Седмичен бюлетин за правни новини

Нови обвинения по "Осемте джуджета", а съдът връща "Изамет" на Златанови; Нови правила за дистанционната работа в Кодекса на труда; Съдия пита СЕС за мандата на Инспектората

Българските власти отричат да имат информация, че главният герой в схемата "Осемте джуджета" Петьо Еврото е починал от инфаркт в болница в Дубай, какъвто слух се разпространява в някои медии от петък насам
Българските власти отричат да имат информация, че главният герой в схемата "Осемте джуджета" Петьо Еврото е починал от инфаркт в болница в Дубай, какъвто слух се разпространява в някои медии от петък насам
Българските власти отричат да имат информация, че главният герой в схемата "Осемте джуджета" Петьо Еврото е починал от инфаркт в болница в Дубай, какъвто слух се разпространява в някои медии от петък насам    ©  Красимир Юскеселиев
Българските власти отричат да имат информация, че главният герой в схемата "Осемте джуджета" Петьо Еврото е починал от инфаркт в болница в Дубай, какъвто слух се разпространява в някои медии от петък насам    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Една новина от седмицата фокусира общественото внимание - убийството на бизнесмена, бившата барета, героя на прехода Алексей Петров. В много отношения тя е показателна за развитието на обществото през последните 30 години и за деградацията на правосъдието до инструмент за битка между власти, партии, бизнеси и криминални герои. Повече в темата на "Капитал" "Операция "Мръсни ръце".

Убийството на Петров идва след ликвидирането на Красимир Каменов-Къро в Южна Африка и смъртта на уж издирвания Ангел Галев в Дупница. Показателен е въпросът, който сега открито се поставя - завръщат ли се поръчковите убийства и на какво се дължи това - на преразпределяне на престъпния пазар, който у нас включва и източване на държавни средства, на липсата на силна фигура, която да решава конфликтите в този процес (каквато доскоро бе Бойко Борисов, но той сега мисли за собственото си оцеляване), или на други фактори.

На този фон се появиха слухове, че бившият следовател Петьо Петров - Петьо Еврото, главен герой в прокурорско-рекетьорската схема "Осемте джуджета", е починал от инфаркт в Дубай. Българските власти отричат да имат такава информация, пред "Капитал" от прокуратурата също заявиха, че нямат такива данни, при положение че те трябва да бъдат информирани, след като Петров е обявен за издирване (още по темата - по-долу).

Продължават коментарите за некачественото и конюнктурно законодателство, особено за промените в Наказателния кодекс с новите санкции за пияни и дрогирани шофьори и възможността да се отнемат колите при задържане с над определена концентрация в кръвта (вижте по-долу). Темата придоби нова актуалност след съобщението в събота, че Калина Сакскобургготска е задържана в Боровец с над 1.2 промила алкохол, а по късно стана известно, че тя е отказала да даде кръвна проба.

Топ 3

Петьо Еврото, бившата му съпруга и прокурор Дилян Деянов с обвинения по "Осемте джуджета", съдът връща "Изамет" на Златанови

Казусът "Осемте джуджета", който дълго време бе държан под килима, тази седмица роди две новини. След като Антикорупционният фонд (АКФ) повдигна темата, прокуратурата обяви, че главният герой в скандала Петьо Петров - Еврото, бившата му съпруга Любена и бивш спецпрокурор Дилян Деянов са обвинени за незаконни действия с иззети като веществени доказателства 35 кг златни монети от дома на бизнесмена Явор Златанов. Междувременно първото обвинение срещу Петьо Еврото по друго дело - за принуда и незаконни записи, било отменено, защото нямало доказателства, но за Петров вече е издадена нова Европейската заповед за арест по новото обвинение.

Паралелно с това съдията от Търговското отделение на Софийския градски съд Елена Радева прогласи за нищожни решенията на Общото събрание на асансьорното дружество "Изамет 1991" от 23 март 2020 г., с които е превзет бизнесът на Явор Златанов и баща му Илия. Решението на съда на практика потвърждава всички факти около тази част от разследването на АКФ.

Към момента по казуса "Осемте джуджета" има три досъдебни производства - едно за принуда на Явор Златанов и две за незаконно боравене с отнети веществени доказателства - златни монети и голяма сума пари.

Нови правила за дистанционната работа в Кодекса на труда

Проект за промяна в Кодекса на труда, публикуван за обществено обсъждане, цели подобряване на правната регламентация на дистанционната работа, включително и все по-налагащия се хибриден модел на работа, при който само за част от работното време работникът е в предприятието. От работника се изисква да определи конкретно работно място, а не помещение, в което ще изпълнява работата и да го декларира писмено, да уведомява веднага работодателя за всяка злополука по установен ред, "да е на разположение и да работи във времето, в което работодателят е в комуникационна връзка с трети лица". Същевременно работникът не е длъжен да осъществява електронна комуникация с работодателя по време на междудневната и седмичната почивка. Проектът регламентира солидарна отговорност за заплатите на наетите работници и служители между изпълнителя и подизпълнителя по договор за услуги, когато подизпълнителят е работодателят, като изпълнителят отговаря само до размера на възнагражденията за дейността по конкретния договор с подизпълнителя.

Съдия от СРС пита СЕС: Съвместимо ли е с правото на ЕС функционирането на Инспектората при изтекъл мандат

Съвместимо ли е с правото на ЕС продължаването на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и след изтичането на мандата му, без определен краен срок, при положение че ИВСС е орган, който може да инициира дисциплинарни производства срещу съдии и да проверява имуществото им? Този въпрос задава съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев на Съда на Европейския съюз (СЕС). На съдия Георгиев са разпределени серия от искания на ИВСС за разрешение на достъп до банковата тайна на 16 магистрати и членове на техни семейства, а той задава 6 въпроса, свързани с правомощията на инспектората, в контекста на по-строгите изисквания към гаранциите за независимост на орган като ИВСС, които в крайна сметка са свързани със защита на съдебната независимост. Любопитното в този казус е, че той съдържа потенциал да пререши въпроса за непрекъсваемия мандат на ИВСС, постановен в решение на Конституционния съд от преди година. (Още по темата в публикацията на Лекс).

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Александър Йоловски: Българското законодателство е аналогово и остаряло. Министърът на електронното управление коментира ключовите законодателни промени и приоритетните реформи за въвеждане на електронното управление и премахване на хартията като средство за пренасяне на информация вътре в самите администрации.

Още по темата за пияните и дрогирани шофьори и конфискацията:

  • Ще конфискуваме или ще почерпиш. Конфискацията на автомобили при тежки нарушения и рецидив е практика в някои държави в ЕС. Новата мярка у нас обаче, така както е въведена, ще създаде главоболия за гражданите и държавата и ще увеличи корупцията. Законодателните промени почиват на популизъм, но не са насочени към реалните проблеми пред пътната безопасност. В България нито опасното шофиране, нито карането с превишена скорост са престъпления.
  • Възможно ли е проба за наркотици да излиза за седмица. Промените в НК, свързани с конфискацията на коли, постави на дневен ред старата тема с мудните експертизи за дрога. Очертават се два много съществени проблема: от една страна, качеството на полевите тестове за наркотици, които често дават фалшиво положителни резултати, а от друга, мудната система за повторните кръвни изследвания, които се бавят между половин и една година.

Избрано от други медии

СЕС решава кога Агенцията по вписванията дължи обезщетение за незаличени лични данни в Търговския регистър. Състав на Върховния административен съд е задал 8 ключови въпроса, свързани със защитата на личните данни в Търговския регистър, които са изведени от множеството дела пред административните съдилища за обезщетение за публикувани в ТР лични данни. Сред тях - допустима ли е практиката за публикуване на лични данни, които не се изискват по закон, но са представени в заявлението, лични данни ли са подписите в дружествения договор, при какви условия се дължи обезщетение за неимуществени вреди от незаличени лични данни и др. (Лекс)

Най-трудно жени се допускат в управата на държавните фирми. Според проучване на НСИ през 2021 г. мъжете в България заемат 63.5% от ръководните длъжности на високо и средно управленско ниво, а жените - едва 36.5%. Най-висок относителен дял на ръководни длъжности, заети от жени, се наблюдава в съдебната власт - 53%, а най-нисък в законодателната власт - 24.2%. В съдебната власт паритетно участие на двата пола се регистрира и по отделните длъжности нива, като на длъжност заместник-ръководител 57% от позициите са заети от жени. Към края на 2021 г. броят на съдиите в страната е 1868, от които 2/3 са жени. (Сега)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар