🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Камарата на ЧСИ предлага всички институции да влязат в електронната препоръчана поща

В XXI век електронната комуникация е абсолютно задължителна, дори и без да има епидемия, коментира председателят на камарата Георги Дичев

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители    ©  Надежда Чипева
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Часове преди заседанието на парламентарната правната комисия, на което трябва да се оформи окончателно проектозаконът за извънредното положение, от Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) подготвят ново предложение за включване в проекта, което да гарантира сигурната електронна комуникация между институциите. Камарата призовава всички държавни институции, включително съдилищата, КАТ, Имотният регистър, Централният регистър на особените залози и др., а също така и банките и всички работещи фирми, да се включат в общата среда за електронна препоръчана поща, поддържана от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ). (Повече за услугата електронна препоръчана поща вижте тук.)

От Камарата предлагат и конкретен нов текст в проекта на Закон за мерките по време на извънредно положение, който да стане нормативното основание за задължителното включване на институциите в системата. Той гласи:

"Задължават се всички държавни органи, общини, съдилища, банки, нотариуси и съдебни изпълнители в едноседмичен срок да е включат в системата за електронна пощенска услуга към Държавна агенция "Електронно управление".

Платформата е част от електронното правителство на България, една налична, функционираща система, която е законово уреден начин за сигурно електронно изпращане и получаване на кореспонденция - електронен аналог на писмо с обратна разписка. Чрез нейното използване ще се елиминира възможността за заразяване с COVID-19, което е напълно вероятно при получаване на хартиени писма, а от друга страна, това ще даде възможност на всички институции да работят в тази извънредна обстановка, се казва в подготвяното писмо на КЧСИ до парламента и ДАЕУ.

Незабавното преминаване на всички органи, банки и фирми към електронно управление е единственият начин да се предотврати пълният колапс на административния и икономическия живот на държавата в състояние на тежка криза, посочват още от камарата.

"В условията на извънредно положение считаме, че е необходимо държавата да използва наличните си ресурси, за да минимизира огромните загуби и колосалното въздействие върху обществото от въведените рестриктивни мерки. В законопроекта за мерките в извънредно положение се обсъжда да се спре работата на съдилища, нотариуси, съдебни изпълнители, което означава на практика блокиране на банковата система и колапс на държавата. Подкрепяйки мерките на правителството за ограничаване разпространението на вируса, не можем да останем безучастни за последиците от готвеното спиране на ключови за държавността функции. Както вече заявихме в официалното ни становище, считаме мярката "спиране на изпълнителни дела" за крайна мярка, която ще лиши стотици хиляди граждани, физически лица от очаквани и събрани средства. Предлагаме, вместо да се приемат мерки, които ще доведат до непредвидими последици, държавата да използва една налична, функционираща система", се казва в писмото, което ще бъде изпратено днес до Народното събрание по електронната поща.

"Държавата, фирмите и гражданите трябва да направят всичко необходимо, за да се ограничат физическите контакти между хората, като същевременно институциите продължат да функционират, за да помагат на хората. В XXI век електронната комуникация е абсолютно задължителна, дори и без да има епидемия", коментира за "Капитал" председателят на КЧСИ Георги Дичев.