🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Осъдителното решение на съда по правата на човека в Страсбург по делото "КТБ срещу България" беше предизвестено, доколкото преди това по две други аналогични дела - "Капиталбанк" и "Международна банка за търговия и развитие", ЕСПЧ прие, че липсата на възможност на акционерите и сменените управители да оспорят отнемането на лиценза на банката и обявяването й в несъстоятелност води до нарушаване на правото на справедлив процес и правото на собственост.
Осъдителното решение на съда по правата на човека в Страсбург по делото "КТБ срещу България" беше предизвестено, доколкото преди това по две други аналогични дела - "Капиталбанк" и "Международна банка за търговия и развитие", ЕСПЧ прие, че липсата на възможност на акционерите и сменените управители да оспорят отнемането на лиценза на банката и обявяването й в несъстоятелност води до нарушаване на правото на справедлив процес и правото на собственост.
Осъдителното решение на съда по правата на човека в Страсбург по делото "КТБ срещу България" беше предизвестено, доколкото преди това по две други аналогични дела - "Капиталбанк" и "Международна банка за търговия и развитие", ЕСПЧ прие, че липсата на възможност на акционерите и сменените управители да оспорят отнемането на лиценза на банката и обявяването й в несъстоятелност води до нарушаване на правото на справедлив процес и правото на собственост.    ©  Велко Ангелов
Осъдителното решение на съда по правата на човека в Страсбург по делото "КТБ срещу България" беше предизвестено, доколкото преди това по две други аналогични дела - "Капиталбанк" и "Международна банка за търговия и развитие", ЕСПЧ прие, че липсата на възможност на акционерите и сменените управители да оспорят отнемането на лиценза на банката и обявяването й в несъстоятелност води до нарушаване на правото на справедлив процес и правото на собственост.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Повече от 150 сигнала са получили европейските делегирани прокурори в България до момента, обяви служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му страната ни е на едно от първите места в Европа по подадени сигнали. Зарков обяви още, че нa 21 oĸтoмвpи Beнeциaнcĸaтa ĸoмиcия щe paзглeдa пaĸeтa oт мepĸи зa тъpceнe нa нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт oт глaвния пpoĸypop, които бяха изпратени за експертиза в ĸpaя нa юли от бившия пpaвocъдeн миниcтъp Haдeждa Йopдaнoвa.

Съдебният съвет внедрява софтуер с изкуствен интелект в помощ на магистратите. Вместо да набират на ръка актовете си, съдиите и служителите ще могат да ги диктуват и автоматично да получават текст.

Министерството на правосъдието публикува кратък законопроект за промени в Закона за съдебната власт за прецизиране на правомощията и укрепване на институционалния капацитет на Инспектората към ВСС. Проектът предвижда инспекторатът да приеме процедура за редовно отчитане и публикуване на резултатите от приключване на делата и образец за отчитане на приключването на делата в срок, да провежда антикорупционни обучения и др. Колегиите на ВСС трябва да приемат кодекс за етично поведение на съдиите, съответно - за етично поведение на прокурорите и следователите.

//ТОП 3

ЕСПЧ: КТБ е била лишена от право на защита, защото не е получила възможност да оспори отнемането на лиценза й

При отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ) от БНБ през 2014 г. и последвалото й обявяване в несъстоятелност през 2015 г. тя не е получила справедлив съдебен процес и не е била осигурена адекватна защита на правото на собственост. Това обяви Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) в решение по две жалби на бившите изпълнителни директори на банката. В резултат на решението на Съда в Страсбург мениджърите и акционерите на КТБ ще имат възможност да оспорят решението на БНБ за отнемане на лиценза й, което няма да възкреси банката, но ако българският съд приеме аргументите им, те ще могат да претендират за обезщетения. Това е третото осъдително решение на ЕСПЧ по повод отнет лиценз на банка със същите мотиви - през 2005 г. България беше осъдена по делото "Капиталбанк" заради невъзможност на банката да оспори отнемането на лиценза й, а през 2016 г. този проблем беше посочен и в осъдителното решение по делото "Международна банка за търговия и развитие срещу България". (Още по темата вижте тук.)

Ден след обявяване на решението Министерството на финансите пусна за обществено обсъждане проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, с който се дава възможност на акционерите и лицата, които са представлявали банката към датата на решението на БНБ за отнемане на лиценза й или преди назначаването на квестори, да встъпят в делото за разглеждане на искането на БНБ и да обжалват решението на съда за откриване на производство по несъстоятелност.

Проект за промени в закона за етажната собственост цели улесняване на санирането

Обемен проект за промени в Закона за управление на етажната собственост, публикуван за обществено обсъждане, цели създаване на условия за ефективни инвестиции в санирането на многофамилни жилищни сгради. Проектът дава възможност общите събрания да се провеждат както присъствено, така и онлайн, както и правна възможност за гласуване до 7 дни след провеждане на събранието чрез саморъчна декларация, която може да се изпрати на управителния съвет и по мейл, подписана с квалифициран електронен подпис. Намалява се кворумът за провеждане на общото събрание на 51 на сто идеални части от общите части (сега той е 67%, т.е. две трети). Книгата на етажната собственост също може да се води в електронен вариант. Регламентира се дейността на лицата, извършващи по професия управление и поддържане на етажна собственост, които трябва да се впишат в публичен регистър, да имат застраховка професионална отговорност, въвеждат се изисквания за образование и професионален стаж към управата и персонала им. Отпада освобождаването от разходите за управление и поддръжка на общите части на лицата, които пребивават в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една година, въвежда се и задължение за етажната собственост да избере контролен съвет (контрольор) и др.

Европейски организации на магистрати оспориха в Съда на ЕС решението на Съвета на ЕС да допусне Полша до пари по плана за възстановяване

Четири европейски организации на магистрати заведоха дело в Съда на ЕС (СЕС) срещу Съвета на ЕС заради решението му да допусне Полша до средствата по Плана за възстановяване и устойчивост въпреки неизпълнението на решението на СЕС за реформа на режима на дисциплинарна отговорност на съдиите. Основанието за иска е чл. 263 от Договора за функциониране на ЕС, според който СЕС осъществява контрол за законосъобразността на актовете на съвета, като всяко физическо или юридическо лице може да заведе иск срещу решенията, които са адресирани до него или които го засягат пряко и лично. Четирите организации сочат, че имат мисия да защитават съдебната независимост и безпристрастност на съдиите навсякъде в ЕС, а в три от тях членуват сдружения на съдии от Полша. Решението на Съвета на ЕС е атакувано, защото то не включва незабавно възстановяване на работа на полските съдии, засегнати от незаконни дисциплинарни процедури, както постанови СЕС, а предвижда въвеждане на процедура с несигурен изход, чиято продължителност може да надхвърли година. Още за значимостта на делото вижте тук

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

Пловдивска медия е осъдена заради публикувани снимки на жертва на изнасилване>> Снимките са били предоставени от самата жертва единствено на полицията, откъдето най-вероятно са изтекли нерегламентирано към медиите. Случаят е показателен за сериозното неуважение, което някои български институции и медии имат към личния живот на хората, коментира адв. Адела Качаунова, директорка на програмата за правна защита на Българския хелзинскски комитет, представлявала жалбоподателката по делото.

Според прокуратурата Пламен Моллов не е опитвал да подкупи шефа на агенцията по храните >> Софийската градска прокуратура е прекратила досъдебното производство срещу ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив Пламен Моллов за опит за подкуп на изпълнителния директор на Агенцията по безопасност на храните проф. д-р Христо Даскалов, за което се появи и аудиозапис. Прокуратурата обяви, че не е намерила достатъчно доказателства за престъпление, но не желае да коментира резултатите от експертизата на записа с мотив, че постановлението подлежи на контрол.

Проверка от полицай - какви са правата ми >> Какви са възможните видове проверки, извършвани от полицай, какви са законовите основания за извършването им и как се осъществява защитата срещу незаконосъобразна проверка от полицай в нарушение на основни права - коментар от адв. Силвия Петкова.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

В решение за развитие на правото: ВКС разясни договора за поръчителство - страни, форма и съдържание. Страни по договора за поръчителство са кредиторът и поръчителят, длъжникът не е страна по този договор, дори когато третото лице се е съгласило да поръчителства по негова инициатива. Договорът трябва да съдържа съвпадащите насрещни изявления на страните по съществените му елементи, а също така и конкретните уговорки (ако има такива) за отношенията между страните >> Лекс.бг

Някои детайли по антикорупционната тема. Настоящият антикорупционен закон е сборен законов субпродукт, в който отделните съставки се бият помежду си, а КПКОНПИ прилага три различни процесуални закона за действията си - процедурен хаос, който следва да бъде подреден. Един стегнат оперативен антикорупционен орган би могъл да развърже някои възли на зависимости в политическата върхушка на България >> Бюлетин на ИПИ

В бр. 7 на сп. "Адвокатски преглед" четете:



Все още няма коментари
Нов коментар