Седмичен бюлетин за правни новини

Управляващите се отказаха да правят регистърна реформа през преходни разпоредби на бюджета; Кабинетът форсира създаването на закон за реакция при външни санкции от типа на "Магнитски"; Проект на закон за колекторите ще бори лошите практики

Точно седмица след като председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров бе изслушан от парламентарната антикорупционна комисия (на снимката), парламентът единодушно гласува оставката му, считано от 1 март. Цацаров сам подаде оставка в средата на януари и така изпревари предстоящите реформи в комисията, които така или иначе щяха да доведат до отстраняването му.
Точно седмица след като председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров бе изслушан от парламентарната антикорупционна комисия (на снимката), парламентът единодушно гласува оставката му, считано от 1 март. Цацаров сам подаде оставка в средата на януари и така изпревари предстоящите реформи в комисията, които така или иначе щяха да доведат до отстраняването му.
Точно седмица след като председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров бе изслушан от парламентарната антикорупционна комисия (на снимката), парламентът единодушно гласува оставката му, считано от 1 март. Цацаров сам подаде оставка в средата на януари и така изпревари предстоящите реформи в комисията, които така или иначе щяха да доведат до отстраняването му.    ©  Цветелина Белутова
Точно седмица след като председателят на антикорупционната комисия КПКОНПИ Сотир Цацаров бе изслушан от парламентарната антикорупционна комисия (на снимката), парламентът единодушно гласува оставката му, считано от 1 март. Цацаров сам подаде оставка в средата на януари и така изпревари предстоящите реформи в комисията, които така или иначе щяха да доведат до отстраняването му.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Парламентът единодушно гласува оставката на Сотир Цацаров като председател на антикорупционната комисия КПКОНПИ, но той остава на поста до 1 март. Междувременно КПКОНПИ обяви, че започва проверка срещу главния прокурор Иван Гешев, след като се е самосезирала от изявления на правосъдния министър Надежда Йорданова пред медиите, че в министерството са постъпили много сигнали за нарушения на Гешев. Преди две седмици ВСС възстанови Цацаров като прокурор във Върховната касационана прокуратура и се очаква след 1 март, той да се върне като прокурор под ръководството на Иван Гешев.

Парламентарното мнозинство създаде временна комисия за промени в конституцията, чиято цел е чрез публични дискусии с експерти да се постигне съгласие за необходимите промени. Трите опозиционни партии - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", отказаха да участват със свои представители в комисията. Междувременно ДПС представи своя концепция за промени в конституцията, но първо в Брюксел, на среща на Мустафа Карадайъ с депутати от АЛДЕ, а после и пред парламентарните групи у нас.

В петък главният прокурор Иван Гешев се срещна с премиера Кирил Петков в Министерския съвет. От прессъобщението на МС стана ясно, че Гешев е апелирал да не бъдат закривани специализираните съд и прокуратура, а премиерът Кирил Петков е потвърдил "решението на правителството, изразено чрез качения за обществено обсъждане законопроект за промени в Закона за съдебната власт - а именно, че двете специализирани звена следва да бъдат закрити заради слабите им резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност, както и други системни недостатъци".

48 "стресирани" депутати от ГЕРБ, "Има такъв народ" и "Възраждане" поискаха от Конституционния съд (КС) да обяви за противоконституционно решението на парламента, според което в сградата му се допускат хора само със зелен сертификат, съобщава lex.bg. Докладчик по делото е проф. Янаки Стоилов.

На 8 февруари, вторник, се очаква КС да обяви решение по въпроса дали правосъдният министър разполага с правомощие да внася предложение във ВСС за предсрочно освобождаване на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Положителен отговор на този въпрос ще даде възможност на министър Йорданова да внесе ново предложение във ВСС за отстраняване на главния прокурор.

