🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дневните командировъчни ще бъдат минимум 40 лева на ден

По споразумение с работодателя те могат да бъдат и 80 лв.

Командированите няма да отчитат за какво са похарчили дневните пари, както и до момента. Отчет продължава да се дължи за пътните и квартирните средства.
Командированите няма да отчитат за какво са похарчили дневните пари, както и до момента. Отчет продължава да се дължи за пътните и квартирните средства.
Командированите няма да отчитат за какво са похарчили дневните пари, както и до момента. Отчет продължава да се дължи за пътните и квартирните средства.    ©  Велко Ангелов
Командированите няма да отчитат за какво са похарчили дневните пари, както и до момента. Отчет продължава да се дължи за пътните и квартирните средства.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дневните пари, които всеки командирован в страната ползва безотчетно, да нараснат от 20 на 40 лева, а по споразумение с работодателя ще могат да бъдат определяни и до 80 лева на ден. Това предвижда проект за промени в Наредбата за командировките в страната, които Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа на 21 март. Дневни пари няма да се плащат само когато на мястото на командироването се ползва служебно целодневна безплатна храна, а квартирни - когато се ползва безплатна квартира, предвижда още проектът.

Той е публикуван за обществено обсъждане в края на януари и е минал през всички процедури по събиране на мнения, а също и през специално създадена за целта работна група в социалното министерство с участието на експерти, обсъждан е с представители на работодателите и синдикатите и др.

Сумата на дневните командировъчни пари не е актуализирана от 2008 г., се казва в мотивите. Синдикатите настояват дневните да се актуализират автоматично с темповете на инфлацията или с нарастването на минималната работна заплата, но това не е прието в окончателния проект за промени в наредбата.

В проекта се прецизира правилото, че лица, чиято работа по условие е свързана с пътуване между различни населени места, не следва да се считат командировани, като се изброяват примерно професии като снабдители, доставчици, куриери, раздавачи и др.

Без печат от кметството или хотела

Предвижда се заповедта за командироване да може да се издава не само на хартия, но и като електронен документ, което ще намали административната тежест на фирмите.

Отпада изричното задължение заповедта за командировка да се заверява с подпис, дата и печат от упълномощено служебно лице в мястото на командироването. От една страна, този текст в сегашния му вариант е неприложим, ако командировъчното е електронно. От друга страна, всеки работодател ще има право сам да реши как да се увери, че командированият наистина е бил на посоченото място. С промените се дава възможност на командироващите предприятия сами да преценят дали има необходимост от такава служебна заверка, която понякога създава излишни затруднения на командированите и ненужно административно натоварване - при липса на оправомощено служебно лице командированите трябва да намерят кмета или кметския пълномощник за подпис или пък подпечатват командировъчното в хотела, в който преспиват.

Отменя се и задължението да се пише отчет за свършената работа по време на командироването. Разбира се, за командирования остава задължението да се отчете, но как да стане това ще зависи от вътрешни правила. В момента по правилата на наредбата всеки, който е бил командирован, е длъжен да напише отчет в срок до три дни след завръщането си и да представи фактури за изразходваните средства.

Отчитането на горивото

Променя се и отчитането на горивото, когато командировката се извършва с личен автомобил. В момента пътните средства се изплащат на база само на извънградското движение в километри при най-икономичен режим на съответния автомобил, а за движението в самите населени места не се получават средства. С промяната ще бъдат включени и средства за комбиниран режим на движение - градско и извънградско.

В проекта е предвидено при командировки, по-дълги от месец, по искане на командирования да му се разреши един път месечно през някой от почивните и празничните дни да се завръща в мястото на постоянната му работа, като командироващият покрие пътните разноски за това.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gzh191057292 avatar :-|
    gzh191057292

    Не искам да съм критик, но когато видях думата "преценят" спрях да чета. Харесвам изданието, но редакторите и журналистите трябва да си припомнят правописа - не за пръв път виждам правописни грешки, което е несериозно за което и да е издание!

    Нередност?
Нов коментар