🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България е втора по брой разследвания в Европейската прокуратура и само с един обвинителен акт

Лаура Кьовеши публикува годишния доклад на европрокуратурата за 2022 г.

За година и половина ЕП е доказала, че в нея си струва да се инвестира и че институцията има голям потенциал, се казва в изявлението на Лаура Кьовежи по повод доклада.
За година и половина ЕП е доказала, че в нея си струва да се инвестира и че институцията има голям потенциал, се казва в изявлението на Лаура Кьовежи по повод доклада.
За година и половина ЕП е доказала, че в нея си струва да се инвестира и че институцията има голям потенциал, се казва в изявлението на Лаура Кьовежи по повод доклада.    ©  Цветелина Белутова
За година и половина ЕП е доказала, че в нея си струва да се инвестира и че институцията има голям потенциал, се казва в изявлението на Лаура Кьовежи по повод доклада.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

България е на второ място сред 22-те държави в Европейската прокуратура (ЕП) по брой на образувани разследвания за престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС - общо 143 дела, от които 101 са образувани през миналата 2022г. Пред нас е само Италия с 285 висящи разследвания, става ясно от годишния доклад на Европейската прокуратура за 2022г. Същевременно България има само един внесен обвинителен акт по тези разследвания за м.г., докато други държави с много по-малко образувани разследвания имат многократно повече внесени обвинителни актове. Това поставя въпроса и за ефективността на българските европрокурори.

През 2022 г. ЕП е получила и обработила 3318 сигнала за престъпления и е започнала 865 разследвания. По нейните искания съдилищата в различните страни са разрешили запорирането на 359,1 млн. евро по тези разследвания, което е над седем пъти повече от бюджета на организацията за 2022 г. За сравнение, през 2021 г. са били запорирани 147,3 милиона евро.

Това се казва в годишния доклад на Европейската прокуратура за 2022 г., публикуван в сряда, в който също така се отбелязва, че данните за разследванията в отделните страни показват ясен акцент върху измамите в ЕС, засягащи публичните приходи, по-специално трансграничните измами с ДДС. До края на 2022 г. в рамките на ЕП се провеждат 1117 активни разследвания с общи изчислени щети от 14,1 млрд. евро, като почти половината от тях (47%) са за измами с ДДС.

Европейската прокуратура, в която участват 22 страни от ЕС, започна да работи от 1 юни 2021 г. В този смисъл 2022 г. е първата цяла календарна година, в която тя работи и е в състояние да представи статистика, се казва в изявлението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши по повод доклада. Според Кьовеши за година и половина ЕП е доказала, че в нея си струва да се инвестира и че институцията има голям потенциал, който трябва да се развива.

Интересни са публикуваните данни по държави. България е на второ място по брой на образувани разследвания в ЕП за престъпления, засягащи бюджета на ЕС - общо 143 дела за нанесени щети от 492.6 млн. евро, като 16 от тези случаи са за корупция.

На първо място е Италия с 285 разследвания за 3.2 млрд. евро, а на трето място е Румъния със 124 разследвания за 2 млрд. евро, следвана от Германия - 114 дела. Другите държави са с много по-малко дела. Кипър има 3 образувани разследвания за измами с евросредства, Австрия - 8, Финландия - 9, Естония - 11 и т.н.

Това, което прави силно впечатление и предполага сериозен анализ за работата на българската европрокуратура, е, че при толкова образувани разследвания, България има само един внесен обвинителен акт. За сравнение Хърватия при 26 разследвания има внесени 8 обвинителни акта, Чехия - при 54 разследвания има 5 обвинителни акта, Естония -1 обвинителен акт, Финландия - 2 и т.н. Италия има внесени 39 обвинителни акта, а Румъния - 5.

Сред разследванията в България най-много са за злоупотреби с пари от фонда за развитие на селските региони - 42 случая, 25 - от парите за регионално развитие и 14 са разследванията по проекти на социалните фондове.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар