🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

ВАС позволи изборните книжа да се подават и с електронен подпис; Процесуалното представителство на държавата пред международни арбитражи се връща в Министерството на финансите

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи своите заместници - от които само Мария Павлова (най-вляво) е новоназначена. Останалите двама - Емил Дечев и Юлия Ковачева, бяха и в екипа на Надежда Йорданова.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи своите заместници - от които само Мария Павлова (най-вляво) е новоназначена. Останалите двама - Емил Дечев и Юлия Ковачева, бяха и в екипа на Надежда Йорданова.
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи своите заместници - от които само Мария Павлова (най-вляво) е новоназначена. Останалите двама - Емил Дечев и Юлия Ковачева, бяха и в екипа на Надежда Йорданова.    ©  Надежда Чипева
Служебният министър на правосъдието Крум Зарков представи своите заместници - от които само Мария Павлова (най-вляво) е новоназначена. Останалите двама - Емил Дечев и Юлия Ковачева, бяха и в екипа на Надежда Йорданова.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Служебният правосъден министър Крум Зарков очерта пет приоритета на мандата си на брифинг във вторник, на който представи екипа си. На първо място, ще продължи работата на министерството по законите, свързани с плана за възстановяване. Ще се форсира проектът за строителство на нов затвор в Самораново, за да не се изгуби финансирането по Норвежкия механизъм, ще бъде осигурена нова сграда за европейските делегирани прокурори, ще се работи по влизането на България в Шенген. Зарков пое ангажимент и за възстановяване на Съвета за криминологични изследвания към министерството. Такъв съвет е имало до 2015 г., но по неясни съображения е бил закрит, а той е необходим, за да се създаде аналитична основа за наказателното законодателство, обяви той. (Видеозапис на брифинга вижте тук.)

15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването им, съобщи lex.bg.

//ТОП 3

ВАС позволи изборните книжа да се подават и с електронен подпис

Върховният административен съд (ВАС) позволи изборните книжа за определяне на членове на районните избирателни комисии да се подават и с електронен подпис (решението тук). Делото бе образувано по жалба на "Демократична България" срещу решение на ЦИК от 2 август, което въвежда изискване за саморъчно подписани документи. Според ВАС това противоречи на разпоредби от националното и европейското право. "Общият принцип (извън изключенията) е, че документите могат да бъдат подписани с ръчно положен подпис или с квалифициран електронен подпис", приема тричленният състав на ВАС. Законът за електронното управление, както и Административнопроцесуалният кодекс предвиждат, че административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, са длъжни да предоставят всички услуги в рамките на своята компетентност и по електронен път, освен ако закон предвижда особена форма за извършване на отделни действия или за издаване на съответните актове, приема съдът. Още по темата тук.

Две нови съвместни тълкувателни дела на ВКС и ВАС

За две нови съвместни тълкувателни дела на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) и на Върховния административен съд съобщава сайтът lex.bg. По т.д. №4/2022 г. е поставен въпросът едно или няколко отделни административни нарушения извършва лице, което без необходимото по закон съгласие използва чрез публично изпълнение на запис повече от едно музикално произведение (искането на министъра на правосъдието Янаки Стоилов вижте тук). Спорът произтича от разминаващата се практика по Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН) и на закона за авторското право.

По т.д.№5/2022 са поставени два въпроса, свързани с приложението на ЗАНН. Първият е кои страни следва да се призовават пред районния съд по делата, по които се обжалват наказателните постановления, предупрежденията при маловажен случай и резолюциите за прекратяване на административнонаказателното производство и по-конкретно - дали задължително се призовава само наказващият орган, или може да се призове и учреждението/организацията, чийто орган е издал акта. Вторият въпрос е за правомощието на административния съд като касационна инстанция при недопустимо решение на районния съд - дали го отменя или обезсилва.

Служебният кабинет връща в Министерството на финансите процесуалното представителство на държавата пред международни арбитражи

Съвместно предложение на вицепремиера Атанас Пеканов, финансовия министър Росица Велкова-Желева и правосъдния Крум Зарков предвижда отмяна на ПМС №197/2022 г. за създаване на Институт за стратегически анализи и прогнози, а заедно с това връщане на процесуалното представителство на държавата в международни арбитражи в Министерството на финансите. Според преходните разпоредби на ПМС от 1 септември процесуалното представителство трябваше да премине към правосъдното министерство. В мотивите се казва, че предложените структурни и функционални промени са нецелесъобразни, а специално прехвърлянето на процесуалното представителство по делата на държавата към Министерството на правосъдието е срещнало силен отпор в получените становища при общественото обсъждане. Така се избягва и рискът от неблагоприятни последици при евентуални спорове във връзка с преминаването на тези дейности към МП, се казва в мотивите.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Русия малтретира и убива затворници. Професионално е българският съд да се осведоми >> Коментар на съдията от Софийския районен съд Петко Петков за решението на съдията от Варненския окръжен съд Светлозар Георгиев да разреши екстрадицията на руския гражданин Алексей Алчин по искане на руската федерация, без да изследва дали е налице опасност той да бъде преследван и малтретиран заради политическите си убеждения. Колко може да се вярва на руските гаранции, или делото "Шамаев и др. срещу Грузия и Русия".

И още по темата:

"Изтезания по поръчка". Български съд реши да предаде на Русия противник на войната в Украйна. Случаят с руснака Алексей Алчин показа, че макар да не признава системата на международното право, Русия продължава да преследва противниците на Путин, като използва трансграничното правно сътрудничество. Няколко аналогични случая от последните месеци показват, че режимът на Путин е превърнал в наказателна практика процесите за данъчни престъпления срещу свои противници.

Антикорупционният фонд: Има съмнения за нередности в съдебните актове в полза на "Евролаб 2011" >> АКФ има сериозни съмнения за нередности в съдебните актове по делата на "Евролаб 2011" за граничния контрол на границата с Турция. "В последните две седмици на юли Административният съд София-град и ВАС скоростно се произнесоха с общо шест акта по жалби на дружеството. В едно от определенията на съда се забелязват сериозни нарушения", пишат от АКФ. Оттам са подали сигнали и до съдебния инспекторат за начина, по който са разпределени делата във ВАС.

Страх и гняв в "земята на свободните" >> Какво предстои след отмяната на ключовото съдебно решение, регулиращо правото на аборт в САЩ. Опасенията са за дистопичен сценарий, при който абортът ще е само първото от дълга поредица права, които ще бъдат отнети. Чуват се различни идеи за структурни реформи във Върховния съд на САЩ, като например задължителна възраст за пенсиониране на съдиите, въвеждане на ограничение от 18 години мандат или увеличаване на броя на съдиите.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

Приказка за Вълксарай и един неслучаен съдия. Незаконният строеж на Румен Гайтански-Вълка на територията на Държавно ловно стопанство "Искър" получава пълен съпорт от съда. Делото се пада на съдия Ева Пелова-Трифонова, командирована в Административен съд София-град преди две години със заповед на Георги Чолаков. Преди това съдийката е била наказателен съдия в Софийския градски съд, където председател е съпругът й Алексей Трифонов. Решението е в полза на Гайтански, а мотивите са скандални >> BIRD

Заради "дръпнати" близо 1 млн. евро от чужда сметка, СЕС решава каква проверка дължи банката на пълномощните. В преюдициално запитване на Софийския апелативен съд са формулирани три въпроса за проверката, която банката е длъжна да направи на пълномощното, вкл. дали то е платежен инструмент, дали положеният апостил от компетентен чуждестранен държавен орган е част от процедурата по установяване автентичността и ако той е редовен от формална страна, това означава ли, че транзакцията е разрешена >> Лекс.бг

Може ли изключен съдружник в ООД да обжалва последващо решение за освобождаването му като управител. Коментар на адв. Наталия Андреева във връзка по един от въпросите по Тълкувателно дело №1/2020 г. на Търговската колегия на ВКС, в рамките на което са поставени общо 8 въпроса, свързани с отношенията между съдружниците и търговското дружество >> Лекс.бг

Все още няма коментари
Нов коментар