От седмото тепе: Събери ми 35% повече данъци, странният пожар на Гребната и кой е Настрадин

Седмичните новини от "Капитал Пловдив"

Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Пловдив исторически е град на 7 тепета. Едното от тях вече го няма, съборено първо за камъни, с които да градят улици, а после за мол. Затова и седмичният бюлетин на редакцията на "Капитал Пловдив" с най-важното и интересното от изминалата седмица за региона, ще бъде "виртуалното тепе", от което да виждате какво става наоколо - в бизнеса, иновациите, културата и, разбира се, градско развитие и политика.

Здравейте от "Седмото тепе"

Има един въпрос, който със сигурност си задавате всеки ден, ако висите на прашния и задушлив въздух в трафика под жаркото слънце: "Кога ще приключат вечните ремонти в Пловдив?" Уви, няма да е скоро, е краткият отговор.

По-дългият е, че липсата на дългосрочно планиране, абсолютната неспособност на тази администрация да управлява големи проекти и последната година на европериода, която изисква похарчването на дадените пари, допринесоха Втория град да е на практика затворен в дадени часове от деня.

Защо е това и докога ще продължи (ориентировъчно) може да прочете в темата ни тук.

Което ни води до друг проблем - скупчването на автомобили в по-прохладните места за града, а именно тепетата. По всичко личи, че общината се затруднява с ограниченията: например за автомобилите в Стария град. Години наред се раздават безразборно талони за влизане в защитената градска зона, която се е превърнала в голям паркинг, а не в туристическа дестинация. По подобен начин изглеждат и Сахат тепе и Бунарджика, където има знак за забранено влизане, но не и за забранено паркиране, което възпрепятства полицаите да налагат глоби.

На този фон е малко чудо, че най-накрая ще има бариера, която от 28 август ще спре безразборното влизане и паркиране на коли в пешеходната част на ул. "Отец Паисий".

Несправянето на общината с градския трафик и в частност проекта за публичен транспорт тази седмица бе потвърдено от Административен съд Пловдив. Става въпрос за глоба в размер на 5% (890 хил.лв.) от злощастният испански проект, който трябваше да промени облика на автобусите, но така и никога не проработи.

Тема от седмицата: Как бюджетът на Пловдив изведнъж стана 655 млн. лв.

Какво се случи: След като миналата година за първи път бюджетът на община Пловдив надхвърли половин милиард лева, тази година Здравко Димитров и екипът му решиха да отидат още сто милиона по-нагоре.

Бюджетът за 2023 г., който предстои да бъде одобрен през септември, е 655 млн. лв., което е 25% увеличение само за година. Очевидно е, че бюджет за дадена година, одобрен във втората ѝ половина, не е особено сравним с предишни такива.

Въпреки това поглед върху документите показва, че администрацията на Здравко Димитров залага невъзможни за достигане приходи и срещу това - все по-големи разходи. Общината очаква реален скок от 35% на събраните местни данъци и такси спрямо предишни години. Това е чиста фантазия и вероятно служи, за да прикрие повишаването на разходите преди избори.

Защо е важно:

Това е последният бюджет на кмета Здравко Димитров и неговия екип, но взетите от тях решения и начинът, по който той ще остави града, в голяма степен предопределят насоките на следващото управление. Неизпълнението на тазгодишния бюджет (както в приходната, така и в разходната му част) ще ограничи възможностите за инвестиционна активност на администрацията, която ще поеме общината в следващия мандат. И не на последно място - повече пари за харчене в последните месеци означава повече пари в нечии джобове.

Какво следва: Общественото обсъждане ще бъде следващия понеделник (28.08), а гледането и гласуването му в залата на общинския съвет ще бъде на предпоследната сесия за този мандат - на 7 септември. Дали той ще бъде одобрен е под въпрос заради продължаващата война между екипа на Димитров и мнозинството в съвета, след скарването му с Бойко Борисов и Иван Тотев и напускането на ГЕРБ. В случай че не се приеме, това ще означава само едно - кметът Димитров и неговият екип са в неблагоприятна позиция месец преди предизборната кампания, в която той все още не е потвърдил със сигурност дали ще се включи

Назаем от "Бакхус": Ново в Пловдив



Tables в "Капана" отдавна е любимо място за хапване на пловдивчани, но отскоро има нов собственик - Иван Щипков от "Вилица и нож" - и това му вдъхва свежа енергия. Имат отделно меню за брънч и за вечеря, правят чудни коктейли и като цяло се оформят като убежище на добрия вкус под тепетата.

ВИЖ: ОТ БРОЯ: Вкусоубежище в Пловдив - Bacchus.bg

ТОП 5 от "Капитал": Истории от Пловдив и България

#1 Близо 210 млн. лв. тръгват към малкия и средния бизнес: Ресурсът по програма "Възстановяване" ще е на пазара към края на септември, а финансирането е до 3 млн. лв., но не повече от 70% от приходите на предприятието.

#2 Последният бюджет на Фандъкова: 2.5 млрд. лв. предимно за довършване на отдавна започнатото: София също, подобно на Пловдив, се готви да похарчи с 22% повече спрямо миналата година. Най-голямото перо е за образование, а средствата за ремонти са за започнати обекти като "Филип Кутев", "Каблешков", "Ломско шосе".

