Седмичен бюлетин за правни новини

Нов проект за промени в съдебния закон и пак за нова информационна система на съда; Проблемната дефиниция за интимна връзка; Може ли МВР да отнема коли?

Извънредно заседание на 49-то Народно събрание на 7 август, посветено на промените в закона срещу домашното насилие, с които като условие за закрила се вкарва критерият интимна връзка, продължила не по-малко от 60 дни
Извънредно заседание на 49-то Народно събрание на 7 август, посветено на промените в закона срещу домашното насилие, с които като условие за закрила се вкарва критерият интимна връзка, продължила не по-малко от 60 дни
Извънредно заседание на 49-то Народно събрание на 7 август, посветено на промените в закона срещу домашното насилие, с които като условие за закрила се вкарва критерият интимна връзка, продължила не по-малко от 60 дни    ©  Георги Кожухаров
Извънредно заседание на 49-то Народно събрание на 7 август, посветено на промените в закона срещу домашното насилие, с които като условие за закрила се вкарва критерият интимна връзка, продължила не по-малко от 60 дни    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Седмицата бе доминирана от коментари за злополучните законодателни решения на парламента, който прекрати за кратко лятната си ваканция, за да допълни Закона за защита от домашното насилие и Наказателния кодекс, да отхвърли президентското вето върху поредните поправки в съдебния закон, а междувременно се появи и нов проект за промени в него (вижте по-долу).

Особено конфликтна се оказа заявената нагласа на правоприлагащите органи да "конфискуват" превозните средства на водачи, заловени да шофират пияни или дрогирани. Такава възможност за някои случаи на транспортни престъпления и на трафик на хора бе въведена с промените в Наказателния кодекс, обнародвани на 4 август и в сила от 8 август 2023 г. Темата предизвика много коментари, ето два от тях:

Защо промените в НК не дават право на МВР да отнема коли и какво да правим, ако ни спрат - от адвокат Силвия Петкова за Лекс.

Кипи наказателен популизъм от Полина Паунова.

Министърът на правосъдието Атанас Славов е изпратил на Венецианската комисия за "спешно становище" проекта за промени в конституцията, внесен на 28 юли от 166 депутати от ПП/ДБ, ГЕРБ и ДПС, съобщиха от Министерството на правосъдието.

Пак през седмицата Атанас Славов оспори пред петчленен състав на Върховния административен съд отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Крум Зарков: Пазителите на статуквото надделяват над реформаторите в коалицията



Все повече изглежда, че на първия ред на парламента са концентрирани не само законодателната, но и изпълнителната власт, а може би и съдебната. Четири предложения за промени в съдебния закон за два месеца не са добър знак. Съществува опасност конституционната реформа пак да не се случи.

ТОП 3

Нов проект за промени в съдебния закон и пореден опит за създаване на нова информационна система в правосъдието

Трима депутати от ПП/ДБ - Кирил Петков, Надежа Георгиева и Божидар Божанов внесоха в понеделник нов законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който е четвърти поред за двата месеца от началото на мандата на този парламент. Проектът е нов опит да се пререши въпросът с електронната система за избор на ад хок разследващ главния прокурор и заместниците му. Той беше внесен в деня, в който парламентът без дебат отхвърли ветото на президента Радев върху предишните промени в ЗСВ, с които се предвижда изборът на съдия за разследване на главния прокурор да става чрез система за случаен избор, различна от единната информационна система на съдилищата. (В петък този закон бе обнародван в "Държавен вестник".) В новия проект обаче се предлага създаването на изцяло нова обща информационна система за разпределяне на делата и преписките в съдебната власт, а с нея да се определя и съдията за разследване на главния прокурор. Предлага се изрично да се запише в закона, че прокурорската колегия назначава разследващ както по сигнали срещу главния прокурор, така и срещу зам. главен прокурор - хипотеза, изтъквана от колегията като пропуск в закона, който не позволява назначаването на разследващ за Борислав Сарафов. Още по темата тук

Новата дефиниция: Интимната връзка е трайна, когато е продължила поне 60 дни

Парламентът прие промени в закона за домашното насилие, с които направи опит да разшири обхвата на закрила върху всички лица, намиращи се в интимна връзка, вместо по-тясното понятие фактическо съпружеско съжителство. Президентът веднага пусна закона за обнародване в "Държавен вестник". Макар и много оспорвани, промените минаха на две четения в едно заседание, което бе определено като самостоятелно основание да бъдат атакувани пред Конституционния съд. Извън това законът бе определен като дискриминационен, защото дава закрила само на лица в хетеросексуална връзка, която трябва да е трайна, т.е. да е продължила поне 60 дни.

По темата:

Министерството на здравеопазването публикува проект на стандарт за съдебна медицина

За обществено обсъждане е публикуван проект на наредба за утвърждаване на медицински стандарт "Съдебната медицина и деонтология", определена като "интердисциплинарна специалност, която разработва теоретично и прилага на практика медицински знания от всички медицински специалности за решаване на въпроси, възникнали в процеса на правораздаването". Неразделна част от съдебната медицина е медицинската деонтология, която решава въпросите за правата и задълженията на медицинските лица при упражняване на професията, както и отговорността при пропуски и грешки в практиката им. Съдебномедицинската дейност може да бъде разделена на две независими една от друга области: експертна съдебна медицина и клинично-административна съдебна медицина. Още по темата впубликацията на Лекс.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Предложението за критерия "интимна връзка" стои отдавна, но страховете надделяха. България е трикратно осъждана от Европейския съд по правата на човека по дела за домашно насилие/насилие в интимната двойка, като ЕСПЧ установява трайно бездействие на властите ефективно да се противопоставят над насилието над жени. Разширяването на закрилата и върху лицата в интимна връзка е правилно, но се нуждае от прецизиране, коментира съдия Галя Вълкова от Софийския градски съд.

На фокус: пряката конституционна жалба. Коментар на доц. Наталия Киселова за предложенията за промени в конституцията, свързани с новия регламент за сезиране на Конституционния съд включително от граждани и юридически лица; за въпросите, които те пораждат и за необходимостта от дебат за предмета на сезирането на КС, така че той да не се превърне в четвърта инстанция. Пак пари към кухи фирми: европрокуратурата разследва жп-проекти за 240 млн. евро в България. Европейската прокуратура е провела мащабна акция съвместно с над 100 служители на полицията и ДАНС в офиси на български дружества в София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик. Става дума за два проекта на Национална компания "Железопътна инфраструктура" за реконструкция на две отсечки по линията София - Бургас. НКЖИ е направила парични преводи към компаниите, спечелили поръчките, които след това са преведени към кухи дружества, от чиито сметки после са изтеглени над 5 милиона лева от лица с криминални досиета.

Масов отвод на съдебни лекари от Стара Загора за нова експертиза на 18-годишната жена. Целият екип съдебни лекари в Стара Загора, от които е поискано да изготвят нова петорна експертиза по случая с 18-годишното момиче от града, прието в болница с 21 рани от макетно ножче, са си направили самоотвод. По информация на "Капитал" отвод си е направила и наблюдаващата прокурорка Десислава Първанова.

Избрано от други медии

Сметната палата призна за липса на кредитни досиета в КТБ. В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. - веднага след обявения от съда фалит, липсват данни за кредитните досиета - най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката. Това е една от констатациите на дългоочаквания одит на активите на фалиралата КТБ, публикуван от Сметната палата. (Сега)

Втори опит за ремонт на банковата несъстоятелност след осъдителното решение за КТБ. Министерството на финансите огласи проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, които дават права на директорите на банката с отнет лиценз да встъпят в производството по несъстоятелност, а на встъпилите в производството акционери - да обжалват най-важните решения във връзка с несъстоятелността. Те са в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. Това е вторият опит на държавата да отговори на осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека, който през 2022 г. постанови, че заради разпоредби на ЗБН е нарушено правото на справедлив процес на КТБ. (Лекс)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар