🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европрокурорите разследват схема с CO2 емисии в ТЕЦ-ове на Ковачки

Още през 2021 г. журналистическа разработка показа, че замърсяването от ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел" се измерва от свързана с тях компания и размерът на квотите рязко намалява

Дружества от групата около Христо Ковачки са били проверявани многократно от българските институции, но досега не е имало особен резултат от това.
Дружества от групата около Христо Ковачки са били проверявани многократно от българските институции, но досега не е имало особен резултат от това.
Дружества от групата около Христо Ковачки са били проверявани многократно от българските институции, но досега не е имало особен резултат от това.    ©  Personal archive
Дружества от групата около Христо Ковачки са били проверявани многократно от българските институции, но досега не е имало особен резултат от това.    ©  Personal archive

Европейската прокуратура е извършила десетки претърсвания и следствени действия в дружества от групата на Христо Ковачки, в рамките на разследване за възможни измами, свързани със Системата за търговия с емисии на ЕС, от които са претърпени бюджетни загуби в размер на милиони евро.

Това съобщиха официално от прокуратурата на Лаура Кьовеши, след като през деня ГДБОП и ДАНС влязоха в офиси на енергийни дружества в София, Перник, Бургас, Русе, Велико Търново и областите Кюстендил, Стара Загора и Хасково.

От Европрокуратурата посочват, че частно дружество, което отговаря за проверката на емисиите на парникови газове на топлоелектрическите централи и топлофикациите, е разследвано за предполагаемо представяне на фалшифицирани доклади на компетентните национални органи.

Още през 2021 г. анализ на журналистите Елеонора Вио и Даниела Сала за международната журналистическа организация за разследвания срещу корупцията и организираната престъпност (OCCRP) показва, че ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел", които са свързани с Христо Ковачки, започват да отчитат драстично понижение на CO2 емисиите. Тогава "Капитал" публикува преработена версия на статията с допълнени факти и обяснения. А по-късно темата влезе и в комисията по ревизията в парламента, ръководена по онова време от Мая Манолова, като беше предадена и на българската прокуратура, но от това не последва нищо.

Каква е схемата

Журналистическото разследване показа, че ТЕЦ "Бобов дол" е отчела с една трета по-малко вредни емисии през 2020 г. спрямо 2017 г., без да намали дейността си или да обяви някаква мащабна екоинвестиция. Подобно понижение на CO2 квотите има и при "Брикел". А резултатът от това е десетки милиони лева по-малко за квоти.

Освен намаленото по документи замърсяване общото между "Бобов дол" и "Брикел" е, че и двете се считат за част от енергийната група на Христо Ковачки, но също така - използват една и съща фирма за верифициране на отчетите за вредните емисии. Става дума за "Джи Ем Ай верифай" (GMI Verify), която пак има косвени връзки с фирмите на Ковачки.

Според официални данни, анализирани от OCCRP, централите "Бобов дол" и "Брикел" са спестили най-малко 26 млн. евро от по-малкото отчетени CO2 квоти към онзи момент, когато цената на емисиите беше около 20 евро на тон. С поскъпването им до 100 евро/тон през последните месеци, този финансов ефект би бил в пъти по-голям.

През 2021 г. в отговор на това от ТЕЦ "Бобов дол" обясниха през "Капитал", че по-малкото замърсяване всъщност идва от смяна на горивния микс. Вместо 100% въглища през последните три години се увеличава делът на биогоривата като слама и дървесен чипс, които според класификацията на ЕС са с нулев въглероден отпечатък.

Какво казват прокурорите

Според съобщението на европейската прокуратура от 2017 г. досега дружеството (б.а. "Джи Ем Ай верифай") съзнателно е подавало фалшиви данни и документация за годишните доклади за емисиите на парникови газове, произведени от топлоелектрически централи и топлофикациите, с цел да занижи количеството на произведените от тях емисии в рамките на европейската схема за търговия с CO2.

Въз основа на събраните доказателства се изчислява, че подадените пред националните органи данни за занижени емисии са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро под формата на неплатени суми за действително потребени емисии на парникови газове.

