🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местните избори

Подкрепата за ГЕРБ ерозира, ПП-ДБ не постигна гласовете от април

Възходът на "Възраждане" не се състоя, а БСП се закотви на дъното

В големите областни градове ще има фрагментирани общински съвети, в които трудно ще се сформират мнозинства
В големите областни градове ще има фрагментирани общински съвети, в които трудно ще се сформират мнозинства
В големите областни градове ще има фрагментирани общински съвети, в които трудно ще се сформират мнозинства    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В големите областни градове ще има фрагментирани общински съвети, в които трудно ще се сформират мнозинства    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Местните избори потвърдиха в големите градове позициите на основните политически сили от парламентарния вот през април, но въпреки това ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП нямат много повод за радост. Първо, защото сега до урните отидоха около 5% по-малко избиратели в сравнение с изборите за местна власт преди четири години. Нещо повече - независимо че интересът към този вот би следвало да е по-голям от този за депутати, броят на гласувалите на последните парламентарни и на първия тур от кметските избори е приблизително равен.

Освен това заради местни политически играчи, зад които обикновено стоят локални бизнес интереси (а в някои случаи те директно участват във вота, каквато е ситуацията във Варна и Пловдив), резултатът на основните партии е значително по-нисък от този, който те получиха през април. Той предвещава доста фрагментирани общински съвети и съответно по-трудно сформиране на мнозинства, особено ако двете основни политически сили не пресъздадат "сглобката" от държавното управление и по места.

"Капитал" сравни сегашния избор на общински съветници от ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в пет от големите областни градове - София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, с резултатите на партиите от парламентарните избори тази година и местните през 2019 г. Сравнението открои някои тенденции с уговорката, че една от партиите в коалицията ПП-ДБ - на Кирил Петков и Асен Василев, не е участвала на предишния местен вот. В него участва другата съставка - обединението ДБ. И още едно уточнение - резултатите от парламентарния вот са за съответния областен град, а не за областите, както се публикуват от ЦИК.

ГЕРБ ерозира в големите градове

Независимо че след първия тур в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се похвали, че формацията му е първа политическа сила с около 1500 общински съветници в страната, в петте най-големи областни града резултатите показват спад в подкрепата за партийните листи в сравнение с парламентарните избори през април и местните преди четири години. Ефектът от това е, че ГЕРБ ще има и по-малко представители в общинските съвети. Най-видимият пример е София, където загубата е катастрофална за ГЕРБ и от управляваща столицата през последните 18 години партията може да остане без влияние в общинския съвет. В сравнение с април ГЕРБ губят близо 50 хил. гласа в София, а спадът спрямо предходните местни избори е още по-фрапиращ - наполовина.Така от спечелените през 2019 г. 27 мандата от общо 61 в Столичния общински съвет сега ГЕРБ се оказа с едва 14 места в него.

Подобна картина се очертава и във Варна, където сегашният кмет Иван Портних отива на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Благомир Коцев и разликата между тях е в рамките на 5%. Спадът в гласовете за ГЕРБ там спрямо последните парламентарни избори и от местния вот преди четири години е повече от два пъти. Партията на Борисов ще има 10 общински съветници по-малко в новия общински съвет и техният брой ще е равен на този на ПП-ДБ. Така дори Портних да спечели балотажа в неделя, няма да се радва на досегашното комфортно мнозинство.

Същата тенденция на ерозия се наблюдава и в други считани доскоро за непробиваеми крепости на ГЕРБ - Бургас и Стара Загора, където от няколко мандата управляват Димитър Николов и Живко Тодоров. Те отново спечелиха кметския пост още на първия тур, но ще управляват двата областни центъра със значително по-малък брой общински съветници. В Бургас в сравнение с 2019 г. спадът в гласовете за партията е наполовина, значително по-малък е в сравнение с парламентарните избори ( близо 2000 гласа), но в 51-местния общински съвет Николов ще разполага с петима съветници по-малко. Кметът на Бургас има и лична загуба на гласове - 10 000 в сравнение с вота през 2019 г.

В Стара Загора ситуацията е подобна, въпреки че загубата на гласове на трите сравнявани вота е значително по-малка. Но и там ГЕРБ ще има седем общински съветници по-малко, а кметът Живко Тодоров също е загубил около 10 000 гласа в сравнение с предишния вот за него.

В Пловдив ГЕРБ запазва подкрепата си от последните парламентарни и предходните местни избори, но също губи места в общинския съвет. Сега партията ще има с четирима общински съветници по-малко.

ПП-ДБ не постигна максимума си

Въпреки че коалицията ПП-ДБ заедно със "Спаси София" спечели убедително вота за общински съвет в столицата, местните избори показаха, че в петте най-големи областни града също губи гласове в сравнение с изборите за парламент през април. В София тази загуба се равнява на почти 68 000 гласа. Интересно е, че на местния вот преди четири години, когато ПП не съществуваше, сборът от гласовете на ДБ и "Спаси София", които тогава се явиха поотделно, е малко над 101 000, или само с 11 000 по-малко от сегашния им резултат - 112 000 гласа. Драстичен спад в подкрепата за ПП-ДБ в сравнение с април се наблюдава и в Бургас и Стара Загора. В морския град коалицията губи около 14 хил. гласа. На този вот листата на ПП-ДБ спечели едва 3877 гласа. До голяма степен причината за това е отделното явяване на партия "Средна европейска класа" (СЕК) на депутата от ПП-ДБ Костадин Бачийски на местния вот, но резултатът на неговата партия също не е висок - в рамките на 3500 гласа, което прави общия им резултат доста под този за парламентарния вот. Любопитно е, че на кметските избори през 2019 г. СЕК и ДБ са получили общо седем мандата в Бургаския общински съвет. Толкова ще имат ПП-ДБ и СЕК и в новия местен парламент.

В Стара Загора листата за общински съветници на ПП-ДБ получи малко над 3 хил. гласа, което е спад с над 8 хил. гласа. За сравнение, на местния вот през 2019 г. листата на ДБ е получила 2450 гласа. Коалицията ще има четирима съветници - с един повече от досега.

Сравнително по-добра е картината във Варна, където ПП-ДБ губят гласове в сравнение с парламентарните избори, но имат равни гласове с ГЕРБ и съответно равен брой места в общинския съвет - по осем. На предишните местни избори ДБ е спечелила четири мандата.

В Пловдив загубата в сравнение с парламентарните избори е от 21 хил. гласа, но групата на ПП-ДБ в общинския съвет ще е втората по големина - с 10 общински съветници, след ГЕРБ, които имат 13.

Вотът не възроди "Възраждане"

Националистическата партия на Костадин Костадинов ще има по-голямо участие в общинските съвети в петте големи областни градове, но резултатът й също бележи спад в сравнение с парламентарния вот. Той е най-виден в Бургас, където губи близо 8 хил. гласа. Въпреки това в сравнение с местния вот през 2019 г. тя увеличава броя на общинските си съветници там - от двама, на четирима. Запазва и същия брой съветници във Варна - седем. "Възраждане" има значителна загуба в гласове в сравнение с април и в Стара Загора. Там партията губи 5 хил. гласа, въпреки че увеличава подкрепата си от местния вот преди четири години, а с това и броя на общинските си съветници - от един на петима.

Спадът в Пловдив на подкрепата за формацията е повече от 11 хил. гласа в сравнение с парламентарния вот, но тя ще има петима общински съветници.

За пръв път "Възраждане" ще има осем представители и в Столичния общински съвет, но в София представянето й беше под очакванията, а загубата на гласове е 25 000 в сравнение с парламентарния вот.

БСП се задържа на дъното

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази задоволство от представянето на партията на първия тур, но резултатът показва, че тя по-скоро задържа отчитания в поредицата от избори драстичен спад в подкрепата за нея. В Столичния общински съвет БСП и "Левицата" ще са трета политическа сила, но това постижение очевидно се дължи на обединението между двете формации. На местния вот те имат приблизително същия резултат, който постигнаха поотделно на последните парламентарни избори. Иначе БСП губи гласове и мандати в Бургас и Стара Загора, където на предишния местен вот имаше седем места в общинския съвет, а сега ще има четири. Абсолютно същата е ситуацията и във Варна. Там от осем съветници преди четири години сега техният брой е наполовина.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    emil_ avatar :-P
    emil
    • + 4

    Капитал направо кърти мивки. Подкрепата за ГЕРБ ерозирала, а ППДБ не си повтаряли резултатите.

    На всичкото отгоре със ерозирала подкрепа ГЕРБ имат около 700 кмета на първи тур, сигурно цели 50 по-малко от предишните избори, а ППДБ има 5, което е с 5 повече от миналия път. Т.е. имат тяга и вървят нагоре. :)

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#3] от "emil":

    Всъщност Капитал изпотроши цялата санитария, сравнявайки местни с парламентарни избори. Изключително непрофесионално. Чак не ми се вярва...

    ППДБ (ДС) е нормално да губят, защото като управляваща партия всички - дори и да жмят, - виждат лъжа, неспособност и далавери: мафията вместо в Сдебната палата е в парламента и крепи кабинета, бюджетът катастрофира заради заложени нереални приходи от Асен, за да се натегне за ЕЗ, цените на храните и основни суровини и материали не се спират, депутати от ПП заплашват министър от ПП, ходи в министерството с охрана, та дори и детето му ходи на училище с жандармеристи! Да пратя ли фото от нета за Капитал, който като трите маймуни: ни чул, ни видял, ни разбрал?

    Кой с ума си ще даде доверие на тия? 273 хил. гласа при 6 млн българи е нищожно малко, за да имаш очи изобщо да говориш за политическа тежест. ДПС взеха повече - и като гласове, и като кметове, и като общински съветници - като съвсем реална власт!

    Ходете се, смешници!
    Да, вие също!

    Нередност?
Нов коментар