🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ЕСПЧ: Държавите могат да въвеждат задължителни ваксинации; Георги Чолаков е новият зам.-председател на Върховния административен съд; Изпитът за юридическа правоспособност ще е през декември

Любомир Гайдов е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на Втора колегия. За избора му гласуваха 11 от членовете на Съдийската колегия на ВСС, трима бяха против. Гайдов два пъти бе зам.-министър на здравеопазването - в първото правителство на ГЕРБ, както и в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във ВАС е от 2017 г.
Любомир Гайдов е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на Втора колегия. За избора му гласуваха 11 от членовете на Съдийската колегия на ВСС, трима бяха против. Гайдов два пъти бе зам.-министър на здравеопазването - в първото правителство на ГЕРБ, както и в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във ВАС е от 2017 г.
Любомир Гайдов е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на Втора колегия. За избора му гласуваха 11 от членовете на Съдийската колегия на ВСС, трима бяха против. Гайдов два пъти бе зам.-министър на здравеопазването - в първото правителство на ГЕРБ, както и в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във ВАС е от 2017 г.    ©  Георги Кожухаров
Любомир Гайдов е новият заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС) и ръководител на Втора колегия. За избора му гласуваха 11 от членовете на Съдийската колегия на ВСС, трима бяха против. Гайдов два пъти бе зам.-министър на здравеопазването - в първото правителство на ГЕРБ, както и в служебния кабинет на Огнян Герджиков. Във ВАС е от 2017 г.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Очаквано Пленумът на Висшия съдебен съвет откри процедура за избор на прокурор по разследването срещу главния прокурор и веднага след това спря процедурата до произнасяне на Конституционния съд по делото срещу промяната в закона, с която бе въведена фигурата на специалния прокурор.

По предложение на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подкрепи Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС и ръководител на Втора колегия.

Директорката на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева беше преназначена за втори петгодишен мандат начело на институцията. Решението на управителния съвет бе взето с 6:1 гласа, срещу преназначаването гласува единствено председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който се противопостави това да става без конкурс.

//ТОП 3

Съдът в Страсбург: Държавите могат да въвеждат задължителна ваксинация и санкции за неспазването й

Държавите по своя преценка могат да въвеждат задължителни ваксинации и санкции за неспазването им в интерес на общественото здраве и правата на всички хора и при спазване на пропорционалността на тези мерки. Това е основният извод от дългоочаквано решение на Голямата камара на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което задава базисните стандарти за спазване на човешките права в политиката по ваксинацията, а темата е особено важна от години със засилването на антиваксърските настроения в международен мащаб. Делото Vavřička and Others v. the Czech Republic е образувано по шест жалби на чешки граждани, а конкретният повод са детските ваксинации, но стандартът, който съдът задава, е общовалиден. Още по темата тук

Европейската прокуратура окончателно отхвърли четирима от десетте кандидати за български делегирани прокурори, трима са назначени

Колегията на Европейската прокуратура окончателно отхвърли четирима от десетте предложени от България кандидати за европейски делегирани прокурори, а други трима назначи. Това става ясно от кратко съобщение на сайта на институцията в сряда. Неофициално стана известно, че назначените са Димитър Беличев (от Пловдивската окръжна прокуратура), Бойко Калфин (Окръжна прокуратура - Кюстендил) и Светлана Шопова от Софийската градска прокуратура. Имената на отхвърлените не са съобщени. От колегията съобщиха, че те не отговарят на всички критерии за допустимост, тъй като нямат достатъчно опит с оглед длъжностите, които са заемали в българската съдебна система. Все още се преценяват кандидатурите на останалите трима номинирани, от които е поискана допълнителна информация за техния професионален опит.

Новият състав на Софийския адвокатски съвет се зае с решаването на дългогодишните проблеми на столичната Осигурителна каса "Адвокат"

Разходите на ОК "Адвокат" от години не могат да бъдат покрити от членския внос на адвокатите, членуващи в касата. Поради това в периода от края на 2018 г. до края на 2020 г. се е формирал дефицит (74 854.88 лв. към 7 април т.г.), който е бил "компенсиран" за сметка на внасяните осигурителни вноски от адвокатите от Софийския адвокатски съвет (САК). Вноските на адвокатите се превеждат към НАП със закъснение, като с тях се плащат предишни вноски. Това води до непрекъснато забавяне в плащанията, начисляване на лихви за забава, прекъсване на здравноосигурителни права и др. Това са констатациите в доклад за финансовото състояние и дейността на ОК "Адвокат", огласен от (САК). Новото ръководство на САК ще уведоми управителния съвет на касата, ще извести и Висшия адвокатски съвет, като отправи предложение да се предостави спешно финансиране за покриване на недостига в касата.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Президентът е властелинът на времето, партиите - в плен на обещанията, а следващите избори са зад ъгъла >> Конституцията дава ясни процедури, но и достатъчно свобода на държавния глава в консултациите по съставяне на правителство - коментар на Вержиния Велчева.