Вече са извършени над 40 претърсвания и са разпитани повече от 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация, свързана с разследването. Дейностите по разследването все още продължават, се казва още в съобщението.

По принцип Европейската прокуратура е независим орган на ЕС, отговарящ за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, включващи:

  • Трансгранична измама с ДДС на обща стойност поне 10 000 000 EUR.
  • Други видове измами, засягащи финансовите интереси на ЕС.
  • Корупция, която уврежда или е вероятно да навреди на финансовите интереси на ЕС.
  • Присвояване на средства или активи на ЕС от публичен служител.
  • Пране на пари, придобити чрез измами с евросредства.
  • Организирана престъпност с цел извършване на престъпления срещу бюджета на ЕС.
  • Други престъпления, които са неразривно свързани с някои от изброените.

Институцията е компетентна и за всички престъпления, извършени с европейски средства след ноември 2017 г.

С какво се свързва Ковачки

Христо Ковачки има малко преки участия, но е сочен като контролиращо лице на големи въглищни централи, търговци на ток, топлофикации, газови търговци, ремонтни и строителни фирми. Най-големите производствени активи са "Брикел", "ТЕЦ Бобов дол" и димитровградската "Марица 3", както и топлофикациите в Русе, Плевен, Сливен, Перник, Габрово и Бургас. Най-големият търговец на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" допреди година и сегашният голям "Номад енерджи къмпани" също са причислявани към неговата енергийна група, като оборотите им през последните 2 години са от порядъка на милиарди.

Отделно под контрола му е и компанията, ремонтираща АЕЦ "Козлодуй" - "Атоменергоремонт". Именно двама бивши директори на ядрената централа - Александър Николов и Иван Генов, бяха санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" този месец.

На 15 февруари самият Ковачки отговори писмено на въпроси на "Капитал" по повод американските санкции и АЕЦ "Козлодуй".

Наскоро консорциум с участието на "Атомененергоремонт" спечели част от търга за разширението на газохранилището "Чирен", но договор все още не е подписан.

Фирми от групата на Ковачки работят и по договори за ремонти на НКЖИ.

Бизнесменът е свързван и с две финансови групи - застрахователят ОЗК и пенсионното дружество "Топлина". Има интереси и в зимния туризъм - в комплекса около Мальовица. Но и тези дейности едва ли са предизвикали интереса на проверяващите европрокурори.

Текстът е публикуван първоначално в 15.59 часа и е допълнен в 20.10 ч.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 4

    Принципно не вярвам на Стефан Гамизов, но днес той е написал във ФБ, че Ковачки е знаел за проверката предварително, успял е да напусне България през уикенда и да замине в Дубай.
    https://frognews.bg/novini/stefan-gamizov-prokuraturata-proveriava-kovachki-koito-znael-ukrivaizchakva-dubai.html
    Струва си журналист да провери истина ли е това; ако - да, то отговорите на зададените от Гамизов въпроси са стряскащи.

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • + 7

    До коментар [#1] от "bramasole":

    Най-нормалното нещо е да знае при положение, че съпругата на Каскета на републиката а.к.а Гешев работи в ОЗК застраховане, което е собственост на Ковачки.

    Нередност?
  • 3
    jch121099443 avatar :-|
    jch121099443
    • + 4

    А магазинте ЕВропа които реално използваше за пране на ДДС , що не са писали за тях

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 1

    Още преди месец когато Ковачки обяви, че ще прави голям соларен парк с батерии познах, че за него идват тежки дни. Прокопиевската гупировка, която иска да няма конкуренция при ВЕИ-тата, пощуря. На следващите дни започнаха поредните статии тук анти-Ковачки. Вчера групировката задействала поставения от тях европейски прокурор да влиза в българските ТЕЦ-ове. И дай да позная, от всички централи ще излезне, че само на Ковачки са в нарушение :(

    Нередност?
  • 5
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#4] от "scuby":

    За пореден път показваш що за дебил си. Тренираш ли за да показваш такава олигофрения ?

    Нередност?
Нов коментар