🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Иво Прокопиев осъди прокуратурата за незаконно обвинение по делото "Каолин"

Софийският градски съд като първа инстанция присъди обезщетение от 40 000 лв. за неимуществени вреди, причинени от несъставомерно обвинение

Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд по делото EVN за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество
Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд по делото EVN за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество
Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд по делото EVN за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество    ©  Велко Ангелов
Иво Прокопиев в Специализирания наказателен съд по делото EVN за приватизацията на държавния дял на електроразпределителното дружество    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев осъди прокуратурата за вредите от незаконното обвинение за пране на пари по делото "Каолин". Решението на съдия Стефан Шекерджийски от Софийския градски съд, с което на Прокопиев се присъжда обезщетение от 40 000 лв. за неимуществени вреди и близо 5000 лв. за имуществени вреди и разноски по делото, не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд, ако прокуратурата реши, че има основание да претендира за намаляване на сумата. При всички случаи по делото не се спори, че става въпрос за незаконно обвинение, което, преди да бъде прекратено от прокуратурата, е било шумно оповестено от нея, включително и с явни случаи на изтичане на информация към медиите с организирана негативна кампания. В крайна сметка делото "Каолин" беше прекратено на досъдебна фаза поради несъставомерност, т.е. прецени се, че действията, за които са обвинени подсъдимите, не представляват престъпление. Това обаче става чак през април м.г. - близо десет години след започване на разследването през 2012 г. по сигнал на Николай Бареков, тогава директор на новините по ТВ7, и близо четири години след повдигане на обвинението през 2018 г.

Същевременно в Софийския градски съд виси и друго дело, заведено от Иво Прокопиев срещу прокуратурата за обезщетение за незаконно обвинение - по делото за приватизация на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество EVN. По това дело има оправдателна присъда срещу Прокопиев и съпроцесниците му - бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков, бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, както и на трима представители на мениджмънта на инвестиционния посредник "Булброкърс" - Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев. Всички те бяха оправдани на две инстанции заради несъставомерни обвинения. Оправдателната присъда влезе в сила през май м.г., след като прокуратурата не протестира втората оправдателна присъда.

Междувременно Прокопиев спечели три поредни дела срещу Николай Бареков за оклеветяване със серия изявления в негови публични кампании за периода от 2012 досега.

Всички тези дела, както и други, които са висящи, са резултат от целенасочената кампания срещу Иво Прокопиев и медиите "Капитал" и "Дневник", в която кампания се включиха държавни институции, включително прокуратурата, както и представители на политически сили, най-вече ДПС.

Делото "Каолин"

Разследването по делото за продажбата на контролния пакет акции от "Каолин" на фондовата борса от "Алфа финанс холдинг" прокуратурата започва през 2012 г. Чак шест години по-късно, през юли 2018 г., срещу Иво Прокопиев и другите двама членове на съвета на директорите на "Алфа финанс холдинг" Константин Ненов и Иван Ненков е повдигнато обвинение за пране на пари. Според прокуратурата тримата са извършили продажбата на "Каолин" на германското дружество Quarzwerke, макар да са знаели, че "Каолин" бил приватизиран незаконно през 1999 г. Това прокуратурата твърди, въпреки че още през 2003-2004 г. три съдебни инстанции, включително и ВКС, последователно потвърдиха, че няма престъпления при приватизацията на "Каолин".

Досъдебното производство беше прекратено на 23 октомври 2020 г. от Софийската градска прокуратура, но беше обжалвано от адвокатите на обвиняемите с искане за коректна формулировка на правното основание за прекратяване, а именно - поради липса на извършено престъпление. Което Софийският апелативен съд потвърди през април м.г.

Из мотивите на съда: "В българското общество е известно, че г-н Прокопиев е разследван. Това, че е оправдан, едва ли е широко разпространена и осмислена новина"

Прокопиев е действащ общественик, предприемач и публична фигура, който ще трябва да преодолява и занапред последиците от незаконосъобразно повдигнатите му обвинения, коментира в мотивите си Софийският градски съд в решението от 16 декември т.г., с което присъжда обезщетение от 40 000 лв. за неимуществени вреди на основание Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

"Цялото производство, от образуването му през средата на 2012 г. до края си през 2021 г., е продължило относително дълго, като поне, съобразно процесуалната истина, не е ясно и защо. През цялото му времетраене, като е положен и значителен труд и разходи, е имало съмнение, че то може да бъде доведено до успешен за държавното обвинение край. За огромен период от време не е било ясно кой би следвало да е обвиняем, може ли да се докаже, че е извършил престъпното деяние, а и то въобще такова ли е. Така настоящият състав си обяснява и тежкото обвинение, съчетано с най-леката мярка за неотклонение. Същевременно ищецът е бил и е (към момента) публична личност [...] Той ръководи търговски структури, осъществяващи търговска, финансова и друга дейност във и извън страната, като тези връзки са многобройни. Действително, при повдигнато обвинение за "пране на пари" (тежко финансово престъпление) името на човека е опетнено, а ако става въпрос за крупен предприемач, това е и проблем в бъдещата комуникация със съконтрагенти. Поне в българското общество е известно, че г-н Прокопиев е разследван. Това, че е оправдан, едва ли е широко разпространена и осмислена новина."

"Името му е сериозно опетнено, освен от медийната изява (към която той би следвало да има засилена търпимост, предвид обществения му статус), така и с оглед непремерените изказвания на представители на прокуратурата. Посочено бе, че поне при една акция е имало най-малкото изтичане на информация към медиите, тъй като те са присъствали преди появата на представители на специализираната прокуратура в офис на дружество на ищеца", се казва още там.

Съдът подчертава, че става въпрос за проблемни обвинения - и по двете дела - и "Каолин", и EVN, за които още в началото защитата в рамките на досъдебното производство е възразила, че са абсурдни и явно несъставомерни, а после това по един или друг начин е потвърдено и от съда. Това неминуемо поставя тези обвинения "в контекста на обществената позиция на ищеца, а и на медиите, които контролира. Въпросът е дали той би могъл да осъществява занапред същото влияние върху обществото и в публичната сфера, както до момента на повдигане на обвинението", казва съдът и поставя въпроса колко дълъг процес ще отнеме изчистването на името на Прокопиев в случая, като се има предвид, че става въпрос за ефекта от две последователни наказателни производства срещу него, за които ясно е установено, че са незаконни.

Все още няма коментари
Нов коментар