодателите да изплащат първите три дни болничен. Другият - от 1 юли пенсиите да се индексират по променена формула за швейцарското правило за 2022 г. В нея по-голяма тежест да има инфлацията и по-малка ръстът на осигурителния доход (съотношение 75 към 25).

Другият спорен момент е свързан с предлаганото увеличение на осигурителния доход на земеделците - от 420 лв. на 710. Правителството иска това да стане рязко, докато на ДПС предложението е той да се увеличи до 460 лв, а на ГЕРБ - 470 лв. Пламен Абровски (ИТН) е внесъл текст, с който предлага този праг да се увеличи до 420 лв., но впоследствие си го е оттеглил.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2
    • + 2

    Веднъж се докопва властта, ще се държи с цената на всичко. Всички протестиращи срещу кръволака Борисов ще си получат мясото на държавната софра, с хубавите заплати, бонуси от хиляди левове. На всички останали ще се подхвърли по нещо да мируват и да не протестират. От цялата работа най-прецакани са младите полезни идиоти. Точно тези които манипулирахте и които ви помогнаха да докопате властта с манипулации, лъжи, популизъм и демагогия. Първо, нищо повече няма да се построи и направи за тях в тази държава и второ ще връщат дългове докато са живи, че и децата им. А много от тези млади хора скоро лека полека ще напуснат и държавата!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Тези мушмуроци раздават като баце преди избори. А можи би наближават избори?

    Нередност?
  • 3
    eli.mih avatar :-?
    Elena Mihailova
    • - 1

    Като Борисов не преизчислявате пенсиите чрез акт.осигурителен доход.Пак ли недъгав вариант като коефиц.за стаж или с натъкмен %? Вариантът е само един,за да не се укриват доходи и за да са пенсиите не големи или малки,а справедливи.Надухте заплати,а пенсиите несправедливо изостават.Нали щяхте да съберете ножицата между стари и нови пенсии,а правите обратното! Това ли е промяната?

    Нередност?
Нов коментар