Не обявяваме Бойко Методиев Борисов за избран за депутат >> Казусът с отказа от депутатски мандат преди обявяването на списъка с новоизбраните народни представители в следващия парламент предизвиква полярни оценки сред конституционалистите от няколко години, откакто тази практика започна да набира сили.

Съдът потвърди: Няма престъпление при продажбата на "Каолин" >> Наказателното производство срещу Иво Прокопиев и другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" АД е окончателно прекратено поради липса на престъпление. Това стана 9 години след продажбата и повече от 3.5 години след повдигане на обвинението.

Какви опасности крие новият турски закон за социалните медии >> ЕС твърди, че свободата на словото е твърде важна, за да бъде регулирана от компании. Активисти пък твърдят, че турският закон за социалните медии показва колко опасно е да бъде регулирана от правителствата.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Адв. Даниела Доковска: Днес повече от всякога никой не може да разследва главния прокурор. Конституционният съд прие, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор. Парламентът обаче отне това правомощие на прокурорите, като създаде уникалната фигура на "прокурор по разследването на главния прокурор или негов заместник". Новият орган още не е избран, не е известно колко време той ще съществува само де юре, но не и де факто >> Свободна Европа

ЕСПЧ ще тълкува дефиницията за домашно насилие в България и условието "системност". Жалбата е подадена през ноември 2020 г. и приоритено е комуникирана на българското правителство, като е определена за "водещ случай". Дефиницията на домашно насилие у нас не е коректна, защото акцентира на критерия системност, а не на връзката на зависимост между извършител и жертва, коментира адвокатът по делото Наташа Добрева >> ДеФакто

Може ли прокуратурата да използва данни от преписки, за да се защитава по граждански дела. Този въпрос поставя Административен съд - Благоевград, в преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз. Поводът е дело срещу решение на Инспектората към Висшия съдебен съвет, отхвърлил жалбата на гражданин, че прокуратурата е използвала неправомерно личните му данни в два случая >> Лекс.бг

Съдът обяви, че прокуратурата не е работа на гражданите. Софийският административен съд отхвърли жалбата на в. "Сега" срещу отказа на прокуратурата да предостави информация за сравнителноправния анализ, върху който стъпва концепцията на обвинението за промени в НПК. Според съда журналистите нямат правен интерес от тази информация, а прокуратурата не е извършила сериозно нарушение, като не е посочила правното основание да откаже информацията >> Сега

Мартенският брой на сп. "Адвокатски преглед" е посветен на д-р Константин Стоилов по случай 120-годишнината от смъртта му и съдържа книгата на Иван Плачков за живота и дейността на този изтъкнат български адвокат, политик и общественик.

//СЪДЕБНИ

Местен партиен лидер осъди България в Страсбург заради статуя на Димитър Благоев, преоблечена като Дядо Мраз

Калоян Ханджийски, който през 2013 г. беше осъден на 100 лв. глоба, задето боядисал в бяло и червено статуята на Димитър Благоев в Благоевград и му сложил шапка на Дядо Коледа и надпис "Дядо Мраз", осъди България в Страсбург за намеса в свободата на изразяване (решение по делото "Ханджийски срещу България"). Действията на Ханджийски, който бил местният лидер на ДСБ в града, могат да се разглеждат както като сатиричен, така и като политически протест, но той не е действал насилствено, нито е повредил статуята. Те по никакъв начин не създават риск за обществената безопасност, казва съдът в поредното решение за България, в което разяснява стандартите на правото на изразяване. Фактът, че размерът на глобата е скромна сума, при това наложена по Указа за борба с дребното хулиганство, а не за престъпление по НК, не променя обстоятелството, че в случая наложените санкции не са необходими в едно демократично общество. България е осъдена да плати 2000 евро обезщетение, да върне равностойността на глобата от 100 лв. заедно с лихвите, както и да плати 2800 евро за разноски.

ВАС обяви за нищожна методиката, по която фонд "Земеделие" налага санкции за европроекти

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкции за нарушения по подмярката "Инвестиции в земеделски стопанства" по Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. Мотивът е, че изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" (тогава Румен Порожанов), който е утвърдил методиката, не е имал правомощия да издава такива нормативни административни актове, а и актът не е обнародван в Държавен вестник. Проблемът е известен отдавна, междувременно през 2019 г. парламентът промени закона, като със задна дата бе овластен директорът на фонд "Земеделие" да издава методики за налагане на санкции.

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Изпитът за юридическа правоспособност ще е през декември

Изпитът за придобиване на юридическа правоспособност тази година ще е през декември. Това се предлага с промени в Наредба №1 от 2019 г. за придобиване на юридическа правоспособност, публикувани за повторна консултация след постъпили становища в тази насока. Така се дава възможност на всички завършили да се явят на изпит, включително и тези, чиито държавни изпити се забавиха заради пандемията. Удължава се с една година - до края на 2022 г., срокът за създаване на публичен регистър на лицата, придобили юридическа правоспособност. Според мотивите това се налага заради необходимостта от технологично време за изготвянето на техническата спецификация, одобряването ѝ от Държавна агенция "Електронно управление" и провеждане на обществена поръчка.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар