🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Върховните съдии избират конституционен съдия измежду четири кандидатки

Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова ще се състезават за деветгодишен мандат в Конституционния съд

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Новият конституционен съдия от квотата на върховните съдии ще стане известен в четвъртък. Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд е насрочено за утре от 9,30 часа, ще се проведе онлайн и на него съдиите от двете съдилища трябва да изберат своя представител в Конституционния съд (КС) за следващия мандат от девет години, който ще встъпи в длъжност на 15 ноември на мястото на Георги Ангелов, чийто мандат изтече.

Съставът на КС се подновява на всеки три години с четирима нови съдии, избрани от три квоти. При тазгодишната ротация президентът също назначава един нов съдия, той вече посочи своя кандидат - проф. Янаки Стоилов. Парламентът трябва да избере двама съдии, като единият ще встъпи в длъжност през февруари. Вече е очевидно, че Народното събрание няма да може да излъчи конституционен съдия за клетвата, която е насрочена за 15 ноември.

Изборите за нови конституционни съдии се провеждат в обстановка на сериозни политически и обществени вълнения, предизвикани от последните решения на КС, което само по себе си е поредно доказателство за значението на този орган в политическата система на държавата. Общественото недоверие, с което бяха посрещнати тези решения, макар и да са гласувани с голямо мнозинство, както и политическото и обществено противопоставяне, което предизвикаха, показват непрекъснато спадащия авторитет на КС и необходимостта от изпращането в него на професионални авторитети, доказали независимостта си. Обикновено това важи в най-голяма степен за излъчените от съда.

Срокът за номинации за утрешния избор изтече във вторник. Официално са издигнати четири кандидатури - и четирите са на съдийки от ВАС, което не е изненадващо, защото между двете съдилища има неофициално джентълменско споразумение да редуват избраниците си - веднъж от ВАС, веднъж от ВКС, а когато е ред на върховните съдилища да излъчат двама съдии наведнъж, квотата се поделя. Интригата е колко от съдиите във ВКС ще участват в него и кого ще подкрепят. Към момента съдиите във ВКС с право на глас (без командированите) са 90, а съдиите във ВАС - 97.

Тази година кандидатурите са на съдийките Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова. Неофициално се коментира, че председателят на ВАС Георги Чолаков стои зад кандидатурата на Ваня Анчева, което означава, че мнозинството от съдиите във ВАС ще гласуват за нея - след няколкогодишно кадруване на Чолаков във ВАС голямата част от съдиите там съобразяват мнението си с него.

Ваня Анчева има 33 години стаж като съдия, а от 2014 г. е председател на Седмо отделение във ВАС, което гледа дела, свързани с конфликт на интереси, документи за самоличност, електронните съобщения, регулирането на радио- и телевизионната дейност, движение по пътищата, защитените територии, частната охранителна дейност, туризма, лицензите, защитата на потребителите, защитата на интелектуалната собственост и др. Името й, както и на повечето съдии, е непознато на широката публика, макар че м.г. публикации в различни медии я замесиха в спекулации около изтеклата комуникация между бизнесмена Пламен Бобоков и президентския съветник Пламен Николов, в резултат на което Бобоков получава решението на ВАС за освобождаване на либийския танкер "Бадр", преди още да бъде подписано от съдиите. Според коментари в медиите само съдиите от състава са можели да предоставят този текст, а това са Ваня Анчева, която е и докладчик, Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова.

За разлика от Анчева, Соня Янкулова е считана за неофициален опонент на Чолаков, човек от малцинството в съда. Янкулова беше конкурент на Георги Чолаков за председател на ВАС през 2017 г., концепцията и цялостното й представяне бяха блестящи, но очаквано не беше избрана, защото никога не се е вписвала в статуквото, което управлява съдебната система. Пет години е била зам.-председател на СГС, оглавява първото административно отделение на съда, преди да административното правосъдие да се отдели от гражданското. Соня Янкулова е била заместник-министър на отбраната (2001 - 2008 г.), на вътрешните работи (май 2008 - юли 2009 г.). Считана е за перфектен съдия. По повод на предстоящия в четвъртък избор "Съдийски вестник" публикува нейно особено мнение "по придобило публична известност дело, по което съдия Янкулова зае независима позиция, конфронтираща я с изпълнителната власт. Делото е образувано по жалба на група акционери в "Корпоративна търговска банка" АД срещу акта на БНБ, с който е отнет лицензът на банката за извършване на банкова дейност". Във входящия текст на публикацията се казва още, че съдия Соня Янкулова "е доказала почтеността, изключителната си юридическа компетентност и неконформизъм по всичките си дела".

Съдия Йовка Дражева има 34 години стаж, във ВАС работи от 2001 г., а преди три години става ръководител на Пето отделение, което гледа дела за уволнения на държавни служители, опазване на околната среда, защита на личните данни, хазарт, валутен закон, финансови одити и др.

Севдалина Червенкова е започната стажа си в системата като съдия-изпълнител, а от 1998 г. до 2008 г. е в Софийския градски съд, след което е повишена във ВАС.

Заседанието на общото събрание на двете върховни съдилища ще се излъчва онлайн. Гласуването ще се проведе последователно в съдебните сгради на двете върховни съдилища - първо във ВКС, после във ВАС, при спазване на противоепидемичните мерки. То ще се проведе последователно. Членовете на комисията ще обявят резултата, след като приключи гласуването на съдиите от ВАС.

Все още няма коментари
Нов коментар