🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът отмени такси от тарифата на частните съдебни изпълнители - не били достатъчно ниски

Решението е на първа инстанция и със сигурност ще бъде обжалвано, съдът не се мотивира защо таксите не са икономически обосновани

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) постанови днес изненадващо решение, като отмени текст от тарифата за таксите на частните съдебни изпълнители (ЧСИ), с който през 2013 г. бяха намалени пропорционалните такси за изпълнение на парични вземания. Мотивите на съда са, че намалението на пропорционалните такси, извършено с постановление на Министерския съвет (МС) през 2013 г., не е достатъчно. Затова съдът отменя така намалените такси и указва на МС да постанови нови, по-ниски, без да пояснява въз основа на какъв анализ констатира това. (Отменената скала виж в карето най-отдолу.)

Решението е взето при едно особено мнение, то не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав. Пред "Капитал" председателят на Камарата на ЧСИ Георги Дичев заяви, че организацията ще го обжалва с мотива, че е изцяло необосновано.

Тарифата за таксите и разноските към Закона за частните съдебни изпълнители е приета с Постановление на МС през 2006 г. и още тогава е била атакувана пред ВАС, включително и по отношение на размера на таксите. Съдът е отхвърлил жалбите и обявява тарифата за законосъобразна и икономически обоснована.

През 2013 г., след промяна в ГПК, в тарифата бяха направени промени, които водят до намаление на таксите от 2006 г., включително и с въвеждане на новото ограничение в ГПК, че размерът на таксата не може да надвишава 10% от задължението.

Сега обаче съдът приема, че това намаление е "символично" по отношение на пропорционалните такси - само с 5 лева. То не е довело до намаляване на икономическата тежест, а оттам - до подобряване на бизнес климата и до намаляване на задължнялостта, каквато цел е била поставена при огласяването на промените, казват в мотивите си двете съдийки Павлина Найденова (председател на състава) и Даниела Мавродиева. Съдът констатира, че постановлението на МС е прието изцяло при спазване на законовата процедура, а от друга страна, "формално" е спазен и материалният закон - "формално в минималната си част предложението отговаря на изискването от закона да не надвишава една десета от задължението". Това обаче не е достатъчно, за да се приеме предложеният размер на таксите за икономически оправдан и пропорционален на разходите, свързани с предоставяната услуга, приемат две от съдийките в състава.

Любопитно е особеното мнение на докладчика по делото съдия Полина Богданова, която счита, че жалбата е неоснователна. Няма логика, казва тя, през 2007 г. съдът да приеме, че по-високите такси в първоначалната редакция на тарифата са законосъобразни и икономически оправдани - при тогавашната обстановка, а сега намаленият размер на таксите, макар и минимално (само с пет лева), да се приеме за икономически необоснован и непропорционален на разходите. "Видно от данните за размера на минималната работна заплата и другите икономически показатели, следени от Националния статистически институт, доходите на населението се увеличават, но пропорционално се увеличават и всички разходи, включително тези за предоставяне на услуги от частните съдебни изпълнители, поради което намалените размери на пропорционалните такси са съразмерни на разходите и икономически оправдани", казва съдия Богданова.

"Тарифата към Закона за ЧСИ е единствената тарифа в България, която вече близо 15 години постоянно се намалява. През 2013 г. таксите на ЧСИ за пореден път бяха драстично намалени с измененията в ГПК, а тарифата се измени само за да отговори на новите разпоредби на кодекс. Противно на твърдяното, при това изменение в тарифата някои такси паднаха десетократно", коментира пред "Лекс" Георги Дичев. Той дава за пример таксата за опис, която след промените се определя в размера на по-малката стойност между вземането или цената на описаното имущество и по тази причина размерът й пада многократно.

Същевременно Дичев отбелязва, че намаленията на пропорционалните такси през 2013 г. не са били основната цел на тези промени в тарифата. Основната причина за тях е необходимостта да се приведат таксите в съответствие с новото тогава ограничение в ГПК за десетпроцентов таван на пропорционалните такси.

Отменената скала

За изпълнение на парично вземане се събира такса върху събраната сума, както следва:

а) до 100 лв. - 10 лв.;

б) от 100 до 1000 лв. - 10 лв. + 10 на сто за горницата над 100 лв.;

в) от 1000 до 10 000 лв. - 100 лв. + 8 на сто за горницата над 1000 лв.;

г) от 10 000 до 50 000 лв. - 820 лв. + 6 на сто за горницата над 10 000 лв.;

д) от 50 000 до 100 000 лв. - 3220 лв. + 4 на сто за горницата над 50 000 лв.;

е) над 100 000 лв. - 5220 лв. + 2 на сто за горницата над 100 000 лв.