🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От ПП предлагат здравната каса да покрива изцяло лекарствата за високо кръвно

Според лекарския съюз трябва да се увеличи здравната вноска, за да има средства за съвременно здравеопазване

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Как да се намали доплащането от пациентите бе сред основните теми на конференция с представители на здравния сектор.
  • Болните доплащат общо над 2 млрд. лв. годишно и така страната е на първо място в ЕС по този показател.
  • Страдащите от високо кръвно и заболявания на сърцето и съдовете са най-много - около 1 млн. души.

Първата стъпка към намаляване на доплащането от пациентите в здравния сектор е Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да започне да покрива 100% терапията за сърдечно-съдови заболявания, за което сме длъжници на възрастните хора, съобщи доц. Антон Тонев ("Продължаваме промяната"), председател на здравната комисия в последните два парламента, по време на 10-ия Бизнес форум "Фарма", организиран от сп. "Мениджър". В момента пациентите доплащат общо за лекарства 50% над сумата, която отделят здравната каса, здравното министерство и болниците за медикаменти. Тази сума е общо над 2 млрд. лв. годишно и така страната е на първо място по доплащане в ЕС. Болните с високо кръвно и заболявания на сърцето и съдовете са най-голямата пациентска група в България - от около 1 млн. души.

Трябва да се намерят политически сили, които да променят картината в сектора - пациентите няма да имат достъп до новите терапии, ако фармацевтичната индустрия е принудена да подарява лекарства и да връща отстъпки на здравната каса по досегашния маниер. Медицинските дейности страдат от недофинансиране, няма профилактика, няма достатъчно млади лекари, това трябва да се реши или чрез увеличаване на здравната вноска, или чрез увеличаване на финансирането, коментира и д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Най-масовото заболяване

Болните с високо кръвно са най-многобройни, като техните лекарства са най-евтините - средно 15-20 лева месечно. Здравната каса обаче покрива едва 25% от цената на най-евтините медикаменти в групите за контрол на сърдечния ритъм и холестерола. Така тези пациенти доплащат средно около 100 млн. лв. годишно за такива лекарства, което е сравнително малка сума на фона на това, че за лечение на онкологични заболявания НЗОК плаща около 800 млн. годишно, а общият лекарствен пазар надвишава 5 млрд. лв.

Въпреки сравнително малките суми за лекарства за сърдечно-съдови заболявания не всички пациенти имат достатъчно средства да си ги купят - много от тях са в напреднала възраст, не посещават лекар навреме и не се придържат към терапията си. Заради всичко това България е лидер по сърдечно-съдова заболяемост и смъртност в ЕС - всеки от шестте региона попада в печалната статистика с два или три пъти по-висока смъртност от средната в ЕС, която е 370 на 100 хил. души.

В групата на пациентите с високо кръвно има и огромен брой хора, които директно си купуват лекарства от аптеката, тъй като в техния случай доплащането от здравната каса е стотинки и е по-ниско дори от потребителската такса, която плащат на лекаря за рецепта.

Доц. Тонев обяви още, че е нужно държавата да наблюдава и разрешава пациентските програми, които финансират фармацевтичните компании. В момента те са най-общо няколко вида - за доплащане на частично платени от НЗОК лекарства (например лекарството се покрива 75%, но понеже е скъпо, компанията производител доплаща останалите 25%), за тестове и лабораторни изследвания, нужни за назначаване и дозиране на терапията, и др.

"Имам позната, която работи точно това - попълва протокола за лекарства, за да улесни лекарите в услуга на този, който плаща програмата. Това не е пациентска програма и не носи равен достъп до лечение. Смятам, че лекарите, които се занимават с проследяване на ефекта от терапията и с изписване на протоколи, трябва да получават за това такса по подобие на тази, която получават фармацевтите за обработка на тези рецепти", каза още Тонев.

Счупеният солидарен модел

Той коментира още, че трябва да се акцентира върху контрола на изразходването на средствата за здраве, за да може да останат пари за инвестиции в иновации.

"Обществото много отдавна е излязло от солидарния модел на здравеопазване, след като имаме 50% доплащане за медицински услуги, ние сме в хибриден модел и трябва да решим как да продължим нататък, да отговорим защо, след като имаме същите медикаменти, постигаме различни резултати и да реформираме системата", каза Тонев. Той даде за пример ползите от превенцията - тъй като една колоноскопия струва 150 лева, когато е направена в рамките на профилактичен преглед, терапевтичната струва 800 лв., а лечението на напреднал колоректален карцином струва 80 хил. лв.

"Въпрос на държавна политика е да се заплащат генетичните тестове и тестовете за откриване на заболявания. В момента НЗОК покрива терапията, но изследванията се правят по програми, платени от фармацевтичните компании", коментира Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании.

Той коментира още, че се очаква тежка година за сектора, ако няма нов бюджет на НЗОК. "През миналата година индустрията е предоставила на здравната каса отстъпки от цената на стойност 380 млн. лв. Ако няма увеличаване на средствата, при същите условия отстъпките ще надхвърлят 600 млн. лв. И моделът ще се счупи", каза Денев. Това на практика означава дефицит в бюджета на НЗОК, но и все повече компании и лекарства, които напускат България заради огромния ценови натиск и искания на отстъпки.

Според д-р Иван Маджаров, когато се търси причина как българското здравеопазване стигна дотук, отговорът е в това, което не се случи.

"Политиците не довършиха здравната реформа, започнала през 1999 г. - здравната вноска не стана 12%, не се въведоха доброволните здравни фондове, които да подпомагат навлизането на иновативно лечение и терапия, и сме в ситуация на популизъм, при който уж плащаме за всичко, но това става с ниски осигуровки и нисък процент от брутния вътрешен продукт. Докато продължаваме така, регионалният дисбаланс ще се увеличава и всички пациенти ще се стичат към столицата, а цели региони ще останат без лекари. Зависи само от нас да платим повече, за да получим повече", каза той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка

    На никой кандидат-управляващ обаче не му минава и на ум да предлага да се премахне монопола на държавната здравна каса за да се либерализира пазара на здравни услуги.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Доц Тонев, както и всички политизирани лекари на първо място да си гледат пациентите.
    Частни здравни каси е изключително глупава и профанска надежда. Какво се случи преди 15-тина години, когато се наплодиха частните пенсионни дружества? Ами просто усвоиха едни пари от задължените да им ги дават вложители. И измамата лъсна, когато хората започнаха да се пенсионират и "частната" пенсия не стигаше и за тока...

    Гражданинът трябва да е заинтересован да контролира финансите, нужни за неговото лечение.
    Механизмът не е новост - практикува се от години от фондовете за допълнително здравно осигуравяне.
    Има различни пакети мед.услуги на различна цена. Сключваш договор, плащаш таксата и при заболяване събираш анамнезата, рецептата, направленията за специалист или изследване, ПЛАЩАШ всичко това срещу фактури и така събраните документи предоставяш на здравно-осигурителното дружество, което - ако всичко с документите е наред - ти връщат направените разходи. Всичките!

    При тая сестема е невъзможна практиката: Подпиши тук, и тук и тук! и да не знаеш какво правиш и да не се интересуваш какви пари ще източи болницата от НЗОК, защото ти не ги даваш...

    Отговорност и контрол! Това е начинът всяка система да работи.

    Съвсем отделен е въпросът защо това не се прилага.
    Просто е - за да се краде!

    Нередност?
Нов коментар