Седмичен бюлетин за правни новини

Кадрови вълнения и институционални конфликти белязаха седмицата; Съюзът на съдиите изпрати на президента визия за конституционни промени; Тръгва процедурата за избор на нов ВСС

Заместник-председателят на настоящото 47-мо Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева е сочена като фаворит за едно от двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота. Митева беше председател на предишните два краткосрочни парламента и първоначално бе спрягана за председател и на настоящото Народно събрание, но бе изместена от Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Още тогава се заговори, че тя ще бъде компенсирана с място в КС.
Заместник-председателят на настоящото 47-мо Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева е сочена като фаворит за едно от двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота. Митева беше председател на предишните два краткосрочни парламента и първоначално бе спрягана за председател и на настоящото Народно събрание, но бе изместена от Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Още тогава се заговори, че тя ще бъде компенсирана с място в КС.
Заместник-председателят на настоящото 47-мо Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева е сочена като фаворит за едно от двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота. Митева беше председател на предишните два краткосрочни парламента и първоначално бе спрягана за председател и на настоящото Народно събрание, но бе изместена от Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Още тогава се заговори, че тя ще бъде компенсирана с място в КС.    ©  Юлия Лазарова
Заместник-председателят на настоящото 47-мо Народно събрание от "Има такъв народ" Ива Митева е сочена като фаворит за едно от двете вакантни места в Конституционния съд от парламентарната квота. Митева беше председател на предишните два краткосрочни парламента и първоначално бе спрягана за председател и на настоящото Народно събрание, но бе изместена от Никола Минчев от "Продължаваме промяната". Още тогава се заговори, че тя ще бъде компенсирана с място в КС.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Изминалата седмица бе донякъде оскъдна на правни новини, но пък бе наситена с информации за кадрови проекти и институционални конфликти.

Съдията от Софийския градски съд Емил Дечев ще бъде третият заместник-министър на правосъдието, съобщиха медии. Другите двама зам.-министри са адвокатът и преподавател в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Борислав Ганчев и съдията от Върховния административен съд Юлия Ковачева.

В парламента се задава усилено кадруване за попълване на парламентарните квоти в различните контролни и регулаторни органи, включително в Инспектората към ВСС (ИВСС) и в Конституционния съд. В медиите все по-усилено се спряга името на Ива Митева, зам. председател на 47-ото Народно събрание, като сигурен кандидат за конституционен съдия, който ще получи подкрепата на управляващата коалиция. В КС има две непопълнени места от парламентарната квота.

Междувременно, в дневния ред на следващото заседание на парламентарната правна комисия на 26 януари е включено приемане на процедурни правила за избор на главен инспектор и инспектори в ИВСС.

//ТОП 3

Съюзът на съдиите в България изпрати на президента концепция за конституционни промени

Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати на президента отворено писмо, в което излага подробно аргументирана концепция за необходимите промени в конституцията и начина, по който трябва да бъдат реализирани, както и резултатите от анкета сред съдиите за основните параметри на съдебната реформа. Обосновава се тезата, че въпреки Решение № 3/2003 г. на Конституционния съд, е възможно обикновено, а не Велико народно събрание, да извърши промени в Конституцията за създаване на механизъм за разследване на главния прокурор, което да се извършва от независим орган, неподчинен на главния прокурор организационно и функционално. Най-удачно е това да е съдия от Наказателната колегия на Върховния касационен съд. Гаранциите за независимо и безпристрастно разследване на главния прокурор трябва да се търсят и в предвиждане на механизъм за временното му отстраняване, както и в промяна на структурата и състава на Прокурорската колегия, за да се гарантира по-силен външен контрол и отчетност. Не Пленумът на ВСС, а Съдийската колегия да избира председателите на върховните съдилища, да отпадне надзорът за законност от правомощията на прокуратурата, разширяване възможността за сезиране на Конституционния съд и др.

Конфликт между правосъдното министерство и КПКОНПИ заради прехвърляне на процесуалното представителство на държавата от финансовото към правосъдното ведомство

Законопроект на Министерството на правосъдието за промени в Гражданския процесуален кодекс вкара в задочен диалог министъра на правосъдието Надежда Йорданова и КПКОНПИ. Проектът, публикуван за обществено обсъждане в понеделник, предвижда занапред министърът на правосъдието да представлява държавата по дела, като може да упълномощава и ръководителите на държавните учреждения и кметовете на общините. В момента Министерството на правосъдието отговаря само за процесуалното представителство пред Европейския съд по правата на човека, а пред Съда на ЕС представителството се осъществява от МВнР. По всички останали съдебни и арбитражни дела в България и в чужбина държавата се представлява от министъра на финансите. Извън това, регионалният министър пpeдcтaвлява дъpжaвaтa пo дeлa за нeдвижими имoти, а по Закона за концесиите - съответният ресорен министър. Дни по-късно КПКОНПИ обяви, че отказва да съгласува законопроекта, защото съзира в него копрупционен риск. Законът за обществените поръчки не се прилага при външно възлагане на правни услуги по процесуално представителство, а към момента не е ясно доколко МП има капацитет да осъществява тази дейност, което означава, че ще може да наема без обществена поръчка външни адвокати по дела с голям материален интерес, се казва в становището на КПКОНПИ.

До един месец тръгва процедурата за избор на нов Висш съдебен съвет

До края на февруари тръгва процедурата за избор на нов ВСС, съобщава lex.bg. Най-напред се чака новият председател на Върховния касационен съд Галина Захарова да встъпи в длъжност на 10 февруари, а след това тя и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков ще свикат общото събрание на съдиите. Главният прокурор Иван Гешев на свой ред трябва да свика общите събрания на прокурорите и на следователите. По закон общите събрания за избор на нов ВСС се свикват не по-рано от осем месеца и не по-късно от шест месеца от изтичането на мандата на действащия съвет. Това означава, че процедурата може да започне най-рано на 3 февруари и най-късно на 3 април, тъй като мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Първото българско дело на европейската прокуратура е за подкуп във фонд "Земеделие" >> Първото дело на Европейската прокуратура в България, което влезе в съда, е за подкуп от 10 000 лв., получен от главен експерт в Държавен фонд Земеделие. Това съобщиха официално от ЕП в четвъртък след като Специализираният наказателен съд даде ход на делото. Казусът влиза в съда само четири месеца след задържането на извършителя.

Депутати искат от шефа на ДАНС списъка на лицата с недекларирани авоари в чужбина >> Втора седмица в парламентарната антикорупционна комисия спорят кога да извикат Сотир Цацаров за изслушване. Междувременно комисията реши да изиска от председателя на ДАНС списък на лицата, заемащи или заемали висши публични длъжности и недекларирали: банкови сметки в чужбина, недвижими имоти или друго имущество на значителна стойност, участие в търговски дружества в чужбина, включително в

офшорни компании.

Изпълнени са едва 1/3 от мерките по стратегията за съдебната реформа >> Дoц. д-р Наталия Киселова представя в резюме доклада "Ocнoвни peзyлтaти oт мoнитopингa нa изпълнeниeтo нa Aĸтyaлизиpaнaтa cтpaтeгия зa пpoдължaвaнe нa peфopмaтa в cъдeбнaтa cиcтeмa 2014-2020 г.", представен през седмицата. Πълния му тeĸcт четете тyĸ.

Проверка на условията за труд при хоум офис: можеш да я поискаш, нямаш право да я откажеш >> Главната инспекция по труда започва акция, с която да установи спазват ли се правилата на труд за работещите дистанционно, чийто брой се увеличи заради пандемията. Причината е повишен брой сигнали от работници и служители през последните месеци за неосигурена техника и неспазване на работното време. Какви са задълженията на работодателите.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ



Чии са имотите на плажната ивица и в Южния парк и как се защитава публичният интерес

Силен и особено злободневен текст на конституционния съдия Красимир Влахов, публикуван в lex.bg, за неадекватната и непоследователна защита на публичната собственост, включително и поради съзнателна и очевидно преднамерена законова регулация. Тревожно и недопустимо е ограничаването на дължимата по Конституция защита на всички обекти, попадащи в приложното поле на понятието "крайбрежна плажна ивица", на практика само до пясъчните дюни. Обектите изключителна държавна собственост са изключени от гражданския оборот и всякакви разпоредителни сделки с тях са нищожни поради невъзможен предмет. Както пясъчните дюни, така и останалите обекти, попадащи в крайбрежната плажна ивица, които по една или друга причина са "станали" частни, подлежат не на изкупуване от държавата, която така или иначе е останала техен собственик, а на реституция със средствата на държавната принуда, което следва да бъде осъществено по съдебен ред. За това не е пречка, че преди това самата държава в лицето на един или друг орган е признала правата на частноправния субект върху обекта. Аналогично е и "абсурдното намерение на Столична община да "изкупи" терените в Южния парк на столицата, които по един или друг начин са "станали" частни". Плащането на обезщетения от общината за повторно придобиване чрез отчуждаване на имоти публична общинска собственост, би било проява не просто на правно невежество, но и крайно безотговорно разходване на огромен публичен ресурс, коментира Красимир Влахов.

Анастас Пунев: Шест аргумента срещу държавната такса от 4% по граждански дела. Коригирането на уредбата на държавните такси по граждански дела е безалтернативно. Най-логично е преминаването от пропорционални към прости такси или най-малкото намаляване на таксите и поставянето на таван, предвиждане на повече изключения от дължимостта на държавните такси, опция таксите да се дължат едва след приключване на делото или само за част от инстанциите и др. >> lex.bg

Наказателноправен поглед към поведение в нарушение на мерките срещу Ковид-19. Доц. д-р Ива Пушкарова представя в доклад пред деветата национална конференция по биоетика и биоправо анализ на съставомерността на различните видове нарушения, включително неспазване на карантината и ,,фалшивите зелени сертификати" >> Предизвикай правото!

Един дълг - много дела и големи разноски. Ще прекрати ли съдът новата тактика на колектори и фирми за бързи кредити? Фирма за бързи кредити печели по 360 или 400 лв. от всяка непогасена от кредитополучателя вноска под формата на адвокатски хонорар като за всяка от вноските се подава ново заявление за издаване на заповед за изпълнение и съответно се присъждат разноски. Тази практика районният съд в Нови пазар определя като флагрантна злоупотреба с процесуални права, а виждането му се споделя и от Окръжния съд в Шумен.>> lex.bg

Инспекторите към ВСС допълнили високите си заплати с бонуси. Инспекторатът към Висшия съдебен съвет е поредната структура на бюджетна издръжка, за която криза няма и си е раздала бонуси през 2021 г. През м.г. 11-те инспектори са взели общо 1.211 милиона лева за заплати, почти по 10 000 лв. месечно "на калпак". Към тези завидни възнаграждения Теодора Точкова и колегите й са си добавили още 124 000 лева допълнително материално стимулиране >> Сега