🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Частните съдебни изпълнители предлагат удължаване на мерките в защита на длъжниците

От Камарата на ЧСИ са готови със законодателни предложения, свързани с тяхната работа по време на кризата

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители    ©  Надежда Чипева
Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Допълнено в 23,30 на 4 май

До два месеца след отмяната на извънредното положение да продължи действието на някои облекчения за длъжниците, които бяха въведени със закона за извънредното положение. Това предлага Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ) във връзка с изтичащия срок на действие на закона за извънредното положение и намерението на управляващите да вкарат част от противоепидемичните мерки в друг закон, за да се продължи действието им.

Извън това КЧСИ предлага и други мерки за облекчаване на граждани и бизнеса, като например разсрочване и доброволно погасяване на дългове, без да се стига до съд, възможност за доброволни продажби на имущество на публичен търг и др., каквито мерки всъщност многократно са предлагали и досега.

Предложенията на КЧСИ, обявени в понеделник, могат да станат реалност, само със законодателни мерки. В проектозакона за удължаване на мерките и след края на извънредното положение, приет от Министерския съвет в понеделник вечерта на извънредно заседание, се предвижда само двумесечно удължаване на забраната за налагане на запори върху трудови възнаграждения и пенсии, освен за задължения за издръжка и за вреди от непозволено увреждане.

Още два месеца без описи на движими вещи и запори за граждани

От камарата предлагат след отмяната на извънредното положение да не отпаднат всички забрани за принудителни действия, а за период от два месеца да продължат да действат някои ограничения по отношение на длъжници, които са физически лица, като например да не се извършват описи на техни движими вещи и да не са налагат запори на банковите им сметки.

"От една страна, тези действия са най-масови, а точно те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост. От друга страна, с тях изключително силно се навлиза в имуществената сфера на гражданите", коментира председателят на камарата Георги Дичев. Според него това е разумен компромис с правото на кредиторите, тъй като остават възможни останалите изпълнителни способи.

Опция за доброволно и разсрочено погасяване на дългове

Другата група предложения са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и прогнозираното затрупване на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства, каквото вече беше наблюдавано след 2009 г. Камарата предлага да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг, без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да участват в публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

От камарата припомнят, че още миналата година са направили предложението за въвеждане на процедура за доброволно погасяване на задължения като начин за решаване на проблема с малките дългове, които иначе драстично се увеличават при съдебното събиране. В сегашната ситуация обаче това може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания, тъй като значително ще се намалят бъдещите съдебни производства, ще се спестят разходи на гражданите и бизнеса, като им се даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата. При това длъжниците са максимално защитени и могат да я прекратят по всяко време с писмено изявление, че оспорват задължението.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат необходимите им средства и без да плащат лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

От камарата са готови и с конкретни законови текстове за всички предложени от тях мерки, като припомнят, че те бяха първата професионална общност, която реагира с предложения и в началото на извънредното положение. Техният призив от 15 март за спиране на публичните продани и въводите във владение, описите на имущество на физически лица, запори и т.н. намери отражение в закона за извънредното положение.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krasnoselo avatar :-|
    krasnoselo
    • + 1

    Касапите предлагат на овцете сами да се самозаколят за Гергьивден като хуманитарна мярка.

    Нередност?
Нов коментар