//ТОП 3

Управляващите оттеглят законодателно предложение за регистърна реформа заради сбъркана законодателна техника

В рамките само на три дни управляващите първо инициираха важни структурни реформи през преходните разпоредби на закона за бюджета, а след острата негативна реакция обявиха, че ги оттеглят. Изненадващо във вторник Министерският съвет внесе в парламента проект на закон за бюджета със 106 параграфа преходни и заключителни разпоредби, вместо 17, колкото бяха в проекта, изпратен за обсъждане. Сред множеството законови промени, които се предлагат в тях, фигурира и мащабна регистърна реформа, състояща се в механично обединяване на всички регистри в една Държавна агенция по вписванията към МС, като в нея се влеят Агенцията по вписванията, Агенцията по кадастъра, ГРАО и Централният регистър на особените залози. Предлага се заличаване на фигурата на съдиите по вписванията, като те да бъдат преназначени в агенцията като длъжностни лица по вписванията. Пак в преходните разпоредби е вкарана и оспорвана промяна в Гражданския процесуален кодекс, първоначално пусната за обществено обсъждане като самостоятелен закон, с която се предлага прехвърляне на процесуалното представителство на държавата от Министерството на финансите към Министерството на правосъдието. В петък на заседание на правната и на бюджетната комисия управляващите обявиха, че ще оттеглят всички преходни разпоредби, които не са минали през нормалната процедура на разглеждане на законопроекти.

Правителството форсира създаването на нов закон за реакция при външни санкции от типа на "Магнитски", след като ВАС обяви за нищожно решението на служебния кабинет за създаване на разширен списък

До седмици правителството ще внесе в парламента нов законопроект, който да създаде правила за реакция при налагане на външни санкции на български граждани, аналогични на тези по закона "Магнитски". Това обяви вицепремиерът Асен Василев в парламента ден след като два различни тричленни състава на Върховния административен съд обявиха като първа инстанция, че Решение №441 на МС от 4 юни м.г. за предприемане на действия във връзка с наложените от САЩ санкции на български лица е частично нищожно, специално в частта за създаване на разширен списък на засегнатите от санкциите "Магнитски". Решенията на ВАС, обявени едновременно в четвъртък, са по делата, образувани по жалби на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева (решението вижте тук) и на свързаното с Васил Божков "Интернюз 98" ООД със съдружници Елена Динева и "Нове интернал" ЕООД (решението тук). Актът на МС е нищожен, тъй като е издаден при липсата на компетентност - няма нормативна основа за приемането му. За да може националните власти да предприемат действия във връзка с наложени санкции по закона "Магнитски", трябва да има национален закон, се казва в решенията на съда.

ВАС с ново тълкувателно решение: Няма законова презумпция, че доходът с неустановен произход е от трудова дейност и съответно върху него се начисляват осигуровки

Няма законова презумпция, че доходът с неустановен произход, констатиран при данъчна ревизия при особени случаи по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (чл. 122 ДОПК), е от трудова дейност и съответно представлява осигурителен доход. В тези случаи в тежест на данъчните е да докажат, че върху този доход се дължат осигуровки. Това се казва по същество в Тълкувателно решение №2/2022 г. на Върховния административен съд (ВАС), по което се поставя въпрос дали доходът с неустановен източник по чл. 122, ал.1, т. 2 и 7 ДОПК (укрит доход и/или недостиг на парични средства), който формира основа за облагане с данък, представлява и осигурителен доход, върху който се начисляват задължителни осигурителни вноски, и върху кого пада тежестта за доказване, че този доход е от трудова дейност.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Цацаров ще проверява Гешев, както Гешев ще проверява Цацаров >> Месец преди председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров да освободи поста си след подадената оставка от 1 март, от комисията обявиха, че започват проверка срещу главния прокурор. КПКОНПИ анонсира и законопроект за реформирането й, в който изобщо не се предвижда сериозна промяна в статута на антикорупционната комисия, а запазването й практически в сегашния й вид.

Защо имунитетът на Елена Йончева като евродепутат няма да "изгори" >> Правната комисия на Европейския парламент отказа да свали имунитета на евродепутата от ПЕС Елена Йончева, поискан от главния прокурор Иван Гешев в края на ноември 2019 г. по обвинение в пране на пари. Предстои гласуване в пленарната зала. В доклада на комисията се отчита влошаването на състоянието на върховенството на правото в България и се отбелязва, че обвиненията срещу Йончева изглеждат политически мотивирани.

Главният съдебен инспектор за бонусите: Не може да се вини, че хората се възползват от закона >> В просторен отговор по повод медийни информации главният съдебен инспектор Теодора Точкова заявява, че е въпрос на личен избор инспекторите да се възползват от законовата възможност за кариерен бонус, даващ възможност да поискат възстановяване в системата на по-висока длъжност от заеманата преди.

Казусът "ЦУМгейт": затворен институционално, но отворен с нови въпроси >> На 27 януари Сотир Цацаров заяви пред парламентарната комисия за борба с корупцията, че допускът му до класифицирана информация е отнет във връзка със срещата му през 2017 г. с бизнесмена Сашо Дончев в ЦУМ. Така случаят, придобил публичност като "ЦУМгейт", се завърна с нови въпроси, които се добавят към старите, неполучили отговор години наред.

Кого да осъдя: за идеите на управляващите да "дисциплинират" журналистите

На 19 януари в парламентарната медийна комисия се разразиха дебати по темата за въвеждане на допълнителна отговорност за журналисти и издатели. Обсъждането остави впечатлението, че част от депутатите не са запознати с действащите регулации по отношение на журналисти, медии и издатели. Те настояваха за засилена наказателна отговорност за неподписани публикации и "дисциплиниране" на сайтове и телевизии.



//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Съдия Васил Петров: Необмислен законопроект може да направи невъзможно пътуването с дете в чужбина. МВР e изгoтвилo законопроект зa промени в Закона зa чyждeнцитe, с който пo усвоен нормотворчески oбичaй с преходните и заключителните разпоредби ce измeнят и други закони, включително и Ceмeйният кодекс. Ако този проект бъде приет бeз сериозни измeнeния, мoжe дa направи нeвъзмoжнo пътyвaнeтo нa дeтe с родител в чyжбинa >> Дефакто

"Без особено старание" - защо баща, лишен с години от детето си, осъди България в Страсбург. Властите не са успели да предприемат всички разумно очаквани мерки за съдействие на баща, лишен от контакт с детето си, констатира ЕСПЧ в решението си по делото "Павлови срещу България". Държавата, в лицето на институции като социални служби, Агенцията за закрила на детето, съдебни изпълнители, полицията и прокуратурата само привидно са проявявали активност >> lex.bg

//ПРОЕКТИ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ

Проект на закон за колекторите ще бори лошите практики по събиране на дългове

Проект на Закон за събиране на вземания по потребителски договори, публикуван за обществено обсъждане със срок само 14 дни, си поставя за цел прекратяване на лошите практики на дружествата за събиране на вземания, като се въведат строги и ясни правила и ограничения, забраняващи натиска над гражданите, но в същото време изсветляващи работата на колекторските фирми при баланс между интересите на кредиторите и правата на гражданите. Законът предвижда само дружества, вписани в специален единен регистър към министъра на икономиката и индустрията, да могат да събират вземания от потребители. Контролът върху тях ще се извършва от Комисията за защита на потребителите. Забранява се на отделни физически лица да събират задължения, както и на осъждани лица участват по какъвто и да е начин в колекторски фирми. Ако потребителят смята, че не е длъжник, ще може да прекрати извънсъдебното събиране от купувач на вземането, като оспори задължението си. Първоначалният кредитор е длъжен да уведоми длъжника за прехвърлянето на вземането му на дружество за събиране на вземания, като даде възможност на длъжника доброволно да изпълни задължението в 14-дневен срок с посочване на банкова сметка или друг начин за плащане.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар