Седмичен бюлетин за правни новини

Нови проверки на данните за манипулиране на съдийските избори за ВСС; Започна дебатът за второто четене на промените в Конституцията; Появи се Концепция за лобизма

Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще гласува проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод, обяви председателят й Радомир Чолаков и обясни: "Светият синод първо обсъжда, после гласува, после, след като преспят и обмислят предложенията, членовете му гласуват пак и нищо не е прието, докато не е гласувано два пъти."
Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще гласува проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод, обяви председателят й Радомир Чолаков и обясни: "Светият синод първо обсъжда, после гласува, после, след като преспят и обмислят предложенията, членовете му гласуват пак и нищо не е прието, докато не е гласувано два пъти."
Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще гласува проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод, обяви председателят й Радомир Чолаков и обясни: "Светият синод първо обсъжда, после гласува, после, след като преспят и обмислят предложенията, членовете му гласуват пак и нищо не е прието, докато не е гласувано два пъти."    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще гласува проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод, обяви председателят й Радомир Чолаков и обясни: "Светият синод първо обсъжда, после гласува, после, след като преспят и обмислят предложенията, членовете му гласуват пак и нищо не е прието, докато не е гласувано два пъти."    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Любопитно искане до Конституционния съд (КС) депозира "Възраждане" в петък - за тълкуване по въпроса задължително ли е по всяко от трите гласувания на проект за промени в Конституцията да има мнозинство от три четвърти от всички депутати и липсата на този кворум за което и да е от трите гласувания означава ли задължително ново разглеждане по реда на чл.155, ал.2, изр. първо от Конституцията? Според "Възраждане" от текста на Конституцията не е съвсем ясно на коя фаза на законодателния процес трябва да започне новото разглеждане на проекта, когато на първо четене той получи по-малко от 3/4, но не по-малко от 2/3 от гласовете на всички депутати. Политическият интерес на "Възраждане" от разширяване на хипотезите на изискуемото конституционно мнозинство до ¾ е очевиден - това ще удари настоящата управленска сглобка по основния аргумент за нейното съществуване - промени в Конституцията. Според "Възраждане" в практиката до момента има противоречиви решения, макар че текстът досега е считан за ясен.

Междувременно в парламента започнаха дискусии по проекта за промени в Конституцията преди второ четене (вижте по-долу), който може да влезе в пленарна зала не по-рано от 6 декември - първото четене беше на 6 октомври и тогава законопроектът бе подкрепен от над 2/3 от депутатите.

Продължават сигналите за законодателни гафове на парламента, породени от порочни законодателни практики. За два такива случая съобщава Лекс. Първото е за спорно дисциплинарно наказание за членовете на ВСС - "лишаване от право да упражняват юридическа професия или дейност за срок до две години", което се е промъкнало в хаоса около промените в ЗСВ за следствието, и съдии настояват да бъде сезиран КС.

А пък Министерството на правосъдието публикува за обсъждане проект за промени в Наказателния кодекс, основната част от които са провокирани от грешки, разминавания и несъответствия в текстовете - престъпление без наказание или друго с несъответно наказание, отпадане на изискването за унищожаване на отнетите пиратски стоки, сбъркана номерация и др.

Топ 3

Нови проверки на съдийските избори за членове на ВСС. Според Георги Чолаков това е активно мероприятие срещу него

Седмицата предложи развитие на скандала около индикациите за манипулиране на съдийския вот за нови членове на Висшия съдебен съвет, проведен на два тура на 25 и 26 юни м.г. От една страна, Министерството на правосъдието ще възложи проверка на причините, поради които през март т.г. е бил изпратен лъжлив отговор на запитване по Закона за достъпа до обществена информация за броя на съдиите, влезли в сградата на Върховния административен съд в двата изборни дни. Оказва се, че лъжливият отговор е съгласуван с тогавашния зам.-министър на правосъдието Мария Павлова, която сега е зам. главен прокурор. От своя страна прокуратурата вече четири месеца проверява сигнала на Антикорупционния фонд за манипулации при избора на членове на ВСС. А в петък председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков определи тези опити да се търсят отговори на въпросителните около съдийския вот като активно мероприятие, насочено към дискредитирането му

Конституционната комисия ще обсъжда проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод

Парламентарната комисия по конституционни въпроси ще гласува проекта за промени в Конституцията по метода на Светия синод, обяви в петък на първото заседание преди второто гласуване председателят й Радомир Чолаков. "Светият синод първо обсъжда, после гласува, после, след като преспят и обмислят предложенията, членовете му гласуват пак и нищо не е прието, докато не е гласувано два пъти", обясни той. Дискусиите ще бъдат провеждани по отделни теми, като петъчното заседание бе посветено на промените, свързани с прокуратурата и главния прокурор, следващите теми ще са уредбата на Висшия съдебен съвет, после на Инспектората към него, а след това - и Конституционния съд. На заседанието в петък стана ясно, че вносителите са възприели някои критики към проекта и са готови да направят отстъпки, включително да се запази правомощието на прокурора да оспорва пред съда незаконосъобразни административни актове, както и методическото ръководство на главния прокурор, да се преосмисли идеята за два мандата по пет години на "тримата големи", вместо един седемгодишен мандат и др.

Министерството на правосъдието предлага правила за регулация на лобизма

Министерството на правосъдието публикува за обсъждане Концепция за регулиране на лобистките дейности в България, с която да се създадат ясни правила за прозрачност на лобистката дейност. Тя предвижда лобизмът да се осъществява по занятие и срещу възнаграждение, а Сметната палата да поддържа регистър на лобистите. Под "лобистка дейност" ще се разбира всяка устна или писмена комуникация с лице на публична длъжност с цел упражняване на влияние при вземане на решения за съдържанието и действието на нормативните (законодателни и административни) актове или на общите административни актове, осъществявана в частна полза или в интерес на заинтересовани лица, чрез писменото й възлагане на лобисти. Адресати на лобистката дейност ще са парламентът и депутатите; президентът; Министерският съвет, министрите и членовете на политически кабинети; областните управители, кметовете и председателите на общински съвети. Те ще са задължени да регистрират всяка комуникация с лобисти. Лобизмът ще е забранен за органите на съдебната власт и Конституционния съд. (Още по темата тук.)

АССГ даде ход на делото по жалбата на Ваня Григорова срещу изборните резултати



Съдът разпореди чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машинно гласуване в София да бъдат отворени, за да се извадят финалните отчети на хартия от машините с обобщените данни. На този етап няма да се прави ръчно броене на бюлетините.

Още от седмицата в Капитал & Дневник

Трудната раздяла с хартиената трудова книжка. От лятото на 2026 г. окончателно приключваме с хартиените трудови и служебни книжки, но поради дългия преходен период експертите все още избягват конкретика. Електронен трудов запис ще замени хартиените трудови книжки след две години и половина. Регистърът на данните ще се поддържа от НАП, макар това да предизвиква доза скептицизъм.

Съд отмени разрешение бивша фирма на новия кмет на Варна да ползва държавен имот. Варненският административен съд обяви за нищожно разрешението, издадено от бившия главен архитект на община Варна Виктор Бузев от януари 2022 г. за поставяне на 10 преместваеми обекта върху зелената площ пред ресторантски комплекс "Хоризонт" в Морската градина. Съдът приема, че разрешението неправилно е издадено при приложение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие вместо Закона за устройство на територията.

Върховният съд на САЩ утвърди свой Кодекс за етично поведение за пръв път. Върховният съд е изправен пред системна критика заради неразкрити пътувания и подаръци от богати благодетели на някои съдии, но принципите, съгласувани от всичките деветима съдии, по-скоро не налагат значителни нови изисквания, а спазването е оставено изцяло на всеки съдия.

Избрано от други медии

Решение на СЕС е на път да обърне окончателно практиката за лихварството (по чл. 252, ал. 1 от НК). В решение на Съда на ЕС по преюдициално запитване на ВКС се казва, че "кредитна институция" е налице само когато дейността й се състои едновременно в приемане на депозити или други възстановими средства от обществеността и в отпускане на кредити за негова собствена сметка. Това е повод за промяна на практиката на съдилищата у нас, че по текста на чл. 252, ал. 1 НК могат да бъдат преследвани и лихварите, които по занятие дават заеми от собствени пари срещу лихва. През 2020 г. ВКС образува тълкувателно дело с въпрос дали даването на заеми със средства, които не са набрани чрез публично привличане на влогове, представлява банкова дейност без разрешение, което осъществява състава на това престъпление. (Лекс)

Заради Цацаров Антикорупционната комисия (КОНПИ) е осъдена да плати 51 млн. лева. КОНПИ е осъдена да плати 51.9 млн. лв. от такси върху свои искове към банкера и основен подсъдим по делото КТБ Цветан Василев. Сумата представлява 4% от размера на иск на комисията за конфискация на имущество и пари на бившия мажоритарен собственик на фалиралата банка. Определението, с което състав на Софийският градски съд е отхвърлил молбата на комисията да не плаща тези такси и е потвърдил първоначалното решение от 30 октомври, подлежи на обжалване. (e-vestnik)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар