Областният управител спря смяната на директора на велинградската болница

Съдът също забрани вписването и по жалба на досегашния управител на лечебното заведение

Протест на жителите на Велинград и на медиците от болницата в защита на управителя на болницата д-р Гурдев
Протест на жителите на Велинград и на медиците от болницата в защита на управителя на болницата д-р Гурдев
Протест на жителите на Велинград и на медиците от болницата в защита на управителя на болницата д-р Гурдев    ©  Надежда Чипева
Протест на жителите на Велинград и на медиците от болницата в защита на управителя на болницата д-р Гурдев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Решението за отстраняването на д-р Данчо Гурдев като управител на болницата се оказа без каквито и да било мотиви.
  • Това го прави напълно незаконно и областният управител го върна за прегласуване от общинския съвет.
  • Докторът остава на поста и по решение на Окръжния съд - Пазарджик.

Областният управител на Пазарджик Трендафил Величков върна на общинския съвет и кмета на Велинград решението за отстраняване на директора на общинската болница в града като незаконосъобразно. Това стана след жалба на общински съветници от града.

В същото време и Окръжният съд - Пазарджик, спря вписването на нов управител по жалба на досегашния директор д-р Данчо Гурдев.

Така под натиска от протестите на гражданите на Велинград срещу уволнението на директора и на медиците от болницата до две седмици общинските съветници трябва отново да се съберат и да гласуват пак дали да оставят на поста директора.

Д-р Гурдев беше отстранен без ясни мотиви в инфарктно заседание на общинския съвет на 23 февруари. На негово място общинският съвет избра д-р Заприл Пепелов, предишен управител на ДКЦ "Пълмед", което е от групата на д-р Михаил Тиков "Булфарма". Самият д-р Тиков притежава частна болница, която се намира в същия двор като общинската и проявява интерес към общинското лечебно заведение.

Заседанието разцепи общинския съвет и трима съветници от групата на ГЕРБ се обявиха за независими в знак на подкрепа към д-р Гурдев.

Незаконното решение

Д-р Данчо Грудев разказа пред "Капитал", че заседанието е било в четвъртък, а още в петък вечерта, без решението на общинския съвет да е публикувано, неясно кой е подал документите за вписване на новия управител след 17 часа. То е било нотариално заверено и без подписите на общинските съветници.

"Самото решение беше публикувано на страницата на общината в началото на тази седмица", каза д-р Гурдев. Той самият обжалвал на общинския съвет пред Пазарджишкия окръжен съд и едновременно с това е поискал спиране на производството по вписване на промяната в ръководството на болницата в Търговския регистър. Окръжният съд в Пазарджик с определение от 27 февруари спира вписването до произнасяне на решение по съществото на искането дали решението на общинския съвет е законно.

В същото време паралелно с това и областният управител на Пазарджик е извършил проверка на решението и на 1 март 2023 г. го е върнал на общинския съвет за ново обсъждане. Това означава, че отстраняването на д-р Гурдев и назначаването на негов заместник не са влезли в сила и трябва да бъдат разгледани наново от общинския съвет в 14-дневен срок.

В заповедта на областния управител отмяната на решението е мотивирана с това, че то е издадено без мотиви.

"В самото решение липсва фактическа аргументация, даваща основание за отстраняване на досегашния управител на МБАЛ - Велинград. В предложението, направено от името на кмета на общината, също не се съдържа такава фактическа обосновка. Единственият мотив, който е посочен в предложението на кмета на Велинград, е, че в Общинска администрация Велинград е постъпил сигнал относно неизпълнение на задълженията на управителя по договора за управление на болницата, без да е изяснено в какво се изразява това неизпълнение и кои точно клаузи от договора за управление са нарушени. Този мотив е несъстоятелен, което на практика се равнява на липсата на мотиви", смята областният управител.

Той допълва, че според Административно-процесуалния кодекс административният орган освен правни трябва да посочи и фактически мотиви, което не е изпълнено - такива не се съдържат в предложението на кмета, протокола от проведеното заседание на общинския съвет, нито в самото решение.

"При това положение решението страда от съществен порок, защото се явява прието при липса на мотиви", заключава Трендафил Величков.

Ново гласуване на хоризонта

Вчера във Велинград решенията на областния управител и на съда са посрещнати от протестиращите в подкрепа на директора болнични служители и пациенти с оптимизъм. В същото време е имало голям протест пред общината, на който гражданите са искали оставките на кмета и общинските съветници.

По медиите в града е било разпространено анонимно писмо, че служителите в болницата се страхували за живота си и се надяват кметът да удържи на решението си да уволни д-р Гурдев.

"Реално аз не съм отстранен, защото съм направил подобрения в болницата и съм я вдигнал на крака, а защото съм неудобен, разкрих им схемите да доведат болницата до фалит и да оставят града без нея и ги дадох на прокуратурата", казва д-р Гурдев.

Сега той очаква в рамките на следващите две седмици да бъде насрочено извънредно заседание на общинския съвет, на което точката за отстраняването му да бъде преразгледана.