#3"Има вероятност пожарът в парк "Отдих и култура" в Пловдив през юли да е бил умишлен": Огънят засегна около 100 дка зелени площи в общински и частен имот. Общинският е отреден за втория гребен канал в Пловдив, а частният е минал от Георги Гергов към собственика на "Макском" Максим Митков, който живее в съседство.

#4 За всяко дете място: Как Пловдив и Варна управляват капацитета на детските градини, а София не може: Двата града планират нуждите от места за години напред, а в в столицата за поредна година хиляди деца са без място, като недостигът е концентриран в "Красно село", "Витоша", "Триадица", "Овча купел" и "Лозенец".

#5 Ще конфискуваме или ще почерпиш: Конфискацията на автомобили при тежки нарушения и рецидив е практика в някои държави в ЕС. Така въведена обаче, мярката у нас ще създаде главоболия за гражданите и държавата и ще увеличи корупцията.

Бизнес новини

Заплатите през 2023 г. растат най-често с 6 до 10% според проучване на Tack TMI



В проучването са участвали 350 компании от различни сектори, като от тях 25% са български, а 75% - чуждестранни компании с дейност в страната. Компаниите стават и все по-изобретателни в предлагането на социални придобивки, вкл. грижа за психичното здраве за служителите си, става ясно от анализа.

Устойчивата мода на русенския Saint Martén



Сестрите Силвена и Адриана Гарелови създават дрехи и аксесоари от естествени материали. Семейният бизнес започва през 2021 г. Производството е в малки количества, с локални суровини и по мерки на клиенти. Роклите и другите продукти са във високия ценови клас, засега за местен пазар, като планът е и за износ.

Истории, които видяхме другаде

Ясен е първият кандидат, който ще се бори за ректорското място в МУ - Пловдив, на 2.11, броени дни след местните избори, съобщава БНР Пловдив. Проф. Ангел Учиков е специалист по гръдна и коремна хирургия и декан на Медицинския факултет. Вероятен негов съперник ще е проф. Благой Маринов, зам.-ректор по научноизследователска дейност в университета и директор на Симулационния център, предполага в. "Марица". Този университет е важен, защото прави чудеса в сравнение с останалите тук, както "Капитал" разказа.

Въпреки сериозната заявка, която местният бизнесмен Ангел Куков даде, че от догодина "Акваленд" ще работи на ново място - остров "Адата", плановете, изглежда, са се променили, съобщава Plovdiv24.bg. Сочат се административни спънки. Дали общественият натиск и отпорът на екоактивистите са допринесли за решението, не става ясно.

Докато статистиката показва, че има сериозен спад при разрешителните за строеж в Пловдив, има проекти, които смело продължават напред. Сред тях е вторият етап на Residential Park Plovdiv - огромният проект в "Тракия", зад който неофициално стои петролния бос Георги Самуилов, съобщава в. "Марица".

Личност на седмицата: Илиян Филипов



Собственикът на ПИМК имаше изпитателна седмица, но не заради основния му бизнес - транспорт и строителство. Поредната загуба на "Ботев" на собствен терен от спонсорирания от ПИМК "Крумовград" предизвика остри реакции и промени в двата клуба. Първо, Филипов даде изявление, от което стана ясно "че аз приключих с футболен клуб "Крумовград". Без да стане ясно защо е това, той нападна собственика на "Ботев" и доскорошен приятел Антон Зингаревич и директорът Александър Ослан, "докарали тима до това положение". "Нека всеки един от вас, който е имал контакти с Настрадин Зингаревич и Хитър Ослан да установи какви лъжи могат да излязат от тяхната торбичка", заяви Филипов.

Място на седмицата: Кефалония



Август е! За тези от вас, на които предстои да пътуват, даваме няколко съвета как да си изкарате наистина хубаво на един от чудесните гръцки острови - Кефалония. Освен плажове йонийският остров има и перфектни винарни, до които може да стигнете само за няколко часа с колата от София, както разказва Ани Коджаиванова.

Свободно време и култура

24.08-27.08

В края на август ще се проведе седмото издание на "Фестивал на комедията Пловдив". Събитията ще са в дом на културата "Борис Христов" и "Комеди клуб Пловдив".

25.08

Plovdiv Jazz Summer 2023 продължава с Хилда Казасян и нейния спектакъл "Да послушаме кино", който ще се проведе в село Марково край Пловдив.

26.08

Отново в Марково ще се проведе и следващата нощ от лятното издание на Plovdiv Jazz Fest 2023. Този път гост изпълнител е Мирослава Кацарова, която с Мирослав Турийски и Младен Димитров ще представят своя проект BLUETRONIC.

26-27.08

За любителите и собствениците на котки, в спортна зала "Колодрум" ще се проведе международна изложба.

30.08

Шуменският драматично-куклен театър "Васил Друмев" гостува в Пловдив на Античния театър с постановката "Мухите" от Жан-Пол Сартр.

Ако ви липсва тема или искате да споделите нещо с нас, може да ни откриете на този имейл - [email protected]. Ако пък все още не сте наш абонат, но вече искате да се абонирате, можете да го направите тук.