🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Крум Зарков представи своята концепция за независима и ефективна антикорупционна комисия; Министерството на правосъдието предлага създаване на Съвет за криминологични изследвания

На първото заседание на ВСС, председателствано от служебния министър Крум Зарков в четвъртък, съветът и министърът отправиха призив към депутатите от следващото Народно събрание веднага след конституирането на парламента да пристъпят към избор на 11 нови членове на съвета. Мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври, ден след парламентарните избори.
На първото заседание на ВСС, председателствано от служебния министър Крум Зарков в четвъртък, съветът и министърът отправиха призив към депутатите от следващото Народно събрание веднага след конституирането на парламента да пристъпят към избор на 11 нови членове на съвета. Мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври, ден след парламентарните избори.
На първото заседание на ВСС, председателствано от служебния министър Крум Зарков в четвъртък, съветът и министърът отправиха призив към депутатите от следващото Народно събрание веднага след конституирането на парламента да пристъпят към избор на 11 нови членове на съвета. Мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври, ден след парламентарните избори.    ©  Юлия Лазарова
На първото заседание на ВСС, председателствано от служебния министър Крум Зарков в четвъртък, съветът и министърът отправиха призив към депутатите от следващото Народно събрание веднага след конституирането на парламента да пристъпят към избор на 11 нови членове на съвета. Мандатът на сегашния съвет изтича на 3 октомври, ден след парламентарните избори.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Конституционният съд (КС) обяви, че на 27 септември, вторник, ще се произнесе по делото за изтеклия мандат на Инспектората към ВСС, от което се очаква и принципно решение за мандата на ВСС. Междувременно, на първото заседание на ВСС след ваканцията, членовете на съвета и служебният правосъден министър Крум Зарков призоваха депутатите от следващия парламент веднага след конституирането си незабавно да пристъпят към избор на нови членове на съвета.

Пак на 27 септември се очаква КС да обяви и решение по искането на главния прокурор за обявяване на противоконституционност на текста за просията и проституцията в Наказателния кодекс (получаване на нетрудови доходи по непозволен или неморален начин).

Европейската комисия представи първи по рода си Закон за свободата на медиите. Той е и едно от обещанията, поети в миналогодишната реч на Урсула фон дер Лайен "За състоянието на Европейския съюз". Още по темата тук.

//ТОП 3

Крум Зарков представи своята концепция за независима и ефективна антикорупционна комисия

Бъдещият антикорупционен орган да се състои от петима членове, от които парламентът да избира само двама, по един да предлагат Върховният касационен съд и Върховният административен съд и един от президента. Всеки от тях да председателства комисията в продължение на една година - на ротационен принцип, като мандатът им ще е петгодишен и еднократен. Самата комисия да не се занимава с всякакви корупционни прояви, а да се съсредоточи върху корупцията сред висшите публични длъжности. Това е концепцията на служебния правосъден министър Крум Зарков за надграждане на законопроекта на предишните управляващи за нов Закон за противодействие на корупцията. Той обяви, че до дни законопроектът "в неговата цялост" ще бъде качен за обществено обсъждане, след което ще бъде предложен за приемане от Министерския съвет - готов за следващия парламент. Реформа на КПКОНПИ и създаване на комисия с разследващи функции е залегнала сред мерките в Плана за възстановяване и развитие и даже трябваше да бъде действащо право до края на септември. Още по темата тук.

Министерството на правосъдието предлага създаване на Съвет за криминологични изследвания към Министерския съвет

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проект за постановление на МС за създаване на Съвет за криминологични изследвания, каквато заявка направи служебният министър Крум Зарков в началото на мандата си. Съветът ще е експертно консултативно звено за изучаване на престъпността и ще подпомага Министерския съвет в разработването на наказателната политика. Председател на Съвета е министърът на правосъдието, а членове - представители на повече от 10 институции, включително зам.-председателят на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, министърът на вътрешните работи или негов заместник, представител на Висшия адвокатски съвет и др. Предлага се постановлението да влезе в сила с обнародването му, а в 14-дневен срок правосъдният министър да определи поименния състав на съвета по предложение на съответните институции. Съвет за криминологични изследвания към министъра на правосъдието съществува в България от 2003 г. до 2008 г., преди това бе под шапката на прокуратурата от 1967 г. до 2003 г. След закриването на Съвета през 2008г. предложения за възстановяване на дейността му периодично се правят от представители на академичната общност, се казва в мотивите.

Нови промени в Закона за устройството на територията адресират разнообразни проблеми

Министерството на регионалното развитие публикува пореден проект за промени в Закона за устройството на територията, чиято основна цел е уреждане на последиците от решение №14/2020 на Конституционния съд. Законопроектът възстановява общия 5-годишен срок за започване на отчуждителните процедури по законите за държавната и общинската собственост на недвижими имоти, определени с подробен устройствен план (ПУП) за публични нужди, като срокът започва да тече от влизане в сила на плана. След изтичане на този срок или в случай, че започнатото отчуждително производство не приключи с обезщетяване в едногодишен срок, собствениците на имотите могат да поискат изменение на съответния ПУП за отпадане на предвижданията в обществена полза. Предлага се също временните връзки към мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на преместваемите обекти да се реализират с издаване на разрешение за строеж - това е реакция на трагичните инциденти с такива кабели. Прецизират се изискванията към заустването и пречистване на битови отпадъчни води в места без канализация - по правило това да става в съоръжения за пречистване на образуваните в имотите отпадъчни води, а по изключение за жилищни сгради с до три жилища и за вилни сгради - във водоплътни изгребни ями.

//ОЩЕ ОТ СЕДМИЦАТА В КАПИТАЛ & ДНЕВНИК

"Закриване на държавността": проваленият избор изправя съдебния съвет пред нерешима криза >> Ден след изборите ВСС ще се окаже в ситуация или да превиши мандата си или да спре да работи, като до голяма степен развитието зависи от очакваното решение на Конституционния съд по делото за Инспектората и на Върховния административен съд - по жалбата срещу избора на съдийската квота. Очертават се четири възможни варианта, всеки от тях - компромисен.

Въздух, води и почви - България пак е в дъното на класациите за екополитики в ЕС >> Краткотрайните парламенти и политическата нестабилност през 2021 г. са фактор за изоставането в приложението на европейското право за околна среда, се казва в доклад на ЕК. България е една от държавите в ЕС с най-много смъртни случаи и намалена продължителност на живота заради мръсния въздух. По отношение на градските отпадъчни води страната ни е с четвърта най-ниска стойност.

Брюксел предлага минималната заплата да се определя по формула >> Европейският парламент даде зелена светлина на предложението на ЕК за автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, като държавите членки ще имат към две години за адаптация. Държавите могат да изчислят минимума, като създадат кошница от стоки и услуги на реални цени или алтернативно - да определят минималната заплата на 60% от средната медианна заплата или 50% от средната брутна заплата.

Тайните на антикорупционната комисия за Слави Трифонов >> КПКОНПИ отказва достъп до обществена информация на въпроса правени ли са имуществени проверки на Слави Трифонов след като не е подал имотна декларация и какви са резултатите от тях. Аргументът е, че това били лични данни, а оповестяването им можело да затрудни бъдеща проверка. Отказът е незаконен, мотивите смехотворни, а като цяло е налице двоен стандарт, коментира адв. Александър Кашъмов.

//ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

ВАдС предлага значително увеличение на минималните адвокатски хонорари, но за бедни да може да се пада под тях. Проектът за промени в Наредба №1 за минималните размери на адвокатските възнаграждения, който заедно с мотивите е изготвен от зам.-председателя на ВАдС Валя Гигова, предвижда и други съществени промени по заплащането труда на адвокатите. Изравняват се минималните възнаграждения по административни дела с тези по гражданските, предвижда се двоен хонорар за работа в почивни дни или за оказана по спешност правна помощ >> Лекс.бг

Съдът присъди обезщетение за неимуществени вреди, настъпили в резултат на неправилна пренатална диагностика. Интересно решение на ВКС по повод на допусната грешка при изследване на бременна жена за генетични заболявания на плода. Изследването е показало, че плодът не страда от генетично заболяване, но впоследствие жената ражда дете с генетичен синдром. Решението обаче търпи и някои критики >> Блогът на Мария Шаркова

По трудния начин, но с лихвите - фирма осъди Народното събрание за 200 000 лв. Фирма, ощетена от противоречащ на правото на Европейския съюз закон - отменения през май 2015 г. §8 от ПРЗ на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, осъди парламента и Агенцията за публичните предприятия и контрол. Народното събрание е отговорно, че е приело и/или поддържа националния закон в несъответствие с правото на ЕС >> Лекс.бг

Все още няма коментари
Нов коментар