Инфлацията надхвърли 9% през януари

Високите цени на горивата и суровините остават в основата на общото поскъпване

С 35% са се повишили цените на горивата спрямо януари 2021 г.
С 35% са се повишили цените на горивата спрямо януари 2021 г.
С 35% са се повишили цените на горивата спрямо януари 2021 г.    ©  Георги Кожухаров
С 35% са се повишили цените на горивата спрямо януари 2021 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Инфлацията в страната се ускорява за единадесети пореден месец и през януари достига 9.1% на годишна база, показват данните на НСИ. Толкова висока стойност за последно е отчетена през ноември 2008 г. Само за месец потребителските цени са се повишили с 1.5% спрямо декември.

Поскъпването е най-осезаемо в транспорта с увеличение над 21% за година. Двуцифрена е инфлацията и при комуналните услуги - 13.2%, а цените на храните са 11.2% нагоре. Именно тези групи са с най-голяма тежест за бюджетите на домакинствата и влияят най-много при изчисляването на потребителската инфлация, но поскъпване се наблюдава в почти всички категории стоки и услуги.

През последните месеци инфлацията върви нагоре навсякъде в развитите страни след започналото възстановяване на икономиките от пандемията и България не е изключение. В основата на глобалния ръст на цените стоят по-скъпите електроенергия и суровини, използвани в производството, както и забавянията по веригите за доставки. Очакванията са инфлацията да остане висока през по-голяма част на тази година, преди да започне да се нормализира.

Транспортът и битовите сметки растат най-бързо

Ръст от 35% на горивата за автомобилите тегли поскъпването в сферата на транспорта, където през януари е измерена инфлация 21.3% на годишна база. Статистиката отчита поскъпване 13.2% на комуналните услуги. Тук отново основен двигател са горивата, като цената на газта е скочила 144% за година, на твърдите горива с 28%, а на топлоенергията - с 19%.

При храните, които пълнят около една трета от потребителската кошница, инфлацията през януари вече се движи с двуцифрен темп - 11.2%. Ръстът е воден от естествените масла и мазнини, които са поскъпнали с над 28%, както и от зърнените храни и зеленчуците, чиито цени са скочили с над 17% спрямо януари 2021 г.

Данните регистрират поскъпване във всички категории продукти и услуги с изключение на "съобщения", които са 5.4% надолу, като понижението се дължи на телефонните услуги и апарати.

На месечна база през януари отново най-много растат цените в сферата на развлеченията и културата, които са 3.8% нагоре, водени от туристическите услуги. Забързва се поскъпването на храните с 2.4% ръст спрямо декември, следвани от услугите на хотели и ресторанти, които са поскъпнали с 2.3% за месец. Спрямо декември цените в сферата на транспорта са се повишили с 0.6%, въпреки че пътническите полети са поевтинели в сравнение с празничния месец.

Цените по света също продължават да вървят нагоре

Повечето развити икономики по света преминават през период на ускорена инфлация. През януари в САЩ тя достигна рекордните за последните 40 години 7.5%, а еврозоната отчете 5.1%. Наличните данни в Евростат показват, че в ЕС с най-висок ръст на цените остават Литва и Естония с около 12% през януари, а с над 8% са още Словакия и Белгия. Европейската статистика измерва инфлацията чрез сравнимия хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ), според който инфлацията в България е 7.7% на годишна база.

БВП на България с ръст от 4.5% през последното тримесечие на 2021 г.

Българската икономика е нараснала с 4.5% през третото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г., показват експресни оценки на Евростат. За същото време икономиката на ЕС е нараснала с 4.8%. Ръстът спрямо периода юли - септември 2021 г. е 1% и е по-висок от средния за ЕС, който е 0.4%.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 4

    С тоя КирчоКокорчов бюджет , ако остане едноцифрено число ще хвърляме капи ...

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 4
    • + 2

    Месеци първи по смъртност, но наш Киро обикаля телевизиите и твърди, че се справили много добре. В цял ЕС инфлацията 5-6%, но тук 9% и от вече 10 месеца никакви мерки да се намали. Държавите вече разчитат на свежи пари от плановете им за възстановяване и подпомагат бизнеса и икономиките си само България още дори няма одобрен план. За сметка на това 3 милиарда лева изтеглен дълг края на миналата година, изхарчени 9 милиарда за декември без никой да разбере защо. Предвидени още 7.2 милиарда лева дълг за тази година. 64% намалели инвестициите. Рекодно ниско увеличение на БВП за Европа за миналата година. Замразени всички инфраструктурни проекти. Мигрантите навсякъде. Престъпността се увеличава. Жертвите от катастрофи рекордни и контролът не се увелиава, дори напротив. Газът с 30% нагоре, токът скоро. Общините издъхват, бизнесът също. Ако някой знае нещо с което да се е справил този Киро без да раздава пари нека да напише! Само обикаляйки медиите и с медийна пропаганда няма да изкара дълго :(

    Нередност?
Нов коментар