Заплатите са се повишавали с двуцифрен темп през миналата година

Средното работно възнараждение в края на декември достига 1676 лв., показват данните на НСИ

Сектор туризъм е единственият, в който статистиката отчита, че средното възнаграждение към края на миналата година е под 1000 лв.
Сектор туризъм е единственият, в който статистиката отчита, че средното възнаграждение към края на миналата година е под 1000 лв.
Сектор туризъм е единственият, в който статистиката отчита, че средното възнаграждение към края на миналата година е под 1000 лв.    ©  Велко Ангелов
Сектор туризъм е единственият, в който статистиката отчита, че средното възнаграждение към края на миналата година е под 1000 лв.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През всяко от тримесечията на миналата година средната брутна заплата в страната е растяла с двуцифрени темпове и в края на годината достига 1676 лв. (1300 лв. нетно), показват данните на НСИ. Подобно на кризисната 2020 г. обаче и през изминалата средното възнаграждение в публичния сектор се е увеличавало с по-бърз темп спрямо това в частния сектор. Така в края на четвърто тримесечие то достига 1775 лв., или с 217 лв. над средната заплата на работещите в останалата част на икономиката .

Броят на наетите също се увеличава - с 37.2 хил. спрямо декември 2020 г., и достига 2.27 милиона души. Най-голям ръст на хората на трудов договор има в сектор ИТ и телекомуникации, здравеопазването и туристическия сектор, докато понижение има в търговията и добивната промишленост.

Заплатите по сектори

През четвъртото тримесечие на миналата година средната месечна работна заплата нараства с 12.2% спрямо същия период на 2020 г., като най-голямо e увеличението в секторите, които бяха сред най-засегнатите от ковид кризата. И това не е случайно - ако искат да привлекат хората обратно, компаниите са принудени да вдигат зъвнагражденията.

Това са "култура, спорт и развлечения" - ръст с 23.5%, здравеопазване и социална работа - с 18.9%, и хотелиерство и ресторантьорство - с 18.8%. Въпреки ръста туристическият сектор остава единственият, в който през последното тримесечие на миналата година средната заплата е под 1000 лв. и достига 935 лв. Традиционно пък най-високото средно възнаграждение отчита сектор ИТ и далекосъобщения, като през последните три месеца на миналата година то е 3856 лв. (Колко взима един програмист - повече по темата може да прочетете тук).

И по региони

Разлики в заплащането има не само по сектори, но и по региони. Например в София-град средното брутно възнаграждение през декември 2021 г. вече е 2073 лв., или повече от двойно по-високо спрямо областта с най-ниски заплати - Благоевград, където средната заплата края на миналата година достига 1016 лв.

И все пак в рамките на 12 месеца заплатите растат в почти всички области, а шест от тях отчитат средна над 1400 лв. Областите с най-голям ръст на възнагражденията за година са Разград (с 25%), Смолян (18.6%) и Силистра (увеличение от 17.4%). Минимално понижение статистиката отчита в област Кюстендил (с -0.1%), а в София-град ръстът е само с 2.1%.

Въпреки тези ръстове България продължава да е една от държавите в ЕС с най-ниски разходи за труд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 2
    • + 1

    Да, но тази статистика е не реална. При нисък интересът на търсене в свободният пазар освен IT сектора не виждам как се е увеличило приходите. Особенно и при пандемична обстановка. И още с високите цени на енергийни източници. При НСИ има практика да изпращат всеки месец на фирмите месечна анкета за икономическата обстановката. Секторите които покрива не вярвам и не виждам че може да посочат увеличение на заплатите или персонала. Това може да са съществуващи заплати които са минали от сивия към осветеният сектор.

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    Нисък е интересът на кой пазар? Безработицата намалява ударно. Износът расте до предпандемични нива. Фирмите си актуализират заплатите спрямо инфлацията.

    И за какви анкети говориш изобщо?! Държавата (съответно НСИ) разполага с данните за всеки работник на колко се осигурява. Ако наистина данните не са коректни, заплатите са дори по-високи от представеното. По простата причина че хората в сивия сектор се осигуряват под реалните си доходи.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#1] от "hold_kjeft":

    Впрочем, форумен експерте, само през 2021 г. минималната заплата скочи с 6.5%. Колко стотин хиляди човека обяви министъра, работещи на минимална заплата? Това са минимум 6.5% увеличение за всеки един от тях.

    Какво остава ако са се преквалифицирали както хиляди хора и вместо напр. крупиета (познавам 2-ма преквалифицирани лично), взимат заплати в ИТ сектора. Няколкостотин процента увеличение на заплатата. В този сектор не работят Узбекинстанци все пак. Пак са българи, д'ге в богаташите.

    Нередност?
Нов коментар