🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдът допусна гласуване с машини на балотажа под условие

Министърът на електронното управление трябва лично да сертифицира машините, приема тричленен състав на Върховния административен съд в решение, което е окончателно

Тричленният състав на ВАС, постановил днешното решение - председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов
Тричленният състав на ВАС, постановил днешното решение - председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов
Тричленният състав на ВАС, постановил днешното решение - председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов    ©  Лили Тоушек
Тричленният състав на ВАС, постановил днешното решение - председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

На балотажа на местните избори следващата неделя ще може да се гласува и с машини. Условие за това е министърът на електронното управление Александър Йоловски лично да подпише удостоверението за сертифициране на машините за гласуване, а не зам.-министърът.

Това следва от решението на Върховния административен съд (ВАС), постановено тази вечер, с което съдебният състав с председател Румяна Борисова, докладчик Любомира Мотова, и Светослав Славов, обяви за незаконосъобразно решението на ЦИК от петък за отмяна на машинния вот, но само по отношение на втория тур на местните избори.

Решението на съда, публикувано късно тази вечер на сайта на съда, е окончателно. То не е основание да се атакуват резултатите от първия тур на изборите.

Съдът приема, че за балотажа на 5 ноември "може да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс при спазване на законоустановената процедура като удостоверяването по чл. 213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните органи". ВАС обаче отхвърля жалбите по отношение на провеждането на първия тур на 29 октомври, "тъй като към момента на вземане на обжалваното решение на ЦИК, няма издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213а от Изборния кодекс, за което комисията е била уведомена от министъра на електронното управление" с писмо, се казва в съобщението. Такова съгласуване е постъпило едва след като ЦИК е приела решението си в петък, като то е било подписано от Български институт за стандартизация, Български институт по метрология и заместник-министър на Министерството на електронното управление. Зам. министърът е бил определен да извърши тези действия със заповед на министър Йоловски, но министърът няма право да делегира това правомощие на някой от подчинените си, а е длъжен да го осъществи лично. По тази причина и към момента липсва надлежно издадено решение за сертифициране, смята съдът.

Съдът: Няма валидно сертифициране на машините

"В Закона за електронното управление не е предвидена възможност за делегиране на правомощия за удостоверяване по чл. 213а, ал.2 Изборния кодекс и затова заповедта за делегация от министъра на неговия заместник се явява незаконосъобразна, както и извършените от заместник министъра действия, включително издаденото по-късно решение за удостоверяване МЕУ-17714/27.10.2023г., постъпило в Централната избирателна комисия след вземане на обжалваното решение(... ) Това е достатъчно основание да се приеме, че не е установено съответствие на устройствата за машинно гласуване по предвидения за това ред и от компетентните органи(...) Затова решението на Централната избирателна комисия, в частта за провеждане на изборите за общински съветници и за кметове на 29 октомври 2023г. само с хартиени бюлетини, се явява законосъобразно.

В останалата част за провеждане на гласуването на втори тур на изборите за кметове на 5 ноември 2023г. само с хартиени бюлетини, решението е незаконосъобразно. За провеждането на тези избори може да се изпълнят изискванията на закона при спазване на законоустановената процедура като удостоверяването по чл.213а, ал.2 от Кодекса се извърши от компетентните за това органи по предвидения ред."

От решението на съда

Делото бе образувано по общо 10 жалби срещу решението на ЦИК от петък, с което бе отменено машинното гласуване - от "Продължаваме промяната - Демократична България", ПП "Единение", от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шестима граждани в качеството им на избиратели.

Общо 12 жалби са постъпили в събота, 28 октомври по електронен път от Централната избирателна комисия във Върховния административен съд, съобщиха от ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им. По две от жалбите на граждани съдът е дал срок да отстранят нередностите в срок.

Решението на ЦИК от петък беше мотивирано с два основни аргумента - забавеното сертифициране на машините за гласуване от Министерството на електронното управление и информация на ДАНС, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов "неправомерно е заснел процедурата по изграждане на софтуера на изходния код на машините за гласуване" по време на процеса по доверено изграждане на софтуера за машините за гласуване, което е станало на 25 октомври в присъствието на други лица. Това според справката на ДАНС се явявало "потенциална предпоставка за формиране на недоверие към използването на машини за гласуване на предстоящите местни избори". Вижте обясненията на ДАНС тук ⤵️

"Справката на ДАНС е абсолютно неотносима към предмета на произнасяне. ДАНС няма правомощия при тези производства", изтъкна днес по време на съдбнoтo заседание Надежда Йорданова, депутат от ПП-ДБ. "Мотивите на ЦИК да отмени машинното гласуване са изцяло политически и се позоваваха на разговори, документи, твърдения, които са компетентни по изборния кодекс.", каза тя след заседанието

Като изключително смущаващо определиха участниците в делото изявлението на Росица Матева, че комисията е действала по целесъобразност, защото зам.-министър Михаил Стойнов е направил така, че след това да "може да създаде нов софтуер, който да се инсталира в устройствата".

"ЦИК дотолкова не е имала яснота с какви мотиви да ограничи машинното гласуване, че е посочила разпоредба в Изборния кодекс, която има 30 отделни предпоставки, но не е конкретизирала нито една от тях. Нещо, което ни притесни и което чухме в залата от представителите на ЦИК, че те са решили по целесъобразност да ограничат правата на българските граждани", заяви след заседанието Васил Пандов, депутат от ПП-ДБ, цитиран от "Дневник".

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw
    • - 7
    • + 10

    След като ВАС официално реши, че ЦИК е извършила престъпление, ще потърси ли прокуратурата наказателна отговорност от лицата в ДАНС и ЦИК, които целенасочено саботираха изборите? Или отново има престъпление, но без извършител?

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 6
    • + 7

    Мутренска работа, но ВАС засега ги спря наглеците. Редно е да се касира и първия тур, а ЦИК лелята да ходи в сливенския! Много поздрави на формумното гербаво докторче, и брат му - скуби.

    Нередност?
  • 3
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 4
    • + 6

    Ако ги докарат пак до 600К невалидни бюлетини ПП-ДБ спокойно може да поискат касиране.Поздрави на сенилното докторче и производните му.

    Нередност?
  • 4
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura
    • - 6
    • + 7

    Поздравления за сравнително обективната статия, нарочно изчаках края на изборния ден и най-вече решението на ВАС преди да коментирам този спектакъл. За първосигналния планктон (ПП) ще систематизирам фактите:

    - МЕУ трябва да издаде удостоверение до края на последния работен ден преди изборите, с което да обяви машините годни за гласуване.
    - МЕУ издава това час и нещо след събранието на ЦИК и решението да не се гласува с машини.
    - Удостоверението на МЕУ е подписано от зам.-министъра, което го прави нищожно, защото според Изборния кодекс, всички дейности на МЕУ свързани с него се подписват от министъра, без право да се отстъпват правомощията. Затова ЦИК дори не разглеждат връщането на машините в съботата.
    - ЦИК прави също толкова дебилната грешка да отмени машинния вот и за балотажа, въпреки, че МЕУ е в срок да издаде удостоверение до последния работен ден преди втория тур избори. Късното предоставяне на ресурсите на МЕУ (16 октомври) им дава според ИК още 10 работни дни да издадат такова удостоверение. Точно това отменя ВАС и можете да си го прочетете натюр - http://www.sac.government.bg/news/bg/20231030-1
    - Представлението на ДАНС беше с цел да се понижи избирателната активност, за да могат всички основни партии да си подсигурят позициите с твърдите електорати. Това най-вече включва ППДБ и заветната София, защото точно в столицата се очертава спад с активността.

    Заключението е, че МЕУ не са си свършили работата и затова нямаше машинен вот вече миналата неделя, а не защото "MAFIQTA" ни пречи.

    Самите избори не преминаха с особена изненада. Неизбираемият Хекимян беше помлня от Ваня Григорова и на балотажа ще имаме титаничен сблъсък на комсомол срещу номенклатура. Зрелищата са гарантирани, хлябът - не.

    Нередност?
  • 6
    dani_2077 avatar :-P
    dani_2077
    • + 2

    До коментар [#4] от "kuranakyumura":

    👍🏻👍🏻👍🏻

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Форумът е сериозен приземяващ фактор за пропагандния полет. В предишния вид на статията не присъстваше и дума за законовото изискване документите да се подписват единствено от министъра на МЕУ, а не от упълномощен от него фотограф. Ако kuranakyumura не беше обърнал внимание на това в решението на ВАС, газетата щеше да премълчи това нарушение, което е и основанието за отмяната на машините в неделя.
    Без форума любимата газета ще стане просто розов ПИК...

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Форумът като цяло е най-качествената част от този сайт. Казвам "сайт" щото вестник или медия ми е малко неудобно да го нарека.

    Но понеже са розови комунисти очаквам съвсем скоро да отрежат и последния клон на който седят и да започнат съвсем сериозно да цензурират постовете. Те и сега го правят, но до този момент все още имат някакви задръжки. Но какакто са се пуснали по пързалката това е седващият логичен етап. Едно време "Сега" се прецакаха по същия начин - тези розови комсомолци вървят бодро по техния път.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#8] от "Николов":

    Единомишленици сме. Примерът ви със "Сега" е много точен: силни автори (с класи над местните) привличаха интелигентни читатели, които "говореха" с авторите и помежду си във форума. Така беше и в силните години на Капитал, когато под сериозни статии на автори, които отдавна си отидоха от Иван Вазов имаше по над сто коментара, повечето от които не бяха за пропускане.
    Сашо Дончев преди година-две (както и Иво Прокопиев преди десетина години) рязко завъртя руля и първото нещо, което изпадна от борда на "Сега" беше форумът. Изпаднах и аз като читател и заради това, а и защото и на уважаваните от мен автори им раздадоха служебни очила с друг диоптър и текстовете им станаха нечетивни за мен.

    Двамата с вас отдавна листим газетата и сме свидетели на постепенното умиране на форума на К. Изчезнаха H2SO4, югозомби, инфо 111, кихано, третата вълна... На тяхно място дращят особи с по една-две гънки. Но по-добре да си изливат комплексите тук, отколкото да бият жените си...

    И аз, който съм най-тритият тук, мисля, че форумът изживява последните си дни, защото се заформя една неформална група, която в коментарите си разбива на пух и прах недостатъчно интелигентно поднесените тези в преводите и преразказите.
    Плурализъм, плурализъм, ама чета, че посолствоТО отпуснало почти 1 млн$ да поредния тур на борбата с дезинформацията, както евфемистично се нарича зашиването на устата.
    Та - до нови срещи в друго време!

    Нередност?
Нов коментар